15. 5. 2017

Verejnoprávne médiá majú povinne informovať ľudí o znečistenom ovzduší


Verejnoprávne médiá majú povinne informovať 
ľudí o znečistenom ovzduší 


Verejnoprávnym médiám má pribudnúť nová povinnosť informovať ľudí o znečistenom ovzduší. Pokiaľ by v niektorom regióne na Slovensku vznikla smogová situácia, Slovenský hydrometeorologický ústav by im výstrahu bezodkladne poslal. Rovnako aj okresnému úradu a Slovenskej inšpekcii životného prostredia. Navrhuje to ministerstvo životného prostredia v novele zákona o ovzduší.
      Verejnoprávne médiá by podľa nej mali ľudí informovať o vzniknutej smogovej situácii najneskôr do dvoch hodín. Rovnako majú priniesť odporúčania na ochranu zdravia z dielne Úradu verejného zdravotníctva SR. Pokiaľ bude smogová situácia pretrvávať, verejnoprávne médiá majú o nej informovať pravidelne, najmenej dvakrát denne - ráno do 07.00 h a popoludní po 17.00 h. Povinnosť informovať budú mať aj obce, a to do šesť hodín od prijatia varovania, navrhuje envirorezort v novele zákona.
      Na výstrahu pred smogovou situáciou slúži smogový varovný systém prevádzkovaný Slovenským hydrometeorologickým ústavom (SHMÚ), ktorý má dva stupne. Ak dôjde k smogovej situácii, prvotnú informáciu vydá SHMÚ. Keby šlo o oblasť v blízkosti hraníc, ministerstvo bude mať zase povinnosť informovať Poľsko, Maďarsko a Česko.
      Novela zákona o ovzduší, ktorá rieši najmä transpozíciu európskych smerníc a problémy z praxe, prináša tiež od budúceho roka nové povinnosti pre prevádzkovateľov veľkých zdrojov znečistenia predkladať údaje do Národného emisného informačného systému. Prevádzkovateľom stredných zdrojov má pribudnúť o rok neskôr. Rovnako zavádza novú povinnosť pre Slovenskú inšpekciu životného prostredia vypracovať a vykonávať monitorovací program pre stredne veľké spaľovacie zariadenia, ako aj pre druhotné palivá.
      Novela zákona je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní. V prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidenta by mala platiť od októbra 2017.

Copyright TASR ©2017