12. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká herečka Sigourney Weaver si zahrá zápornú postavu v pripravovanom komiksovom seriáli The Defenders. Na festivale Comic Con v New Yorku o tom informoval výkonný viceprezident Marvel Television Jeph Loeb. "Veľmi si vážime spoluprácu s herečkou jej kalibru. Sme radi, že sa stane súčasťou našej najväčšej show. Je to prvotriedna herečka," vyjadril sa Loeb. Seriál, ktorý plánujú začať nakrúcať v nasledujúcich týždňoch, by mali prostredníctvom streamovacej služby Netflix sprístupniť na budúci rok. Presný dátum premiéry však zatiaľ nie je známy. Tvorcovia neprezradili ani podrobnosti o postave, ktorú stvárni 67-ročná Weaver.
Spoločnosť Netflix má zatiaľ na konte tri seriálové adaptácie príbehov z dielne Marvel Comics. Prvým z nich bol Daredevil, ktorý predstavili v roku 2015. V marci tohto roka sprístupnili jeho druhú sezónu a neskôr tiež potvrdili, že bude pokračovať aj treťou. Vlani k nemu pribudla Jessica Jones, ktorá bude pokračovať druhou sezónou. Podľa Teda Sarandosa z Netflixu však nové epizódy oboch sérií uvedú najskôr v roku 2018. Tretím seriálom je Luke Cage, ktorý sprístupnili 30. septembra. Podľa portálu Deadline by sa aj ten mal dočkať pokračovania, no túto informáciu zatiaľ tvorcovia oficiálne nepotvrdili. Na jar si budú môcť diváčky a diváci pozrieť nový seriál Iron Fist, ktorého hlavným hrdinom je Daniel Rand. V budúcom roku by mal svetlo sveta uzrieť aj seriál Punisher o pomstiteľovi Frankovi Castlovi, no termín jeho premiéry zatiaľ nezverejnili, pričom sa hovorí aj o možnosti, že sa k divákom a diváčkam dostane až v roku 2018.
V projekte The Defenders sa zídu hlavní hrdinovia všetkých spomínaných sérií. Na newyorskom Comic Cone sa pritom verejnosti po prvý raz spoločne predstavili Mike Colter, ktorý stvárňuje Lukea Cagea, predstaviteľka Jessicy Jones Krysten Ritter, Charlie Cox, známy ako Daredevil, a tiež Finn Jones, ktorý hrá Daniela Randa v Iron Fist. Festival privítal aj Deborah Ann Woll, ktorá si zahrala Karen Page v Daredevilovi, či Jona Bernthala, ktorý stvárňuje Franka Castla.
Sigourney Weaver, vlastným menom Susan Alexandra Weaver, začala profesionálnu kariéru na Broadwayi a na filmovom plátne debutovala v snímke Annie Hall (1977) Woodyho Allena. Neskôr sa rozhodla prijať úlohu Ellen Ripley v sci-fi trileri Votrelec (1979) a jeho pokračovaniach Votrelci (1986), Votrelec 3 (1992) a Votrelec: Vzkriesenie (1997). Stvárnila aj antropologičku Dian Fossey v dráme Gorily v hmle: Príbeh Dian Fosseyovej (1988) alebo Izabelu Kastílsku vo veľkofilme 1492: Dobytie raja (1992). Okrem toho účinkovala v dráme Smrť a dievča (1994), fantasy komédiách Krotitelia duchov I a II (1984 a 1989), komédiách Jedna alebo dve ženy (1985), Podnikavé dievča (1988), Dave (1993), komediálnej dráme Obyčajní hrdinovia (2004), trileri Uhol pohľadu (2008) či sci-fi Avatar (2009). Za výkony v snímkach Votrelci, Podnikavé dievča a Gorily v hmle: Príbeh Dian Fosseyovej ju nominovali na Oscary, cenu Akadémie však zatiaľ ani raz nezískala. Medzi pripravované projekty, v ktorých by sa mala objaviť, patria napríklad aj pokračovania Avatara, ktoré by sa mali dostať do kín v rokoch 2018, 2020 a 2022, a tiež nový, zatiaľ nepomenovaný, projekt zo série o votrelcoch v réžii Neilla Blomkampa.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prominentný pakistanský novinár povedal, že mu úrady zakázali vycestovať z krajiny po tom, ako v článku vo svojich novinách napísal, že medzi civilnými a vojenskými predstaviteľmi krajiny vypukol spor ohľadne toho, ako viesť boj s militantmi.
