5. 10. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kanadský verejnoprávny vysielateľ, televízna stanica CBC verí, že sa jej podarí utíšiť spor medzi kresťanmi a moslimami vďaka novému sitcomu s názvom Little Mosque on the Prairie (Malá mešita v prérii). Program bude paródiou na americký seriál Domček v prérii, ktorý mapoval osudy rodiny na konci 19. storočia na americkom západe. Namiesto narábania s vidlami, behania po kopcoch a predávania vajíčok, bude fiktívna moslimská rodina zápasiť s existenčnými problémami na kanadskom vidieku v období zasadenom tesne po teroristických útokoch na New York. Hovorca CBC Jeff Keay uviedol, že televízia si zatiaľ objednala prvých osem častí, ktoré odvysiela v januári. "Producenti si uvedomujú, že ide o citlivú tému," povedal. Poznámka pápeža Benedikta XVI., údajný pripravovaný teroristický útok na Toronto v júni a útoky na mešity po celej Kanade rozdelili obyvateľstvo na dva tábory. "Tento program bude komediálny. Dúfame, že ľudia sa budú smiať," dodal Keay.

V ruskej štátnej Dume je návrh dodatku štátneho rozpočtu 2007 na dodatočné financovanie štátom vlastných novín Rosijskaja Gazeta vo výške 76,5 milióna EUR. Podľa Alexandra Gorbenka , generálneho riaditeľa novín Rosijskaja Gazeta v súčasnosti dostávajú zo štátneho rozpočtu ročne od 2 miliónov do 2,6 milióna ročne. Dodatočné financovanie má napomôcť zvýšeniu nákladu a bezplatnému odberu pre starších a zdravotne postihnutých.

Iracká televízia vysiela nesmierne populárnu satirickú reláciu, ktorá sa odohráva v roku 2017,posledným človekom žijúcim v Iraku je Saaed, pracujúci v televízii ako moderátor spravodajstva. A v Iraku sú stále američania. Už samotný názov show je vtipom. Na obrazovke sa mihne nápis " Vláda ", ktorý sa rozpadne do slangovej frázy " Rýchlo, je mŕtvy ". V minulotýždňovej epizóde Saaed oznámil , že ministerstvo kultúry vydá knihu Leila a Vlk," arabskú verziu Červenej čiapočky, kde Červenou čiapočkou je iracký ľud a vlkom američania. Saed vysvetlil , že kniha napomôže dťom pochopiť okupáciu. Show pripravuje Talib al Sudani, básnik a spisovateľ. Pôvodne reláciu pripravovala lokálna Sharkia , dnes sa show robí v Dubaji.