13. 10. 2016

Harabin vs.RTVS

Harabin vs.RTVS


V spore medzi Štefanom Harabinom a RTVS bude rozhodovať Krajský súd (KS) v Bratislave. Podľa zatiaľ neprávoplatného rozhodnutia okresného súdu sa má RTVS vo svojom vysielaní ospravedlniť Štefanovi Harabinovi za výrok, ktorý ešte v roku 2012 odznel v relácii Reportéri a zaplatiť mu nemajetkovú ujmu vo výške 10.000 eur. Práve o odvolaní voči tomuto rozhodnutiu bude rozhodovať bratislavský Krajský súd. Pre TASR to uviedol vyšší súdny úradník KS v Bratislave Boris Suchovský.
„Lustráciou v registri Krajského súdu v Bratislave bolo zistené, že predmetná vec bola na tunajší súd predložená dňa 12.10.2016, ide o úplne nový nápad veci. S rozhodnutím okresného sudu a s jeho obsahom sa budú oboznamovať členovia senátu,“ povedal Suchovský pre TASR.
Harabin pôvodne požadoval na súde od RTVS ospravedlnenie a 200.000 eur. Ošetrujúca lekárka nebohých sudcov Juraja Majchráka a Marty Laukovej na konferencii Sudcovia sudcom v emocionálne napätej situácii spojila smrť sudcov s konaním Harabina. "Ako lekár môžem povedať, že niekedy sú choroby nákazlivé a naša justícia je chorá, ochorel Juraj Majchrák, ochorela JUDr. Lauková, ktorá takisto zomrela na tvrdú perzekúciu doktora Harabina," uviedla vtedy okrem iného psychiatrička.
Zábery z konferencie boli použité pri výrobe relácie RTVS. Harabin pôvodne požadoval 100.000 eur aj od samotnej psychiatričky, s lekárkou však uzavrel mimosúdnu dohodu a peniaze už od nej nežiada.
"Súd dospel k záveru, že nemožno vychádzať z doslovného prejavu doktorky, že táto by mala na mysli, že priamo navrhovateľ aktívnym konaním sa pričinil o úmrtie týchto osôb," uviedla okrem iného sudkyňa okresného súdu pri odôvodňovaní rozsudku v júni tohto roka.
Predmetný výrok však súd vyhodnotil ako obrazné vyjadrenie vyvolávajúce dojem, že navrhovateľ určitým nepriamym konaním na týchto sudcov pôsobil, čo malo vplyv na ich zdravotný stav, došlo k zhoršeniu ich zdravotného stavu a následne k úmrtiu.
Úmrtie týchto osôb však podľa súdu a vykonaného dokazovania nemožno hodnotiť ako dôsledok perzekúcie.

Copyright © TASR 2016