Cyril Almeida informoval v pondelok neskoro večer na Twitteri, že jeho meno bolo pridané na vládny zoznam ľudí so zákazom vycestovať. Dodal, že mu úrady zabránili vycestovať z krajiny na plánovanú rodinnú dovolenku.
"Povedali mi a ukázali mi aj dôkaz, že som na zozname zákazu vycestovania," uviedol na Twitteri..
Noviny The Dawn (Úsvit), ktoré vychádzajú v angličtine, zverejnili Almeidov článok vo štvrtok na titulnej strane. Podľa agentúry DPA v ňom informoval o stretnutí, na ktorom premiér Naváz Šaríf nariadil pakistanskej tajnej službe zakročiť proti miestnym militantným skupinám bojujúcim proti susednej Indii.
V minulosti bola pakistanská tajná služba, ktorú riadi armáda, obvinená z podporovania džihádistov z afganského Talibanu, extrémistickej siete rodového klanu Hakkáníovcov či radikálnej islamistickej organizácie Laškare tajjaba, aby viedli zástupnú vojnu s Indiou. Almeidov článok vyvolal spor v citlivom čase pre vzťahy medzi oboma krajinami.
Vláda podľa agentúry AP akékoľvek spory poprela a článok označila za vykonštruovaný.
Pakistan trvá na tom, že robí všetko, čo je možné v boji s extrémizmom a že armáda a vláda stoja na rovnakej strane v boji s militantmi.

Šéfredaktor maďarského opozičného denníka Népszabadság András Murányi včera odriekol plánované rokovania s vedením spoločnosti Mediaworks, ktorá v sobotu pozastavila vydávanie Népszabadságu. Podľa agentúry MTI o tom informoval vydavateľ s poznámkou, že rokovanie sa malo týkať možnej akvizície periodika zo strany zamestnancov.
      Vydavateľ vyjadril ľútosť nad tým, že šéfredaktor schôdzku na poslednú chvíľu odriekol. Zo strany redakcie podľa Mediaworksu nedostali zatiaľ žiadny návrh na náhradný termín stretnutia.
      "Dnešným dňom prebehli prvé rokovania o budúcnosti denníka s predstaviteľmi zamestnancov, s ktorými sa vydavateľ dohodol na ďalšom postupe konzultácií," píše sa vo vyhlásení vydavateľa.
      Mediaworks v sobotu oznámil pozastavenie vydávania denníka i jeho internetovej verzie Nol.hu.
      Redaktori Népzsabadságu navrhli odkúpenie denníka za symbolické jedno euro, čo je podľa ich názoru vzhľadom na nahromadený dlh vo výške piatich miliárd forintov (16,5 milióna eur) veľmi prijateľná ponuka. Avšak podľa zverejnených dokumentov je Népszabadság zaťažený hypotékou u Maďarskej národnej banky (MNB).
      Mediaworks v pondelok vyhlásil, že sa v nadchádzajúcich dňoch bude snažiť o dosiahnutie dohody. Tá by mala poskytnúť základ na obnovenie vydávania tohto periodika.
      Európska komisia (EK) označila situáciu okolo denníka Népszabadság za "veľmi znepokojujúcu". Pozastavenie jeho vydávania podľa exekutívy EÚ vyvoláva vážne obavy o slobodu tlače v Maďarsku.

Copyright © TASR 2016