4. 2. 2016

Projekt Svet medzi riadkami

Projekt Svet medzi riadkami


Ako médiá formujú naše videnie sveta, najčastejšie druhy skresľovania reality či stereotypy v novinárskych textoch - to sú témy, ktorým sa bude venovať projekt Svet medzi riadkami. S iniciatívou vytvoriť vzdelávací projekt, ktorý spája odborníkov z tretieho sektora a aktívnych novinárov so študentmi Univerzity Komenského v Bratislave, prišlo o. z. Človek v ohrození, ktoré sa dlhodobo venuje témam globálneho vzdelávania.
"Uvažovali sme nad tým, akým spôsobom sa píše o globálnych témach a či vôbec budúci žurnalisti sú vedení k tomu, aby kriticky vnímali, ako sa píše, aké jazykové prostriedky sú vyberané, ako náš pohľad na iné krajiny, na zahraničné témy formuje naše postoje a či ich niekedy neposúva negatívnym spôsobom k väčšej stereotypizácii a zjednodušovaniu toho, čo nepoznáme," priblížil pre TASR genézu kurzu kritickej analýzy jazykovej praxe textov o globálnych témach jeho lektor Andrej Návojský z Nadácie Milana Šimečku.
Kurz je primárne určený pre študentov žurnalistiky, štartuje prvou hodinou 19. februára na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. "Môže byť zaujímavý aj pre študentov politológie, medzinárodných vzťahov, každého, kto si aspoň trochu vytvára vzťah k zahraničným témam," doplnil lektor projektu Svet medzi riadkami s tým, že kurz bude obmedzený na 20 študentov, keďže má byť organizovaný interaktívnejšou formou. "Prvé tri stretnutia chceme venovať metodologickým východiskám, kde sa budeme baviť o tom, čo znamená diškurz, rámovanie, čiže hranice, v akých sa diškurz uskutočňuje a ako kriticky analyzovať texty," vysvetlil Návojský. Ďalej upozornil, že úvod kurzu je zameraný skôr na praktické zručnosti. "Pozrieme sa na to, kto článok píše, z akých pozícií vychádza, ako posúva tému, ako daným písaním môže ovplyvňovať postoje respondentov. Budeme odhaľovať aj ťažšie veci ako mocenské vzťahy v písaní a zameriame sa aj na témy ako etnocentrické vnímanie vzdialených tém, stereotypizácia, zjednodušovanie a skratkovitosť."
Teoretické východiská budú lektori uvádzať na konkrétnych príkladoch najmä zo slovenských médií. "Súčasťou kurzu budú aj obsahové časti, budeme sa venovať témam ako migrácia, zmena klímy, trvalá udržateľnosť, ľudské práva, rodová rovnosť. Budeme sa snažiť ukazovať, akým spôsobom sa v súčasnosti píše o migrácii, práve tam budeme odhaľovať stereotypy, mocenské vzťahy," podčiarkol Andrej Návojský.
Svet medzi riadkami ponúkne študentom nielen prednášky a praktické cvičenia, svoje zručnosti si budú môcť skúšať vo vlastných novinárskych obsahoch. Výstupy budú zverejnené na internetovom portáli Hospodárskych novín v sekcii Globálne. "Je inšpirovaná britským denníkom The Guardian, sekciou Global Development, kde sa dáva oveľa väčší priestor globálnym témam. Budeme radi, ak študenti tieto témy uchopia z iného pohľadu, ktorý nie je zjednodušujúci a často chýba," dodal.
Kvalitu kurzu garantujú odborníci na globálne témy. Medzi jeho lektormi sú napríklad Elena Gallová Kriglerová, odborníčka na migráciu a interetnické vzťahy, Jarmila Lajčáková, odborníčka na ľudské práva s dôrazom na menšiny, Juraj Mesík, odborník na otázky spojené so zmenou klímy, rozvojový analytik alebo Lukáš Zorád, odborník na otázky životného prostredia, terénny pracovník Človeka v ohrození, ktorý pôsobí v Keni.

Copyright © TASR 2015