14. 10. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Možnosť čítať na webe viaceré médiá za jeden poplatok končí. Spoločnosť Piano uzatvorí po piatich rokoch národný paywall na Slovensku. Informujú o tom Hospodárske noviny na svojom špecializovanom portáli Stratégie.sk.
Stopku pre projekt jednotného spoplatnenia obsahu slovenských médií ku koncu tohto roka potvrdil technický riaditeľ spoločnosti Piano Media Stuart Ashford. Vydavatelia budú využívať už len vlastné platobné brány.
„Ako dnes vidíme, ľudia sú ochotní platiť za kvalitnú žurnalistiku. Domnievame sa, že teraz je čas z pozície národného poskytovateľa paywallu ustúpiť a odovzdať ho späť do rúk vydavateľov,“ uviedol Ashford.
V Piane ostali v jeho závere zapojené vydavateľstvá Petit Press (denník Sme) a W Press (týždenník Týždeň). Člen predstavenstva Petit Press Peter Mačinga informoval, že Piano Media bude pre nich zabezpečovať technológiu elektronického predplatného aj naďalej. Marketingová manažérka W Press Veronika Pizano informovala, že riešenie hľadajú.
Piano odštartovalo v máji 2011. Jeho zámerom bolo vytvoriť jednotný platobný systém pre prístup k článkom slovenských médií a naučiť čitateľov platiť za obsah na internete. Projekt združoval weby Sme.sk, Pravda.sk, Pluska.sk, HNonline.sk a Trend.sk.
Vydavateľ, na ktorého stránke došlo k platbe získal automaticky 40 percent, 30 percent sa rozdelilo medzi médiá podľa času stráveného na jednotlivých weboch a zvyšok si ponechalo Piano na prevádzkovanie systému. Vydavateľom sa projekt neosvedčil a postupne z neho odchádzali.
Hospodárske noviny ho opustili v marci 2014, v máji 2014 odišli Trend a Pravda. Na jar tohto roku vystúpilo vydavateľstvo News and Media Holding (Pluska.sk). „Najväčšou nevýhodou spoločného platobného riešenia je, že ho vydavatelia nemôžu mať pod plnou kontrolou,“ vysvetlil pre Stratégie.sk Mačinga.
Vydavatelia tak podľa Mačingu nemohli priamo manipulovať s platobným systémom, komunikovať s predplatiteľmi, či tvoriť marketingové aktivity a cenotvorbu. Petit Press preto začal v máji 2014 ponúkať aj samostatné online predplatné obsahu Sme.sk.

Copyright © TASR 2016