7. 1. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v sústrastnom liste adresovanom francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi dôrazne odsúdil dnešný teroristický útok v Paríži, informoval agentúru MTI hovorca vlády Bertalan Havasi.
"Neľútostný útok a neľudské násilie nemožno ničím ospravedlniť. Viktor Orbán a maďarská vláda vyjadrujú sústrasť so smútiacimi rodinami a s francúzskym ľudom. Zraneným želáme skoré uzdravenie," píše sa v Orbánovom liste.

Dnešný útok na parížsku redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, pri ktorom traja islamskí militanti zastrelili 12 ľudí, odsúdila aj kolíska islamu Saudská Arábia. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
"Kráľovstvo rozhodne odsudzuje a zavrhuje tento zbabelý teroristický čin, ktoré pravé islamské náboženstvo odmieta rovnako ako ostatné náboženstvá či vierovyznania," uvádza sa vo vyhlásení saudskoarabskej vlády uverejnené štátnou tlačovou agentúrou SPA.


Dnešný útok na parížsku redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, pri ktorom traja ozbrojenci zastrelili 12 ľudí, odsúdila aj francúzska Rada pre islamskú vieru. Informovala o tom agentúra AP.
"Tento barbarský čin nesmiernej závažnosti je útokom proti demokracii a slobode tlače," uvádza sa vo vyhlásení Rady.
Za trestný čin označila na svojom facebookovom profile dnešný útok na redakciu Charlie Hebdo aj vplyvná islamská vzdelávacia inštitúcia, akou je sunnitská univerzita al-Azhar v egyptskej Káhire.
"Je to trestný čin. Islam násilné činy odmieta," píše sa na facebookovom profile univerzity.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odsúdil dnešný útok na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži.
Šéf OSN vyjadril "rozhorčenie nad opovrhnutiahodným útokom". Označil ho aj za "strašný, neospravedlniteľný a chladnokrvný zločin".
Cieľom útoku bolo podľa jeho slov "rozdelenie". "Nesmieme padnúť do tejto pasce," varoval Pan Ki-mun, ktorého citovala agentúra Reuters.

Prezident SR Andrej Kiska so zdesením prijal správu o dnešnom teroristickom útoku v redakcii Charlie Hebdo v Paríži. Svojmu náprotivkovi, francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi, poslal Kiska po udalosti telegram.
"Som šokovaný chladnokrvnosťou tohto činu, ktorý spôsobil straty na ľudských životoch. V mene občanov Slovenskej republiky, ako aj vo svojom mene, vyjadrujem úprimnú sústrasť príbuzným obetí. Prijmite prosím, Vaša Excelencia, prejav mojej hlbokej úcty," napísal najvyšší predstaviteľ SR.

Za "ohavný" označil Vatikán dnešný útok v Paríži na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo.
"Je to dvojitý akt násilia, ohavný, pretože je to útok proti ľuďom, ako aj proti slobode tlače," konštatoval zástupca vatikánskeho hovorcu Ciro Benedettini. Dodal, že pápež František pravdepodobne ešte dnes pošle parížskemu arcibiskupovi list odsudzujúci útok, uviedla agentúra Reuters.

Medzi 12 obeťami útoku islamistov na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ku ktorému došlo dnes popoludní v Paríži, je aj jeho šéfredaktor a traja poprední karikaturisti. Informovala o tom agentúra AP.
Hovorkyňa parížskej prokuratúry Agnes Thibaultové-Lecuivreová potvrdila, že medzi obeťami útoku sú karikaturista Jean "Cabu" Cabut a šéfredaktor týždenníka Stéphane "Charb" Charbonnier (47). Denník Le Parisien napísal, že islamisti zabili aj ďalších dvoch karikaturistov - Bernarda Verlhaca (57), ktorý kreslil pod pseudonymom Tignous a Georgesa Wolinského (80).
Predstaviteľ polície, ktorý si z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania neželal byť menovaný, uviedol, že pri útoku zahynuli aj dvaja príslušníci polície vrátane policajta, ktorého úrady pridelili ako osobného strážcu Charbonnierovi. Tomu sa v minulosti opakovane vyhrážali smrťou.
Dnešný útok v Paríži si vyžiadal 12 mŕtvych a desať zranených, z ktorých sú štyria v kritickom stave.
Maskovaní ozbrojenci s pokrikom "Alláhu akbar" (Alah je veľký) vtrhli do redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo, spustili paľbu a po čine utiekli. Podľa agentúry AP boli útočníci traja.
Sídlo týždenníka sa stalo terčom útoku zápalnými bombami aj v roku 2011 v súvislosti so zverejnením karikatúry proroka Mohameda na svojej titulnej strane, pripomína Reuters. Približne o rok neskôr magazín opätovne zverejnil hanlivé karikatúry proroka Mohameda, čím vyvolal odsúdenie zo strany moslimov vo svete.


