9. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Svetoznáma parížska Eiffelova veža sa včera večer ponorila do tmy na počesť obetí útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a 11 zranených. V reakcii na útok sa v nedeľu zídu v Paríži poprední predstavitelia krajín Európy a USA, ktorí budú diskutovať o opatreniach v boji proti terorizmu.
Na Eiffelovej veži sa o 20.00 h vypli takmer všetky svetlá. Stalo sa tak na záver dňa štátneho smútku, ktorý po stredajšom útoku vyhlásil francúzsky prezident Francois Hollande.
Na nedeľňajšej schôdzke, konanej z iniciatívy Paríža, sa okrem francúzskeho ministra vnútra Bernarda Cazeneuva zúčastní aj jeho nemecký rezortný kolega Thomas de Maiziére a americký minister spravodlivosti Eric Holder.
Na rokovaniach budú prítomní aj koordinátor EÚ pre boj proti terorizmu Gilles de Kerchove, eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos i zástupcovia európskych krajín "najviac postihnutých terorizmom", uviedol Cazeneuve.
"Súčasťou stretnutí (v Paríži) budú diskusie o tom, ako čeliť teroristickým hrozbám, zahraničným bojovníkom a násilnému extrémizmu," uviedol predstaviteľ amerického ministerstva spravodlivosti, ktorého citovala agentúra Reuters.
Francúzskym policajtom sa napriek intenzívnemu pátraniu stále nepodarilo chytiť dvoch bratov podozrivých z parížskeho útoku - Saida (34) a Chérifa (32) Kouachiovcov. Do pátrania a súvisiacich opatrení je zapojených okolo 88.000 príslušníkov bezpečnostných síl.



Francúzska polícia zadržala deväť osôb, ktoré boli v úzkom kontakte s predpokladanými páchateľmi útoku na redakciu satirického časopisu v Paríži. Vyšetrovatelia už v súvislosti s prípadom vypočuli 90 ľudí.
Deväť osôb bolo zadržaných za účelom ďalšieho vypočúvania, uviedla agentúra AP.
Policajtom sa napriek intenzívnemu pátraniu stále nepodarilo chytiť dvoch bratov podozrivých z parížskeho útoku - Saida (34) a Chérifa (32) Kouachiovcov. Polícia varovala, že obaja potomkovia alžírskych prisťahovalcov sú "ozbrojení a nebezpeční".
Existujú obavy, že by muži mohli podniknúť ďalší útok. Podľa správ svedkov majú samopaly typu kalašnikov a zrejme aj ručné protitankové granátomety.
Pátranie sa momentálne sústreďuje na niekoľko miest a obcí v severnom regióne Pikardia, kde sa môžu obaja teroristi ukrývať po úteku z Paríža, povedal novinárom francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.
Po zuby ozbrojeným policajtom pomáhajú aj služobné vrtuľníky. Minister zdôraznil, že podozrivých zatiaľ nenašli, nedošlo k žiadnemu obliehaniu a preverujú sa len správy svedkov.
Približne dve desiatky maskovaných policajtov v helmách postupne prehľadávali domy v dedinách Corcy a Longpont v pikardskom departmente Aisne, ležiacom približne 70 kilometrov severne od Paríža. Obe obce sa nachádzajú v blízkosti čerpacej stanice, z ktorej dnes obaja podozriví údajne ukradli pohonné hmoty a jedlo. V okolí dedín sú husté lesy a močiare, uviedla agentúra Reuters.
Tretí podozrivý Mourad Hamyd (18) sa sám prihlásil na polícii v Charleville-Mézieres, keď počul, že je spájaný s útokmi, a v súčasnosti je v policajnej väzbe.
Nemenovaný predstaviteľ francúzskej polície uviedol, že hľadaní bratia boli napojení na jemenskú teroristickú organizáciu, ktorú bližšie nešpecifikoval. Podľa jedného zo svedkov atentátnici vyhlasovali, že za útokom stojí jemenská odnož al-Káidy.

Copyright © TASR 2015