1. 2. 2016

Sundance Film Festival

Sundance Film Festival


Na 38. ročníku Filmového festivalu Sundance, ktorý sa konal od 21. do 31. januára v americkom Utahu, triumfovala dráma The Birth Of A Nation. Snímka režiséra Natea Parkera získala v kategórii amerických dramatických filmov Veľkú cenu poroty aj Cenu divákov. Na festivale tak ocenili jeden film oboma hlavnými cenami už štvrtý rok po sebe. Predošlými víťazmi boli snímky Fruitvale Station (2013), Whiplash (2014) a Me and Earl and the Dying Girl (2015). O distribúciu The Birth Of A Nation sa postará filmová spoločnosť Fox Searchlight, ktorá si celosvetové práva kúpila za 17,5 milióna dolárov (v prepočte približne 16 miliónov eur), čím sa postarala o rekordnú kúpu filmu v histórii Sundance.
V medzinárodnej kategórii dokumentov si tiež Veľkú cenu poroty aj Cenu divákov odniesol film Sonita iránskeho režiséra Rokhsareha Ghaema Maghamiho, ktorý sa zameriava na problematiku afganských dievčat, ktoré rodičia predávajú ako nevesty. Veľkú cenu poroty v kategórii amerických dokumentov získala snímka Weiner režisérskeho dua Josh Kriegman a Elyse Steinberg, divácku cenu si odniesol Matt Ross za dokument Jim: The James Foley Story.
Dve ceny udelili aj kolumbijskej dráme Between Sea and Land, ktorá získala Cenu divákov v medzinárodnej kategórii hraných filmov a predstavitelia hlavných hrdinov Vicky Hernandéz a Manolo Cruz si odniesli Špeciálnu cenu poroty v medzinárodnej kategórii hraných filmov za herecký výkon. Veľkú cenu poroty v spomínanej kategórii získala izraelská snímka Sand Storm režisérky a scenáristky Elite Zexer.
Snímka Morris of America tiež získala dve ceny. Waldo Salt Screenwriting Award si odniesol jej režisér Chad Hartigan a Craiga Robinsona, ktorý si v romantickej dráme zahral, ocenili špeciálnou cenou poroty za individuálny výkon v kategórii amerických dramatických filmov. Cenu za réžiu v kategórii amerických dramatických filmov dostali Daniel Scheinert a Daniel Kwan za snímku Swiss Army Man, v ktorej si zahrali Daniel Radcliffe či Paul Dano. Divácku cenu v kategórii NEXT získala americká snímka First Girl I Loved režiséra a scenáristu Kerema Sangu.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.