8. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Hlavné moslimské organizácie vo Francúzsku vyzvali dnes imámov po celej krajine, aby v kázňach počas piatkových modlitieb odsúdili terorizmus a násilie. Reagovali tak na stredajší útok na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a 11 zranených.
"Apelujeme na imámov vo všetkých mešitách vo Francúzsku, aby čo najdôraznejšie odmietli násilie a terorizmus bez ohľadu na jeho pôvod," uvádza sa v spoločnom vyhlásení siedmich francúzskych moslimských organizácií, ktoré citovala agentúra DPA.
Vyzvali tiež všetkých moslimských veriacich, aby sa po skončení piatkových modlitieb zúčastnili na pietnych zhromaždeniach venovaných pamiatke obetí stredajšieho brutálneho útoku.
"Moslimské organizácie - hlboko šokované a zarmútené zavraždením našich krajanov novinárov a policajtov - sa spájajú, vyjadrujú pochopenie s bolesťou pozostalých a chcú prejaviť svoju národnú solidaritu," píše sa vo vyhlásení.

Pápež František sa dnes modlil za obete stredajšieho útoku na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a 11 zranených.
"Modlime sa za obete tejto ukrutnosti. Je ich tak veľa! A prosme tiež Pána, aby zmenil srdcia ukrutných," vyhlásil pápež počas pravidelnej rannej omše v kaplnke Domu svätej Marty vo Vatikáne.
Na modlitby za obete parížskeho útoku vyzvala hlava katolíckej cirkvi aj prostredníctvom sociálnej siete Twitter, uviedla agentúra DPA.
František okrem toho zaslal kondolenčný telegram predsedovi konferencie francúzskych biskupov kardinálovi Andrému Vingtovi-Troisovi.

Copyright © TASR 2015

Francúzska polícia aj vo štvrtok intenzívne pátra po dvoch bratoch, ktorí sa mali podieľať na teroristickom útoku na redakciu humoristického týždenníka Charlie Hebdo. Mužov identifikovali ako 32-ročného Chérifa Kouachiho a 34-ročného Saida Kouachiho. Tretí podozrivý sa už vzdal polícii.
Mladší z bratov je bývalým roznášačom pizze. V roku 2008 ho odsúdili na 3 roky väzenia, z toho 1,5 roka podmienečne, po tom, ako sa pokúsil opustiť Francúzsko a pripojiť sa islamistickým bojovníkom v Iraku. Chérif Kouachi podľa súdu podstúpil len minimálny bojový tréning. Používať kalašnikov sa pritom naučil len s pomocou príručiek. Tajné služby ho zatkli predtým, ako sa pokúsil odletieť do Sýrie, odkiaľ mal namierené do Iraku. Kouachi sa objavil aj vo francúzskom dokumentárnom filme z roku 2005, kde ho autor opisuje ako "mladíka, ktorého zaujímajú viac dievčatá ako mešita". Kouachiho podľa jeho vlastných slov na cestu džihádu presvedčil až radikálny moslimský duchovný z predmestia Paríža. "Povedal mi, že (sväté) písmo poukazuje na východy samovražedných útokov," povedal v dokumente.
O jeho bratovi sa už vie menej. Francúzsky premiér Manuel Valls však vo štvrtkovom rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu uviedol, že obaja Kouachiovci boli terčom záujmu tajných služieb. Tretieho podozrivého identifikovali ako 18-ročného Mouarada Hamyda. Policajtom sa vzdal po tom, ako si v novinách prečítal, že ho spájajú s útokom na Charlie Hebdo.
Muži napadli v stredu redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo v centre Paríža, pričom zabili najmenej 12 ľudí a desať ďalších zranili. Polícia následne spustila veľkú pátraciu operáciu. Denník Le Parisien informoval, že muži s kuklami na hlavách cestujú smerom od Paríža v bielom Renaulte Clio, v ktorom je vidieť aj zbrane. Údajne ide o francúzskych občanov napojených na jemenskú teroristickú bunku.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.