4. 2. 2016

Cena Ferdinanda Peroutky

Cena Ferdinanda Peroutky

Prestížnu českú novinársku Cenu Ferdinanda Peroutku za rok 2015 dnes v pražskom centre DOX dostali dramaturg a šéfredaktor reportážnej publicistiky Českej televízie Marek Wollner a novinár, bývalý disident, politik a prekladateľ Luboš Dobrovský.
Ocenenie vyzdvihuje výrazné žurnalistickej počiny a osobnosti. Dobrovský dostal cenu rovnako za svoju celoživotnú novinársku prácu. V stredu oslávil 84. narodeniny, cena je preto podľa usporiadateľského Združenia Ferdinand Peroutka vnímaná aj ako "malý darček".
Rodák z Kolína Dobrovský absolvoval v roku 1960 Filozofickú fakultu Univerzity Karlovej a až do roku 1969 pôsobil v Československom rozhlase. Člen KSČ z rokov 1967-1969 bol potom vyhodený zo zamestnania a pracoval ako skladník, čistič okien a kurič. Signatár Charty 77 tiež redigoval samizdatové publikácie.
V roku 1989 sa stal hovorcom Občianskeho fóra, neskôr nastúpil na ministerstvo zahraničných vecí a potom bol ministrom obrany rozpadajúceho sa Československa. Pôsobil aj ako vedúci Kancelárie prezidenta republiky, potom na ministerstve zahraničia a v rokoch 1996-2000 bol veľvyslancom v Ruskej federácii.
Šéfredaktor reportážnej publicistiky ČT Wollner pôsobí v Českej televízii od roku 1999. Pred 12 rokmi opustil post redaktora spravodajstva a pomohol položiť základy investigatívnej žurnalistike v relácii Reportéri ČT. Ten dnes patrí k najsledovanejším formátom televízneho spravodajstva a ročne ponúkne okolo 150 reportáží.

Zdroj:Český rozhlas