12. 10. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Štátny smútok vyhlásený na štvrtok od 8:00 do 17:00 v súvislosti s úmrtím prvého prezidenta SR Michala Kováča zmení program verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Štvrtkový štátny pohreb prezidenta Michala Kováča a štátny smútok sa odrazí aj vo vysielaní súkromných televízií Markíza a Joj. Poslednú rozlúčku s prvým prezidentom podrobne prinesie vo svojom vysielaní spravodajská televízia TA3.
RTVS vo štvrtok 13. októbra mimoriadne mení program. Vyradí všetky zábavné programy, ktoré odvysiela v nasledujúcich dňoch. O 11:00 začne Jednotka priamy prenos zo štátneho pohrebu prvého prezidenta SR Michala Kováča. Priamy prenos je plánovaný do 16:30 a po jeho skončení bude na Jednotke nasledovať dokumentárny film z cyklu GEN.sk venovaný Michalovi Kováčovi, informoval médiá PR manažér RTVS Juraj Kadáš. Program mení aj televízna Dvojka. O 20:00 ponúkne divákom reláciu Anjeli strážni Michala Kováča, o 20:25 televízny dokument o živote prvého prezidenta Audiencia a o 22:35 záznam koncertu Messa da Requiem z Katedrály sv. Martina v Bratislave.
Slovenský rozhlas (SRo), RTVS upraví počas štátneho smútku vysielanie hudby. Prvý okruh SRo, Rádio Slovensko pripomenie prezidenta Kováča už v rannom vysielaní v rámci programu Dobré ráno, Slovensko! Od 11:00 do 17:00 bude v mimoriadnom vysielaní poslucháčov informovať o priebehu štátneho pohrebu v živých spravodajských vstupoch. V priamom prenose prinesie aj zádušnú svätú omšu za zosnulého prezidenta. Ako ďalej informoval RTVS, regionálne Rádio Regina zmení dramaturgiu hudobnej relácie Zahrajte mi túto! a poslucháčom ponúkne výhradne ľudové balady. Redaktori z košického štúdia Rádia Regina pripravujú publicistické materiály v rodisku Michala Kováča v Ľubiši, ktoré Regina odvysiela vo štvrtok. Rádio Devín medzi iným zaradí poludňajší koncert ladený v smútočnom duchu.
Televízia Markíza prinesie vo štvrtok v súvislosti s pohrebom Michala Kováča o 11:55 Mimoriadne správy. "Keďže v čase do 17:00 nie sú vo vysielacej štruktúre TV Markíza naplánované žiadne zábavné programy, ďalšie programové zmeny v tejto chvíli neplánujeme," informoval ďalej agentúru SITA PR manažér spoločnosti Markíza - Slovakia Lukáš Kočišek. Markíza poslednú rozlúčku s prezidentom Michalom Kováčom divákom podrobne prinesie v štandardných spravodajských reláciách. Z vysielania televízie Doma vypadne o 8:30 sitkom Seinfeld, ktorý bude nahradený reláciou Varte s nami.
Pohrebu prezidenta Michala Kováča sa televízia Joj bude venovať v spravodajských reláciách Noviny o 12, Noviny o 16 a v hlavnej spravodajskej večernej relácii, v Novinách TV JOJ, uviedla pre SITA hovorkyňa Joj Lucia Kulihová.
Vo štvrtok, v deň štátneho pohrebu Michala Kováča, budú napoludnie vyzváňať zvony v celej Bratislave. Smútočný sprievod sa v tomto čase začne presúvať z Bratislavského hradu po Palisádach na predné nádvorie Prezidentského paláca. Približne o 13:00, po hymne a minúte ticha, počas poslednej rozlúčky na nádvorí Prezidentského paláca, zaznie 20 delostreleckých sálv z nábrežia Dunaja. Prezidenta Michala Kováča pochovajú na historickom Ondrejskom cintoríne v kruhu rodiny za prítomnosti Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky. Štátny smútok trvá od 8:00 do 17:00 a ministerstvo vnútra vyzvalo všetky štátne orgány a inštitúcie, ako aj orgány územnej samosprávy na úpravu vlajkovej výzdoby na znak štátneho smútku. Štátne vlajky by mali byť spustené do pol žrde a vyvesené budú aj čierne zástavy. Zakázané sú hazardné hry.
Prvý slovenský prezident Michal Kováč zomrel vo veku 86 rokov v stredu 5. októbra o 19:50 v Nemocnici sv. Michala. Na kardiologickú jednotku intenzívnej starostlivosti tejto nemocnice ho previezli v piatok 30. septembra. Dôvodom boli kardiovaskulárne problémy. Bývalý prezident bojoval s podlomeným zdravím už niekoľko rokov.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.