10. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Na pôde Washingtonovej univerzity v St. Louis v štáte Missouri sa v nedeľu večer miestneho konal druhý 90-minútový televízny duel kandidátov na prezidenta USA - republikána Donalda Trumpa a demokratky Hillary Clintonovej.
Tentoraz si kandidáti nič nedarovali a duel bol poznačený ich osobnými útokmi, ako aj obvineniami Trumpa na adresu moderátorov Andersona Coopera z televízie CNN a Marthy Raddatzovej zo stanice, že nadŕžajú jeho súperke. Najostrejšiu výmenu názorov vyvolala jedenásť rokov stará nahrávka, v ktorej Trump uráža ženy, a opäť aj e-mailová kauza Clintonovej.
Na rozdiel od prvého súboja otázky nekládli iba na moderátori, ale aj prítomní diváci a používatelia internetu. Vo svojich otázkach neboli tematicky obmedzení a kandidáti mali dve minúty na odpoveď, po ktorej mohli moderátori klásť doplňujúce otázky.
Kandidáti tentoraz nestáli za rečníckymi pultíkmi, ale s mikrofónmi sa mohli po položení otázky voľne pohybovať po pódiu.
Duel sa tentoraz nezačal podaním rúk. Na prvú otázku z publika, položenú černoškou, ktorá vyslovila obavy, či je terajšia prezidentská kampaň vôbec vhodná pre deti a či si kandidáti myslia, že môžu byť pre občanov vzorom, Clintonová odpovedala: "Mám veľmi pozitívny pohľad na to, čo môžeme spoločne dosiahnuť. Ak budeme držať spolu, môžeme dosiahnuť veľké ciele. V takom prípade neexistuje nič, čo by Amerika nemohla dosiahnuť Sľubujem vám, že budem prezidentkou všetkých Američanov."
Trump túto otázku odignoroval a začal opakovať známe veci zo svojho programu. "Rozhodol som sa kandidovať, pretože už som sa nemohol pozerať na to, ako sa vyvíja politický systém. Hrozné veci, ako je Obamacare alebo keď vidím, ako sa rokovalo s Iránom. Keď sa pozrieme na potenciál Ameriky ... - kto robí takéto zmluvy?" vyhlásil.

ŠKANDALÓZNE VIDEO O ŽENÁCH
Moderátor Anderson Cooper sa Trumpa následne spýtal na škandalózne video z roku 2005 zverejnené v piatok denníkom Washington Post, v ktorom sa okrem iného chváli tým, ako bozkával a obchytkával ženy a pokúšal sa o mimomanželský pohlavný styk.
"Nikto nerešpektuje ženy viac ako ja," povedal Trump. Poprel, že by sa žien dotýkal proti ich vôli. Za výroky na videu sa ospravedlnil: "Nie som na to hrdý. Ospravedlňujem sa svojej rodine, ospravedlňujem sa americkému ľudu." Následne nečakane prešiel k téme Islamského štátu: "Pošlem IS do čerta."
Keď mu Clintonová pripomenula, ako nevhodne sa správa k ženám, Trump vyhlásil: "To sú len prázdne slová. To som počul, keď Hillary kandidovala do Senátu. Chce váš hlas, ale nerobí nič pre vás." Pokračoval útokom na Clintonovej manžela, exprezidenta Billa Clintona: "V dejinách politiky sa niekto nesprával k ženám horšie ako Bill Clinton." Zatiaľ čo v jeho prípade to boli iba "slová", u Clintona išlo o "činy", povedal Trump.
Trump krátko pred začiatkom druhej prezidentskej debaty predstavil novinárom trojicu žien, ktoré už v minulosti obvinili exprezidenta Clintona zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania. Krátke, vopred neohlásené stretnutie s novinármi, sa konalo v nedeľu v hoteli v St. Louis tesne pred začiatkom debaty. Priestor na novinárske otázky Trump neposkytol. Počas duelu sedeli tieto ženy priamo v hľadisku.

