15. 5. 2016

Zomrela Madeleine Lebeau

Zomrela Madeleine Lebeau

Vo veku 92 rokov skonala francúzska herečka Madeleine Lebeau, ktorá bola poslednou žijúcou členkou hereckého obsadenia legendárneho filmu Casablanca (1942). Ako uviedol jej nevlastný syn, dokumentarista a environmentalista Carlo Alberto Pinelli, Lebeau zomrela ešte 1. mája v španielskej Estepone po tom, ako si zlomila stehennú kosť.
Marie Madeleine Berthe LeBeau sa narodila 10. júna 1923 na parížskom predmestí Antony a debutovala v roku 1939 snímkou Jeunes filles en détresse. V tom istom roku sa vydala za herca Marcela Dalia, s ktorým následne utiekla z nacistami okupovaného Francúzska do Hollywoodu. Tam sa predstavila najprv v snímkach Brána ku šťastiu (1941) a Gentleman Jim (1942) a následne si spoločne zahrali v spomínanej Casablance, pričom Lebeau stvárnila Yvonne - milenku Ricka Blaina v podaní Humphreyho Bogarta. Dalio sa zas predstavil ako krupier Emil. Spolu sa objavili aj vo filme Paríž potme (1943), vtedy však už boli rozvedení. LeBeau si potom zahrala ešte v komédii Hudba pre milióny (1944), no po skončení druhej svetovej vojny sa vrátila do Francúzska, kde pokračovala v hereckej kariére. S talianskym režisérom Federicom Fellinim nakrútila drámu 8 1/2 (1963), pričom v roku 1988 sa vydala za Tullia Pinelliho, ktorý bol jedným z autorov scenára tejto snímky. S Pinellim, ktorý získal štyri nominácie na Oscara za prácu na Felliniho filmoch, bola až do jeho smrti v roku 2009. Lebeau sa naposledy predstavila v kriminálnom seriáli Allô Police (1966 - 1970).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.