25. 10. 2016

CEA vyhlásilo národné kolo súťaže pre mladých reportérov

CEA vyhlásilo národné kolo
súťaže pre mladých reportérov


Zmerať si sily s rovesníkmi z 30 krajín celého sveta si môžu slovenskí reportéri v rámci medzinárodného programu Mladí reportéri pre životné prostredie. Národné kolo v tomto školskom roku vyhlásilo trenčianske Centrum environmentálnych aktivít (CEA). Články, fotografie a videá reportážneho charakteru môžu do súťaže prihlásiť tímy alebo jednotlivci od 11 - 21 rokov. Uzávierka národného kola súťaže je 22. marca 2017.
Podľa národného koordinátora programu Mladí reportéri pre životné prostredie Richarda Medala je v tomto školskom roku súťaž vypísaná v troch kategóriách – hlavná súťaž (Yre awards), kampaň za menej odpadu (Litter less) a medzinárodná spolupráca. Súťaž podľa neho pomáha motivovať mladých ľudí. "Sme radi, že záujem každoročne narastá. Vlani na celej čiare zvíťazil tím reportérov z Novej Dubnice, ktorý získal viacero umiestnení na Slovensku a tretie miesto na svete," uviedol Medal s tým, že pre úspešnosť v súťaži veľmi záleží na výbere témy, aby bola aktuálna a aby bolo zrejmé, že zaujíma širší okruh obyvateľov mesta či obce.
CEA pri organizácii súťaže spolupracuje s odbornou porotou zloženou z odborníkov na životné prostredie a profesionálnych žurnalistov. Víťazi prvých dvoch kategórií postupujú do medzinárodnej súťaže. Kategória medzinárodná spolupráca je určená pre zmiešané tímy reportérov z dvoch krajín zapojených do programu.
Program Mladí reportéri pre životné prostredie pripravila Nadácia pre environmentálne vzdelávanie v Kodani (FEE). Do programu sa zapojilo viac ako 77.000 mladých reportérov z 30 krajín z celého sveta. Cieľom je poskytnúť platformu a zručnosti pre environmentálnu občiansku žurnalistiku. Mladí reportéri uplatňujú metodiku štyroch krokov - skúmanie problému, hľadanie riešenia, uverejnenie reportáže a šírenie príspevku. Program rozvíja vedomosti, zručnosti a postoje v oblasti komunikácie, občianskej iniciatívy, tímovej práce, kritického myslenia a spoločenskej zodpovednosti.

Copyright © TASR 2016