19. 5. 2016

Cena princeznej z Astúrie

Cena princeznej z Astúrie


Prestížnu španielsku medzinárodnú Cenu princeznej z Astúrie v kategórii komunikácia a humanitné vedy získal tento rok významný americký fotoreportér a vojnový fotograf James Nachtwey (68). Organizátori ho v dnešnom vyhlásení označili za "bystrého svedka ľudského utrpenia".
Nachtwey pokrýval vojny a konflikty v strednej Amerike, na Blízkom východe a v Afrike. Pochádza z mesta Syracuse v štáte New York. Od roku 1984 pracoval pre magazín Time a v rokoch 1986-2001 bol členom medzinárodnej fotografickej agentúry Magnum Photos, ktorú vlastnia jej členovia-fotografi.
Cena dotovaná 50.000 eurami je jednou z ôsmich Cien princeznej z Astúrie, ktoré každoročne udeľuje nadácia korunnej princeznej Leonor. Ďalšie kategórie zahŕňajú umenie, šport a vedecký výskum.
Ocenenie má podobu sošky vytvorenej španielskym sochárom Joanom Miró. Laureáti ceny preberajú každoročne na jesennej slávnosti v severošpanielskom meste Oviedo, hlavnom meste Astúrie.
Vlani si humanitárnu Cenu princeznej z Astúrie odniesla hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha, ktorá poskytuje lekárske ošetrenie a starostlivosť o chudobných vo svete. Ocenenie dostala za významnú úlohu, ktorú zohrala pri ošetrovaní pacientov s ebolou v západnej Afrike.

Copyright © TASR 2016