15. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Najnovšia sťažnosť tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana voči nemeckému satirikovi, ktorý si z neho v jednej zo svojich básní robil žarty, skončila neúspechom. Nemecká generálna prokuratúra označila tento krok za nepodložený, napísala agentúra DPA.
Jan Böhmermann sa stal predmetom trestného stíhania za to, že vo svojej relácii v nemeckej verejnoprávnej televíznej stanici ZDF 31. marca a potom znovu 2. apríla predniesol posmešnú a urážlivú báseň, v ktorej Erdogana obvinil zo sledovania detskej pornografie aj zo súlože so zvieratami.
Nemecká prokuratúra toto vyšetrovanie zastavila na začiatku októbra. Turecká hlava štátu však následne podala sťažnosť, ktorú dnes zamietli. Agentúra DPA doplnila, že Erdogan sa proti dnešnému rozhodnutiu môže odvolať na generálnej prokuratúre v meste Koblenz.

Novinári maďarského denníka Népszabadság, ktorého vydávanie vydavateľská spoločnosť Mediaworks minulú sobotu pozastavila, dnes protestovali vo Viedni, informovalo internetové vydanie denníka Magyar Nemzet.
Vzhľadom na mimoriadny záujem o túto kauzu zo strany rakúskych i ďalších zahraničných médií redakcia Népszabadságu zorganizovala v rakúskom hlavnom meste aj tlačovú konferenciu, po ktorej sa zamestnanci redakcie snažili osloviť aj majiteľa Heinricha Pecinu - šéfa spoločnosti VCP, ktorá je vlastníkom Mediaworksu.
V polovici tohto týždňa vysvitlo, že rakúsky miliardár Pecina, ktorý sa na pripravovanú schôdzku s redakciou po pozastavení vydávania Népszabadságu vyhovoril na zdravotné problémy, bol v danom čase na súde kvôli sprenevere.
V nedeľu popoludní organizuje opozičná strana Együtt (Spolu) v Budapešti protivládnu masovú protestnú akciu, na ktorej vystúpia aj novinári Népszabadságu.
Vydavateľ, ktorý sa údajne dostal do rúk blízkych vláde, v oficiálnom komuniké zdôvodnil pozastavenie vydávania pripravovanou zmenou koncepcie. Pracovníci redakcie sa nedostali k svojej firemnej e-mailovej komunikácii, ale ani na svoje pracovisko.
Opozičné strany, medzi nimi aj ultrapravicový Jobbik, odsúdili tento krok. Označili ho za ďalšie potláčanie slobody médií zo strany vlády Viktora Orbána.
V uplynulých dvoch týždňoch Népszabadság odhalil kauzu milenky guvernéra Maďarskej národnej banky (MNB) Györgya Matolcsyho či luxusný vrtuľníkový let rodiny ministra riadiaceho kabinet úradu predsedu vlády Antala Rogána na svadbu.

Copyright © TASR 2016