15. 1. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rozhodnutie novej poľskej vlády kontrolovať verejnoprávny rozhlas a televíziu označil dnes prezident Európskej vysielacej únie (EBU) Jean-Paul Philippot v Bruseli za znepokojujúci útok na nezávislosť médií.
Najvyšší predstaviteľ EBU pre tlačovú agentúru Reuters pripomenul, že ním riadená únia má jednoznačný a dôrazný mandát chrániť spoločné hodnoty. Dve z nich, a to princípy nezávislosti a pluralizmu, čelia teraz v Poľsku útoku, vyplynulo z Belgičanových slov.
Philippot pripomenul, že európske krajiny garantujú nezávislosť verejnoprávnych vysielateľov programu rôznymi spôsobmi. V Poľsku však teraz padli zábrany prijatím nového mediálneho zákona, čo je pre EBU veľmi znepokojujúce.
Európska komisia (EK) začala v stredu predbežné vyšetrovanie dodržiavania princípov právneho štátu v Poľsku. K prijatiu tohto opatrenia došlo necelé tri mesiace po tom, ako v Poľsku vyhrala parlamentné voľby konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS). Nová vláda rýchlo presadila reformu, ktorou sa snaží dostať pod kontrolu verejnoprávne médiá, a zmenila aj zákon o ústavnom súde.
V rámci predbežného právneho konania EK rozbehne s Varšavou dialóg, ktorý by mal zmierniť obavy, že zmeny nastolené novou poľskou vládou sú zásahom do bežných demokratických princípov. Prípadným postihom zo strany EÚ, ktorý sa však javí ako nepravdepodobný, by bolo najmä pozastavenie hlasovacích práv Poľska v Rade EÚ.
Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski po stredajšom oznámení EK o predbežnom právnom konaní voči Poľsku povedal, že výmena názorov s exekutívou EÚ môže trvať celé mesiace, hovorca EK Margaritis Schinas však dnes upozornil, že z hľadiska Bruselu je táto lehota oveľa prísnejšia.

Copyright © TASR 2016