17. 5. 2016

Zázračný oriešok 2016

Zázračný oriešok 2016


Deviaty ročník festivalu rozprávok Zázračný oriešok s podtitulom Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe sa začína dnes v Piešťanoch. Do piatka 20. mája sa okrem jeho súťažnej časti uskutočnia na viacerých miestach kúpeľného mesta zaujímavé stretnutia so spisovateľmi, ilustrátormi, rozhlasovými tvorcami a vydavateľmi kníh, tiež tvorivé dielne, vernisáže a divadelné predstavenia.
      Podujatie pripravilo mesto Piešťany, Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Mestská knižnica v Piešťanoch, záštitu nad festivalom prevzali veľvyslankyňa Českej republiky na Slovensku Livia Klausová a minister kultúry SR Marek Maďarič. Dnes sa vo večerných hodinách uskutoční jeho slávnostné otvorenie, na ktorom odovzdajú hercovi Richardovi Stankemu Zvláštnu cenu RTVS, určenú osobnostiam, ktoré svojím celoživotným dielom výrazne ovplyvnili rozhlasovú dramatickú tvorbu pre deti.
      V súťažnej časti festivalu je v dvoch kategóriách – monologické rozprávky a rozprávkové hry zastúpených spolu dvanásť diel, ktoré zhodnotí odborná aj detská porota. Medzi sprievodnými podujatiami Zázračného orieška možno nájsť napríklad aj autorskú prezentáciu knihy Juraja Raýmana Vianočka Udatný, výtvarný workshop s ilustrátorom Bystríkom Vančom, stretnutie s autorom scénickej hudby Mariánom Čekovským či prezentácia knižnej a animovanej podoby seriálu Mimi a Líza za účasti autoriek i detských predstaviteliek dievčenských hrdiniek. Uskutočnia sa viaceré výstavy, prezentácia českých rozhlasových programov, nakoľko festival je už piatykrát ponímaný ako česko-slovenský. Vyhlásenie výsledkov je naplánované na štvrtok 19. mája večer. Informovala Martina Marová z piešťanskej knižnice.
  
Copyright © TASR 2016