1. 2. 2016

RTVS oslavuje 90 a 60 rokov vysielania

RTVS oslavuje 90 a 60 rokov 
vysielania

RTVS počas roka prispôsobí svoju vizuálnu identitu a jubilejné výročie bude viditeľné nielen vo vysielaní RTVS, ale aj v špeciálnej výzdobe priestorov budov rozhlasu a televízie, v zvukovej grafike rádií RTVS či v televíznej grafike, ktorá bude divákom obe výročia kontinuálne pripomínať. RTVS k výročiam pripravila jubilejné logo, ktoré dočasne nahradí aktuálne logo. Jubilejné logo bude RTVS používať v internej a externej komunikácii počas celého roka. V interných kapacitách ho pripravilo kreatívne oddelenie Sekcie marketingu a komunikácie.


V priebehu roka sa odohrá séria galakoncertov a spomienkových podujatí za účasti významných osobností, ktoré sa nezmazateľne zapísali do histórie média. V roku 2016 RTVS zrealizuje televízne záznamy štyroch koncertov Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR), v septembri sa 88. koncertná sezóna SOSR otvorí slávnostným koncertom, ktorého dramaturgia bude zohľadňovať 90. výročie rozhlasového vysielania. V novembri budú SOSR, Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu a Orchester ľudových nástrojov pri Slovenskom rozhlase účinkovať na špeciálnom galavečere venovanom 90. výročiu rozhlasového vysielania.

90. a 60. výročie vo vysielaní RTVS

Verejnoprávny rozhlas a televízia si obe významné jubileá budú pripomínať počas celého roka 2016.
Oslavy výročí sa začínajú práve dnes a pri tejto príležitosti nahradí programovú službu Rádio Klasika vysielanie Rádia Pyramída. Redaktori Rádia Pyramída budú vyberať z archívu tie najdôležitejšie nahrávky, ktoré zostavia do piatich dvojhodinových celkov. V rozhlasovom archíve sa napríklad objavila aj neobyčajná nahrávka z roku 1938. Je na nej zachovaný približne 20 minútový záznam komédie Ferka Urbánka Ratkovský poštár. Je unikátna najmä pre svoju obrovskú historickú hodnotu – zaznamenáva totiž dobu, keď sa rozhlasové hry vysielali naživo.

Rádio Slovensko každý pracovný deň vysiela novú rubriku venovanú osobnostiam rozhlasu pod názvom Rodinka rozhlasových a v rubrike Čo sa stalo s Robom Rothom si pripomína udalosti spojené s výročím. V priebehu roka Rádio Slovensko tiež pripravuje viacero špeciálnych podujatí.

Rádio Regina v kontexte osláv 90. výročia rozhlasového vysielania na Slovensku pripravilo špeciálnu dramaturgiu obľúbených sobotných zábavníkov, v mesačnej periodicite bude vysielať Polstoročie humoru a poslucháčom rovnako ponúkne to najlepšie z rozhlasových zábavníkov pod názvom Zábava z archívu.

Rádio Devín odvysiela 80 premiérových polhodinových relácií, v ktorých predstaví osobnosti súčasného rozhlasu a televízie pod názvom Fokus - rozhlas a Fokus – televízia. Spolu s Rádiom_FM Rádio Devín participuje aj na tohtoročnom podujatí Radio _Head Awards (11. - 13. 3. 2016), ktoré k 90. výročiu rozhlasového vysielania pripravuje špeciálnu dramaturgiu.

RTVS bude na jubileá rozhlasu a televízie na Slovensku reflektovať aj v televíznom vysielaní, pričom televízne oslavy vyvrcholia počas jesene. „Televízna časť RTVS k týmto významným výročiam pripravuje celý rad špeciálnych formátov. Diváci sa môžu tešiť na premiérové dokumenty, televízne zábavné šou s odkazom na históriu televízneho vysielania, aj na premiérovú tretiu sériu úspešného cyklu Fetiše socializmu s podtitulom Fetiše televízie. V tejto súvislosti budeme pokračovať v úspešnom projekte digitalizácie slovenskej televíznej klasiky a v priebehu tohto roka odvysielame ďalšie kultové diela v retušovanej a v remastrovanej podobe,“ povedal programový riaditeľ televízie Tibor Búza. RTVS v jubilejnom roku odvysiela aj množstvo premiérových slovenských koprodukčných filmov.

Viac o histórii televízneho vysielania na Slovensku http://www.rtvs.org/o-rtvs/historia/historia-stv
Viac o začiatkoch rozhlasového vysielania na Slovensku http://www.rtvs.org/o-rtvs/historia/historia-sro
Rádio Pyramída už od dnešného dňa nájdete na stránke http://pyramida.rtvs.sk, dostupné je aj v mobilnej aplikácii iRádio RTVS (pre zariadenia s Android a iOS) http://aplikacie.rtvs.sk/