10. 1. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vedúci pracovníci z 25 novinárskych organizácií - medzi nimi aj tlačovej agentúry Associated Press (AP), ktorá túto správu prináša - poslali v piatok list americkému ministrovi zahraničných vecí Johnovi Kerrymu s výzvou, nech nalieha na Irán, aby prepustil väzneného reportéra denníka Washington Post Jasona Rezaiana.
V liste sa píše, že Irán by mal uznať, že nezávislá žurnalistika je "základným ľudským právom", a Rezaiana prepustiť.
"Spojené štáty majú na Irán práve teraz značný vplyv, aby mohli naliehať v tejto otázke, a my vás vyzývame, aby ste v tom pokračovali," píšu šéfovi americkej diplomacie predstavitelia novinárskej obce.
Tridsaťdeväťročného Jasona Rezaiana odsúdil vlani v novembri iránsky súd na bližšie nešpecifikovaný trest odňatia slobody po tom, ako ho uznal za vinného zo špionáže a šírenia protiiránskej propagandy. Rezaian údajne prostredníctvom nemenovaného amerického novinára odovzdával tajné informácie Bielemu domu vo Washingtone.
Rezaiana, ktorý je americkým aj iránskym občanom, jeho manželku, novinárku Yeganeh Salehiovú, a dvoch iránsko-amerických fotografov zatkli v júli v Teheráne. Všetkých okrem Rezaiana, ktorý sa narodil a väčšinu svojho života strávil v USA, neskôr prepustili.

Tisíce oponentov novej poľskej pravicovej vlády demonštrovali včera po celom Poľsku za slobodu slova a demokraciu. Protesty v 19 poľských mestách zorganizovalo nové zoskupenie nazvané Výbor na ochranu demokracie, ktoré minulý mesiac dostalo na protivládne protesty do ulíc desiatky tisíc Poliakov, informovala tlačová agentúra AP.
Vo Varšave protestovalo dnes pod zástavami Poľska a Európskej únie podľa agentúry DPA asi 5000 ľudí. Podobné protesty sa uskutočnili v Krakove, Katoviciach a Lodži.
Mnohí z nich mávali transparentmi s heslami ako "Ruky preč od nášho rádia" a "Vláda klame". "Už sme kedysi v tejto krajine mali centrálne kontrolovanú televíziu," citovala DPA jedného zo starších demonštrantov.
Demonštranti tvrdia, že zmeny, ktoré vláda urobila, aby dostala ústavný súd a verejnoprávne médiá pod svoju kontrolu, ohrozujú slobodu médií a demokracie.
Vládnuca konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) argumentuje, že verejnoprávne médiá nadbiehali predošlej vláde a chýbala im objektivita. Do polovice roka plánuje ďalšie zmeny, ktoré dajú vláde úplnú kontrolu nad verejnoprávnou televíziou a rozhlasom i tlačovou agentúrou PAP, uviedla AP.
Oponenti zákona však hovoria, že predstavitelia PiS pravidelne bojkotovali programy médií a nereagovali na pozvania, aby v nich vystúpili.
Nový mediálny zákon, ktorý nadobudol účinnosť v piatok, ukončil mandáty vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu a právomoc vymenovať ich riadiacich pracovníkov dal ministrovi štátnej pokladnice. Minister štátnej pokladnice Dawid Jackiewicz v piatok vymenoval za nového šéfa Poľskej televízie (TVP) konzervatívneho politika a novinára, bývalého člena Európskeho parlamentu Jaceka Kurského. Kurski je "zárukou návratu rovnováhy do verejnoprávnych médií", vyhlásil Jackiewicz. "Televízia potrebuje vecnú, objektívnu žurnalistiku," dodal s tým, že novinári, ktorí takéto štandardy nespĺňajú, môžu "byť znepokojení".
Nového šéfa verejnoprávneho rozhlasu vymenuje podľa agentúry DPA Jackiewicz v pondelok.

Copyright © TASR 2016