11. 1. 2016

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS



Zdravie palestínskeho novinára, ktorý sa v izraelskom väzení podrobuje protestnej hladovke, sa podľa vyjadrenia palestínskych úradov výrazne zhoršuje. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Palestínsky minister pre väzenské záležitosti Ísá Karaká dnes uviedol, že 33-ročný Muhammad al-Kik sa momentálne, a síce počas 48. dňa svojej protestnej hladovky, nachádza v kritickom zdravotnom stave. AP doplnila, že izraelská tajná služba Šin Bet doposiaľ nereagovala na žiadosť o vyjadrenie sa k prípadu.
Palestínskeho novinára zatkli 21. novembra. Aktuálne si v izraelskom väzení odpykáva šesťmesačný trest odňatia slobody v rámci takzvanej administratívnej väzby. Tento inštitút umožňuje v Izraeli zadržiavať osoby podozrivé z terorizmu bez súdu či obžaloby,
Žurnalista, ktorého už v minulosti zadržali pre jeho spojenie s militantným hnutím Hamas, sa hladovkou rozhodol protestovať proti svojmu zatknutiu.
V súvislosti so zákonom, ktorý Izrael prijal v minulom roku, má krajina právo donútiť k prijímaniu potravy akéhokoľvek väzňa, ktorého život by sa pre hladovku ocitol v nebezpečí.



Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski sa dnes vo Varšave stretol s nemeckým veľvyslancom Rolfom Nikelom, aby mu vyjadril protest svojej krajiny v súvislosti s najnovšími "protipoľskými vyhláseniami" viacerých nemeckých politikov.
Waszczykowski po stretnutí s veľvyslancom pred novinármi uviedol, že demokracia v Poľsku je na tom za novej pravicovej vlády lepšie, ako sa to zdá niektorým komentátorom zo zahraničia. Súčasne vyzval nemeckých politikov, aby prišli do Poľska a presvedčili sa o tom sami.
Nikel zhodnotil stretnutie s Waszczykowským ako konštruktívne a vyhlásil, že "poľsko-nemecké vzťahy sú pokladom, ktorý treba chrániť", aby sa mohli dobre rozvíjať aj v budúcnosti.
Waszczykowski označil komentáre niektorých nemeckých politikov na adresu Poľska za marginálne a vyzval sústrediť sa na otázky, ktoré sú v spoločnom záujme oboch krajín. S nemeckým diplomatom sa pokúsili vyriešiť "komunikačný problém s niektorými nemeckými politikmi", pričom konštatoval, že "sme na dobrej ceste". Navrhol, aby do Poľska na návštevu pricestovali napríklad členovia zahraničného výboru nemeckého parlamentu.
Napätie medzi Nemeckom a Poľskom vyvolala kritika nových zákonov, ktoré presadila vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS). Ide v prvom rade o novelu zákona o ústavnom súde, ktorá podľa kritikov narušuje systém deľby štátnej moci, ako aj o nový zákon, ktorý ustanovuje zánik mandátov členov doterajšieho vedenia a dozorných rád verejnoprávnej televízie TVP a rozhlasu a vymenovanie nových dáva do rúk vláde.
Varšava odmieta obavy, že v Poľsku dochádza k obmedzovaniu demokracie a ústami šéfa svojej diplomacie vyjadrila údiv nad tým, že niektorí eurokomisári súdia Poľsko na základe správ médií. Fungovaním Poľska ako právneho štátu sa Európska komisia bude zaoberať na svojom zasadnutí 13. januára.
Pobúrenie v Poľsku vyvolalo najmä minulotýždňové vyjadrenie komisára EÚ pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günthera Oettingera. Ten v rozhovore pre nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung vyjadril obavy o nezávislosť poľských médií a vyzval na monitorovanie Poľska zo strany EÚ. Minulú nedeľu zasa predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz prirovnal súčasnú politiku Poľska k tej, akú vedie v Rusku prezident Vladimir Putin. Iný predstaviteľ nemeckých sociálnych demokratov Volker Kauder sa nedávno vyslovil za sankcie voči Poľsku.


Copyright © TASR 2015


Americká herečka Laura Dern bude účinkovať v nových častiach obľúbeného mysteriózneho seriálu Mestečko Twin Peaks (1990 - 1991). Informoval o tom americký portál TVLine, podľa ktorého by mala 48-ročná rodáčka z Los Angeles stvárniť jednu z hlavných postáv.
Projekt pripravuje režisér David Lynch, ktorý sa spolu s Markom Frostom postaral o scenár všetkých 18 epizód. Dvojica pritom spolupracovala aj na tvorbe pôvodného seriálu. Úlohu Dalea Coopera si zopakuje Kyle MacLachlan. Z pôvodného obsadenia sa do seriálu vrátili aj Sheryl Lee, Dana Ashbrook, Sherilyn Fenn a Catherine E. Coulson. Okrem toho by sa v nových epizódach mali predstaviť aj Amanda Seyfried, Jennifer Jason Leigh, Robert Knepper, Balthazar Getty či Richard Beymer. Novinku, ktorú plánujú uviesť na televízne obrazovky v roku 2017, odvysiela stanica Showtime.
Laura Dern je držiteľkou troch Zlatých glóbusov za snímky Afterburn (1992) a Nové sčítanie hlasov (2008) a tiež seriál Moje nové Ja (2011 - 2013). Na konte má aj päť nominácií na televízne ceny Primetime Emmy a dve nominácie na Oscara - z roku 1992 za hlavnú rolu v dráme Popínavá ruža a z roku 2015 za vedľajšiu rolu v životopisnej snímke Divočina. Hrala napríklad aj vo filmoch Maska (1985), Jurský park (1993), Dokonalý svet (1993), Dr. T. a jeho ženy (2000), Ja som Sam (2001), Už tu nežijeme (2004), Život je pes (2007), Fotri sú lotri (2010), The Master (2012) či Na vine sú hviezdy (2014). Predstavila sa tiež v snímkach Modrý zamat (1986), Divokosť v srdci (1990) a Inland Empire (2006), ktoré režíroval práve spomínaný Lynch.


 ©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.