9. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Francúzske bezpečnostné sily uskutočnili dnes podvečer operáciu zameranú na vyslobodenie rukojemníkov, ktorých v obci Dammartin-en-Goele na severovýchode Francúzska zadržiavali dvaja islamskí teroristi. Páchatelia v stredu v Paríži zavraždili desať redaktorov satirického časopisu Charlie Hebdo a dvoch policajtov.
Z okolia budovy v priemyselnom parku v Dammartin-en-Goele, v ktorom teroristi zadržiavali najmenej jedného rukojemníka, sa podľa BBC ozývala intenzívna streľba a výbuchy omračujúcich granátov. Zo strechy budovy, na ktorej bolo na televíznych záberoch vidieť dvoch ostreľovačov, stúpal biely dym.
Podľa agentúry DPA bola akcia úspešná a obaja teroristi sú mŕtvi.
Najväčšej policajnej akcie v dejinách Francúzska sa už tretí deň zúčastňuje vyše 80.000 príslušníkov polície a ozbrojených síl.

Vodca libanonského šiitského hnutia Hizballáh dnes povedal, že islamský extrémizmus uráža islam a proroka Mohameda väčšmi ako tí, čo vydávajú satirické karikatúry, ktoré islamské náboženstvo zosmiešňujú.
Nasralláh sa svojim priaznivcom v južnej časti libanonskej metropoly Bejrút prihovoril prostredníctvom telemostu, uviedla agentúra AP.
Líder Hizballáhu sa nezmienil o stredajšom útoku na parížsku redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo, pri ktorom zahynulo 12 ľudí, ale povedal, že islamskí extrémisti, ktorí ľuďom odrezávajú hlavy a vraždia ich, škodia islamu viac ako ktokoľvek predtým.
Príslušníci šiitského hnutia Hizballáh bojujú v Sýrii proti povstalcom po boku vládnych jednotiek verných prezidentovi Bašárovi Asadovi.
Nasralláhove slová sú v ostrom protiklade s vyjadreniami vodcov sunnitských militantov z organizácií, ako sú takzvaný Islamský štát a al-Káida, ktorí opakovane vyzývajú na útoky proti západným krajinám.

Copyright © TASR 2015