CLINTONOVEJ E-MAILOVÁ KAUZA
Téma duelu sa potom otočila ku kauze používania súkromného e-mailu v čase, keď Clintonová pôsobila ako ministerka zahraničných vecí USA. Trump vyhlásil, že v prípade svojho volebného víťazstva vymenuje špeciálneho prokurátora, ktorý bude vyšetrovať Clintonovú.
"Nerád to hovorím, ale keď vyhrám, nariadim ministrovi spravodlivosti, aby vymenoval špeciálneho prokurátora, aby preskúmal tvoj prípad, pretože nikdy sme tu nemali toľko lží, toľko podvodov," konštatoval Trump.
Clintonová naopak obvinila Trumpa, že v súvislosti s mailovou kauzou zavádza americkú verejnosť a vyzvala všetkých divákov, aby si pravdivosť jeho tvrdení okamžite overovali na jej webovej stránke. Označila tiež za pozitívne, že sa človek s temperamentom Donalda Trumpa nepodieľa na tvorbe amerických zákonov.
"Pretože by si bola vo väzení," kontroval Trump. Vyjadril tiež sklamanie z toho, že Clintonová nečelí v súvislosti s aférou trestnému stíhaniu.
Clintonová zopakovala, že používanie súkromného e-mailu veľmi ľutuje. Bránila sa však tvrdením, že nie sú dôkazy o tom, že by jej počínanie viedlo k prezradeniu utajených materiálov.
Trump vyjadril sklamanie z počínania moderátorov, ktorí podľa neho pri tejto téme nevyvíjali na Clintonovú dostatočný tlak. Svoju súperku obvinil napríklad z toho, že neoprávnene zničila 30.000 e-mailov, ktoré mala odovzdať vyšetrujúcim orgánom.

OBAMACARE A MOSLIMOVIA
Ďalšou témou bola reforma zdravotníctva presadzovaná súčasným demokratickým prezidentom Barackom Obamom, známa ako Obamacare, ktorú chce Trump zrušiť. "Obamacare je úplná katastrofa," povedal Trump. Aj Clintonová pripustila, že zákon o poistení musí byť zmenený, ale doterajšie úspechy nesmú vyjsť nazmar.
K téme moslimov a ich náboženstva Clintonová poznamenala, že USA nie sú vo vojne s islamom. "O moslimoch sa povedalo veľa rozdeľujúcich, ponurých vecí. Moja vízia Ameriky je Amerika, kde má každý svoje miesto," povedala Clintonová. Trump zopakoval svoj postoj, že moslimovia musia byť pred svojim vstupom do USA starostlivo kontrolovaní. Útoky v Paríži, Orlande a San Bernardine podľa neho ukázali, akou veľkou hrozbou sú radikálni islamskí teroristi. Clintonovej plány prijať v USA viac utečencov označil Trump za "najväčšieho trójskeho koňa všetkých čias".

IRAK A SÝRIA
Nasadenie amerických pozemných síl v Sýrii by bola podľa Clintonovej "strašná chyba". Zmysluplné by však bolo vyslanie vojenských poradcov na podporu povstalcov, povedala Clintonová v druhej televíznej debate so svojím republikánskym protikandidátom Donaldom Trumpom.
"V Sýrii nechcem nasadiť pozemné jednotky. Nemali by sme byť okupanti, nebola by to múdra stratégia. Dúfam, že keď budem prezidentkou, vyženieme Islamský štát z Iraku. Existujú plány. Donald určite nevie nič viac než naši generáli," konštatovala Clintonová.
Bývalá ministerka zahraničných vecí sa tiež vyslovila za to, aby bezpečnostným silám v Iraku pomáhali inštruktori z USA. V prípade svojho zvolenia za prezidentku by armádu nasadila na vodcu teroristickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakra Baghdádího a vyzbrojila by kurdské milície.
Trump ponúkol na IS jednoduchý recept: "Prečo nezaútočíme na ich baštu Mósul a nezlikvidujeme vedenie IS?" Situáciu v sýrskom meste Aleppo nazval "katastrofou" a vyslovil sa za posilnenie boja proti IS. Sýrskeho prezidenta Bašára Asada síce nemá rád, ten však likviduje IS spolu s Ruskom a Iránom.

