20. 5. 2017

Cena mieru E. M. Remarqua

Cena mieru E. M. Remarqua

Laureátkou Ceny mieru Ericha Mariu Remarqua za rok 2017, dotovanej sumou 25.000 eur, sa stala turecká novinárka a spisovateľka Asli Erdoganová, ktorú ocenili predovšetkým za jej eseje. Tie sa v súčasnom Turecku nemôžu dostať k čitateľom v legálnom vydaní.
      Ako v piatok zdôraznila porota v nemeckom Osnabrücku, autorka pri svojom literárnom rozprávaní "seizmograficky" reaguje na bolesť obetí, na hrôzy, ktoré zažila.
      Erdoganovú po zmarenom pokuse o štátny prevrat v Turecku z júla 2016 nasledujúci mesiac zadržali a prepustili ju až po niekoľkých mesiacoch. Autorka však nesmie opustiť rodnú krajinu.
      Osobitnú cenu poroty, dotovanú sumou 5000 eur, získa tentoraz spolok Pulse of Europe, ktorý sa zasadzuje za Európu, v ktorej budú rešpektovanie ľudskej dôstojnosti, právny štát, slobodné myslenie a konanie, tolerancia a rešpekt samozrejmými základmi spoločenstva. Laureáti by si ocenenia mali prevziať 22. septembra.
      Cenu mieru Ericha Mariu Remarqua, ktorú udeľujú s dvojročnou periodicitou, získali v minulosti napríklad Lev Kopelev, Hans Magnus Enzensberger, Uri Avneri či Henning Mankell. V roku 1997 ňou ocenili aj českého spisovateľa Ludvíka Vaculíka a naposledy v roku 2015 libanonského básnika Adonisa.

Copyright TASR ©2017