13. 10. 2016

Stanovisko Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne k článku Lukáša Kopáča

Stanovisko Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne
 
k článku Lukáša Kopáča

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne sa ohradzuje voči zneužitiu jej mena v článku Lukáša Kopáča, na alternatívnej stránke Alternatívna cesta. Autor, známy svojimi xenofóbnymi prejavmi a organizovaním protestov už v názve článku zneužil meno univerzity, keď v ňom uviedol, že dvaja aktivisti – Rudolf Vaský a Martin Daňo sú pripravení prednášať na jej pôde, dokonca v článku uviedol presný dátum 17. októbra.
Túto, alternatívnym médiom prezentovanú informáciu vnímame ako nehorázne klamstvo, hrubú manipuláciu zneužívajúcu meno a postavenie univerzity a z tohto titulu sme podnikli príslušné právne kroky. Spomínaným aktivistom univerzita nikdy nedala súhlas ani žiadne vyjadrenie a nebudú mať žiadnu prednášku na Katedre politológie, ani na žiadnej z jej fakúlt. Trenčianska univerzita nebude reagovať na žiaden list ani prípadnú žiadosť, od tejto skupiny ľudí.
Ostro sa ohradzujeme voči zneužívaniu akademickej pôdy a inštitúcie, ktorá je hrdou nositeľkou mena Alexandra Dubčeka. Práve v tomto akademickom roku oslávime 95. výročie jeho narodenia a pripomenieme si tohto vzácneho človeka, ktorého aj vo svete vnímali ako zástancu slobody, dodržiavania práv a odporu voči autoritatívnemu uplatňovaniu moci. Už tento samotný fakt je v ostrom kontraste voči filozofii a akýmkoľvek xenofóbnym a rasistickým prejavom ľudí, ukrývajúcich sa pod nálepkou aktivistov. Práve z titulu, že je našou snahou rozvoj vedy a vzdelanosti, by sme autora článku, ako aj dotyčných pánov radi upozornili, že od roku 1989 nebol nikto právoplatne odsúdený za „genocídu slovenského národa“, čím je navyše akákoľvek prednáška na túto tému už aj z historického a faktografického hľadiska bezpredmetná