DANE
Republikánsky kandidát ubezpečil, že na daniach zaplatil stámilióny dolárov, no zároveň pripustil, že využíval medzery v daňovom systéme Spojených štátov. Podľa neho to umožnila samotná Clintonová ešte ako senátorka za New York: "Mohla zmeniť zákony, ale neurobila to, pretože jej priatelia tieto medzery tiež využívali. Ja tieto zákony zmením, predpisy treba zrušiť, znížim dane pre strednú triedu. Clintonová chce dane zvýšiť, ja ich chcem znížiť." Trump zopakoval, že svoje daňové priznanie zverejní po skončení auditu zo strany daňového úradu.
"Je zaujímavé počuť to od niekoho, kto celé roky neplatil žiadne dane. Chystá šialený daňový darček pre bohatých," reagovala Clintonová. "Donald sa vždy stará o Donalda a ľudí, ako je on," dodala.

ZÁVEREČNÁ OSOBNÁ OTÁZKA A PODANIE RÚK
Clintonová a Trump si na záver dnešnej druhej prezidentskej debaty podali ruky a ocenili svoje pozitívne vlastnosti. Reagovali tak na poslednú otázku jedného diváka o tom, čo si vážia jeden na druhom.
"Vážim si jeho (Trumpove) deti. Sú neuveriteľne schopné a lojálne a to, myslím si, veľa vypovedá o Donaldovi," odpovedala Clintonová, pričom zdôraznila, že sa so svojím súperom ináč nezhodne takmer na ničom.
Republikánsky kandidát Clintonovej slová o svojich deťoch označil za "pekný kompliment" a vyhlásil, že si na svojej súperke cení jej vytrvalosť a bojovnosť.
"Je bojovníčka - nesúhlasím s mnohým, za čo bojuje, veľakrát sa nestotožňujem s jej úsudkom - ale bojuje tvrdo a nevzdáva sa. A to považujem za veľmi dobrú črtu," vyhlásil Trump.

PRVÉ HODNOTENIA
Podľa výpočtov CNN hovorili obaja kandidáti približne rovnako dlho, približne 40 minút, pričom Trump celkovo hovoril o zhruba minútu viac. Opakovane sa pritom sťažoval, že ho moderátori po prekročení limitu opakovane zastavujú, pričom Clintonovú podľa neho nechávali hovoriť dlhšie.
Pozorovatelia pritom zaznamenali väčší počet prípadov, keď sa Trump pokúšal Clintonovú prerušiť, alebo jej skákať do reči, než tomu bolo naopak. Všimli si tiež Clintonovej suverénny pohyb po javisku, na ktorom naopak Trump miestami pôsobil ako stratený. Fotografi napríklad zaznamenali to, ako sa Hillary pri odpovedi na otázku dostala pred Trumpa a zakryla ho. Republikánskeho kandidáta naopak zachytili, ako sa otáčal chrbtom do kamery.

BLESKOVÝ PRIESKUM
Demokratická kandidátka Hillary Clintonová zvíťazila aj v druhej prezidentskej debate. Vyplýva to z bleskového prieskumu televízie CNN vykonaného bezprostredne po skončení diskusie.
V prieskume spoločností CNN a ORC približne 57 percent respondentov, ktorí sledovali priebeh debaty, odpovedalo, že zvíťazila Clintonová. Ako Trumpov úspech duel naopak hodnotilo len 34 percent opýtaných.
Bývalá šéfka diplomacie však napriek jednoznačnému percentuálnemu víťazstvu dopadla v prieskume o niečo horšie než v prvej debate z 26. septembra. Vtedy bolo o jej úspechu presvedčených až 62 percent z oslovených divákov.
Výsledky prieskumu podľa CNN úzko korešpondujú s postojmi voči jednotlivým kandidátom, ktoré mali respondenti už pred začiatkom nedeľňajšieho duelu.

Copyright © TASR 2016