Americký prezident Barack Obama odsúdil dnešný útok na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži, ktorý si vyžiadal najmenej 12 mŕtvych. Označil to za teroristický čin proti spojeneckému Francúzsku.
"Sme v kontakte s francúzskymi predstaviteľmi a nariadil som svojej administratíve, aby poskytla akúkoľvek pomoc potrebnú na postavenie týchto teroristov pred spravodlivosť," citovala z Obamovho vyhlásenia agentúra Reuters.
"Francúzsko je najstarším spojencom Ameriky a stálo bok po boku s USA v boji proti teroristom, ktorí ohrozovali našu spoločnú bezpečnosť a svet... Znovu a znovu francúzsky národ obhajoval univerzálne hodnoty, ktoré hájili generácie našich národov. Francúzsko a významné mesto Paríž, kde sa odohral tento ohavný útok, dávajú svetu nadčasový vzor, ktorý tu bude aj po nenávistnej vízii týchto zabijakov," konštatoval Obama.


Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) odsudzuje dnešný útok na francúzsky týždenník Charlie Hebdo. Šéf exekutívy nazval tento skutok barbarským činom.
"Moje myšlienky v tejto chvíli patria francúzskemu ľudu. Chcem vyjadriť presvedčenie, že páchatelia budú zadržaní a potrestaní. Aj táto udalosť ukazuje, v akom rozkolísanom svete žijeme. O to viac je v súčasnosti naliehavá požiadavka, aby krajiny vedené stabilnými demokratickými vládami dokázali adekvátne a efektívne čeliť takýmto hrozbám," uviedol v stanovisku premiér.


Šéf Kremľa Vladimir Putin odsúdil dnešný teroristický útok na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo. Vyjadril sústrasť rodinám obetí a zaželal skoré uzdravenie zraneným.
"Hlava štátu ostro odsúdila tento cynický zločin a potvrdila pripravenosť pokračovať v aktívnej spolupráci v boji proti hrozbe terorizmu," citovala agentúra RIA Novosti z vyhlásenia Kremľa.

Streľba, ktorá si dnes v redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo vyžiadala najmenej 12 obetí, nie je len útokom na francúzskych občanov, ale aj na slobody tlače a prejavu. Podľa agentúry Reuters to dnes v reakcii na útok uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová.
Zároveň dodala, že "Nemecko v tejto ťažkej chvíli stojí pri Francúzsku". Redakciu Charlie Hebdo prepadli dnes dvaja ozbrojenci v čiernych kuklách s kalašnikovmi. Páchateľom sa z miesta podarilo ujsť na dvoch vozidlách, uviedla polícia. Podľa agentúry AP sú stále na úteku. Zranenia pri útoku utrpelo najmenej desať ďalších osôb, stav piatich z nich je kritický.
Okrem Merkelovej či britského premiéra Davida Camerona dnes odsúdili útok aj čelní predstavitelia Európskej únie, píše agentúra DPA. "Je to neúnosný akt, barbarizmus, ktorý otriasol nami všetkými ako ľudskými bytosťami a Európanmi," uviedol predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, ktorý zároveň vyjadril plnú solidaritu s Francúzskom.
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg hovoril o "odpornom útoku na slobodu tlače". Ako dodal, členovia Severoatlantickej aliancie - vrátane Francúzska - "stoja pri sebe v boji proti terorizmu", ktorý "nemôže byť nikdy tolerovaný ani ospravedlňovaný".
Útočníci sa podľa agentúry AP dostali na druhé poschodie a začali bezhlavo strieľať v newsroome, uviedol Christophe DeLoire z organizácie Reportéri bez hraníc.
Francúzska televízia na svojej webovej stránke priniesla videozáznam, na ktorom vidieť dvoch strelcov oblečených v čiernom, ako strieľajú na ulici, pričom bolo počuť výkriky "Alláhu akbar" (Boh je veľký) v arabčine.

Copyright © TASR 2015