9. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Francúzsky premiér Manuel Valls dnes vyhlásil, že "sme vo vojne proti terorizmu, ale nie proti náboženstvu, ani civilizácii". Súčasne avizoval prijatie nových opatrení, ktoré sú nutné ako reakcia na teroristické hrozby.
Valls sa pred novinármi vyjadroval v súvislosti s najnovším vývojom pátrania po páchateľoch brutálneho útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, pri ktorom v stredu prišlo o život 12 ľudí, väčšinou novinárov. Osem ľudí bolo pri útoku vážne zranených, ale podľa dnešného vyhlásenia ministra vnútra Bernarda Cazeneuva ich život nie je ohrozený.
Hovorca ministerstva vnútra Pierre-Henri Brandet medzičasom uviedol, že je "takmer isté", že osobami, ktoré v dedine Dammartin-en-Goële od dnešného rána zadržiavajú rukojemníka, sú bratia Kouachiovci - predpokladaní páchatelia masakry v Charlie Hebdo.
Valls dnes na schôdzke s prefektmi z viacerých francúzskych regiónov uviedol, že vďaka "našej politike sa (vo Francúzsku) nepochybne podarilo predísť (viacerým) atentátom". Dodal, že od roku 2013 sa podarilo zabrániť piatim atentátom. Ubezpečil, že úrady nikdy neignorovali žiadnu hrozbu a "žiadna stopa nedostala prednosť pred inými".
Na tento aspekt - ostražitosť bezpečnostných zložiek - dnes vo svojom vyhlásení upozornil aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý ocenil policajné zložky aj za nasadenie počas operácie na dolapenie bratov Kouachiovci.
Premiér Valls pripomenul, že Francúzsko nikdy nečelilo takým bezpečnostným hrozbám ako v posledných troch rokoch. Dodal, že "nepriatelia sú mimo krajiny, aj na jej území". Valls uviedol, že Francúzsko prechádza skúškou, a vyhlásil, že nepochybuje, že z nej vyjde posilnené, a to vďaka sile občanov i akcieschopnosti úradov.

Francúzska polícia nadviazala kontakt s predpokladanými páchateľmi útoku na satirický magazín Charlie Hebdo, ktorí sa aj s jedným rukojemníkom zabarikádovali v tlačiarni v priemyselnom parku v dedine Dammartin-en-Goele v departemente Seine-et-Marne. Informovala o tom rozhlasová stanica RTL, podľa ktorej však Chérif a Said Kouachiovci deklarovali, že sú odhodlaní zomrieť mučeníckou smrťou.
Velenie policajnej operácie sa podľa RTL snaží upokojiť veľmi napätú situáciu, preto aj stiahlo z hliadkovania vrtuľníky, ktoré od začiatku rukojemníckej drámy patrolovali nad dedinou, najmä nad priemyselným areálom. Časť jeho zamestnancov sa podarilo evakuovať, ostatní zostali v objekte.
Dedina Dammartin-en-Goele je de facto obkľúčená policajnými jednotkami, vrátane elitných. Na miesto zásahu velenie polície vyslalo ďalšie posily. Obyvateľom dediny odporučili nevychádzať z domovov, nezdržovať sa blízko okien a zhasnúť svetlá.
Agentúra AP medzitým informovala, že medzinárodné letisko Charles-de-Gaulle už uzavrelo dve pristávacie dráhy kvôli blízkosti k miestu rukojemníckej drámy. Letisko je od miesta vzdialené len zhruba 11 kilometrov.
"Sme vo vojne proti terorizmu. Nie vo vojne proti náboženstvu, proti civilizácii," povedal podľa spravodajskej stanice Sky News v súvislosti s prípadom francúzsky premiér Manuel Valls.


Pohyb dvoch hlavných podozrivých z útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorí zatiaľ unikajú polícii, potvrdili dnes v meste Dammartin-en-Goele severne od Paríža. Hľadaní Chérif a Said Kouachiovci tam ako rukojemníka zadržiavajú najmenej jedného zamestnanca miestnej tlačiarenskej firmy CTD a v jej priestoroch sa podľa francúzskych médií zabarikádovali. Polícia s páchateľmi údajne vyjednáva.
RTL a denník Le Parisien v súvislosti s tým informovali o dvoch obetiach a asi 20 zranených. Parížska prokuratúra medzitým podľa agentúry Reuters správy o najmenej jednej obeti poprela. Ministerstvo vnútra nebolo bezprostredne schopné uviesť podrobnosti o prípadných obetiach.
Polícia celú oblasť uzavrela a povolala ako posily ďalších 1500 príslušníkov. Oblasť, kde prebieha policajná akcia, sa nachádza neďaleko medzinárodného letiska Charles-de-Gaulle. Letisko funguje v normálnom režime, lietadlá však navigujú viac na pristávacie dráhy v južnej časti areálu kvôli policajným vrtuľníkom, uviedla stanica RTL.
Nad priemyselných areálom, kde sa rukojemnícka dráma odohráva, prelietavajú policajné helikoptéry. Policajti kontrolujú všetky osobné autá a kamióny a prehľadávajú aj objekty v priemyselnej zóne Prés-Bouchers, kde pracujú stovky ľudí. Miestnych obyvateľov polícia vyzvala, aby nevychádzali z budov. Miestne deti nesmú opustiť budovy škôl.
Minister vnútra Bernard Cazeneuve nezávisle od týchto medializovaných informácií potvrdil, že v Dammartin-en-Goele prebieha policajná operácia, na ktorej sa zúčastňujú aj zásahové jednotky GIGN a RAID. Potvrdil aj identitu Kouachiovcov.
Podľa RTL dvojica páchateľov predtým v meste Montagny-Sainte-Félicité v oblasti Oise ukradla auto značky Peugeot, ktorým pred políciou unikala po ceste A2. Majiteľka auta neskôr páchateľov krádeže identifikovala ako Kouachiovcov.
Na úteku dvojica niekoľkokrát strieľala do prenasledujúcej polície. Zastavili ju až policajné zátarasy v blízkosti dediny Dammartin-en-Goële v departemente Seine-et-Marne, nachádzajúcej sa v blízkosti oblasti, kde v uplynulých hodinách prebiehalo intenzívne pátranie polície, zásahových jednotiek GIGN a RAID za pomoci príslušníkov armády a žandarmérie. Kouachiovci nechali ukradnuté vozidlo pri zátarase a skryli sa v priemyselnej zóne Dammartin-en-Goële, kde vzali rukojemníka.

Copyright © TASR 2015