6. 1. 2015

Výšková budova v Mlynskej doline sa čoskoro vyľudní

Výšková budova v Mlynskej doline 

sa čoskoro vyľudní

Výšková budova v Mlynskej doline v Bratislave, ktorá je takmer 40 rokov symbolom verejnoprávnej televízie, sa čoskoro vyľudní. Tieto dni sa už administratíva Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) začala sťahovať do náprotivného bývalého zdravotného strediska. Šéf RTVS Václav Mika za ňou však smútiť nebude. “Výšková budova sa stala symbolom televízie, ale dosť nezaslúžene. Ona je skôr symbolom architektonickým, ako televíznym. Okrem nejakých tvorivých prác a administratívy, sa tu nevyrába nič. Je to normálna štandardná budova, kde môže sedieť akákoľvek spoločnosť, od banky po štátnu firmu, alebo verejnú službu,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. “Žiaľ, za dva a štvrť roka, čo som tu, nestalo sa mi, že by mi niekto volal a chcel to kúpiť,“ doplnil s dávkou humoru.
Mika, ktorý v Slovenskej televízii v bratislavskej Mlynskej doline začínal pred 27 rokmi svoju kariéru, tvrdí, že ak by o sťahovaní povedal niekomu z televízie v tom čase, neveril by tomu. Vtedy tu pracovali tisícky ľudí. Za budovou, v ktorej spoznal manželku, istú nostalgiu cíti. No ako dodáva, “k budove nemám vzťah, mám vzťah k ľuďom a k spomienkam, bolo tu veselo“.
Z výškovej budovy sa do neďalekej zrekonštruovanej budovy bývalého zdravotného strediska sťahujú prevažne servisné útvary a sekcie RTVS, vrátane sekcie generálneho riaditeľa RTVS. V prestavanom bývalom zdravotnom stredisku nájde miesto približne 200 pracovníkov z výškovej budovy. Prestavba sa začala v apríli 2013 a stála 2 294 948,80 eur bez DPH. Potrebné zariadenie interiéru, od podlahových krytín, cez dvere až po stoličky stálo 482 999 eur bez DPH. Administratíva RTVS sa mala pôvodne sťahovať už v lete a neskôr na jeseň 2014, predĺžilo sa však verejné obstarávanie a termín sa posunul.
Rozhodnutie odísť z výškovej budovy televízie nie je podľa RTVS “viazané vôľou, je to skôr nevyhnutnosť“. Požiarna ochrana výškovej budovy už nezodpovedá súčasnému štandardu a problémom je
i nefunkčná a neobnoviteľná ventilácia ako aj všetky ostatné nevyhnutné systémy potrebné pre prevádzkovanie takéhoto typu budovy. Budova nespĺňa protipožiarne a hygienické kritériá. Roky sú kancelárie vo výškovej budove v prevádzke len po 11. poschodie. Zvyšné priestory sú opustené siedmy rok a RTVS ich len udržiava. Budova má 28 poschodí a dostavali ju v decembri 1975. Výšková budova ostane po vysťahovaní prázdna. Podľa generálneho riaditeľ RTVS Václava Miku nepočítajú s ľahkým priebehom jej predaja. Inštitúciu čakajú náklady spojené s udržiavaním budovy, ktoré sú ale oproti súčasným minimálne. Keďže RTVS je povinná starať sa o svoj majetok, bude výškovú budovu udržiavať a bude hľadať cestu, ako ju zhodnotiť. Najprv ju RTVS ponúkne štátu.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.