25. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prevzatie mediálnej spoločnosti Time Warner Inc. americkou telekomunikačnou firmou AT&T môže viesť k zmene majiteľa stredoeurópskych aktív skupiny Time Warner, ktorých súčasťou je okrem iného aj slovenská televízia Markíza. Myslí si to analytik spoločnosti Wunderlich Securities Matthew Harrigan. Time Warner pôsobí v stredoeurópskom mediálnom priestore prostredníctvom podielu v skupine CME, ktorá okrem Slovenska vlastní televízne stanice v Bulharsku, Chorvátsku, Českej republike, Rumunsku a v Slovinsku.
„Kontrola CME je pre nového vlastníka AT&T menej konzekventnou, ako bola v prípade Time Warner,“ cituje Harrigana portál The Hollywood Reporter. O záujemcov o kúpu CME by pritom zrejme núdza nebola. Už počas uplynulých rokov médiá špekulovali o tom, že CME možno bude rozpredávať svoje aktíva v regióne rôznym skupinám, od investičnej skupiny Penta Investments, cez českých boháčov Pavla Tykača, Jana Dienstla spolu s Petrom Kellnerom. V súvislosti s televíziou Nova sa spomínali aj Andrej Babiš a jeho skupina MAFRA, či Daniel Křetinský so skupinou J&T. Nič z týchto informácií sa však nepotvrdilo, žiadne dohody sa neprijali.
Sám Harrigan však vo svojej správe spomína medializovaný údajný záujem Penty ešte z roku 2013, aj vzhľadom na jej súčasné aktivity v mediálnom biznise. Analytik však hovorí ako o potenciálnom kupcovi aj o Scripps Networks Interactive, ktorá vlastní poľského televízneho giganta TVN. Harrigan však zároveň dodáva, že CME by mohla taktiež rozpredať svoje aktíva v jednotlivých krajinách lokálnym mediálnym skupinám.
Obe spoločnosti, AT&T a Time Warner, informovali o dohode na prevzatí Time Warner americkým telekomunikačným gigantom po schválení predstavenstvami oboch firiem v sobotu 22. októbra. Transakcia, v rámci ktorej sa má platiť akciami a hotovosťou, stanovuje cenu akcií Time Warner na 107,50 USD za kus. Akvizíciou v hodnote 85,4 mld. USD sa spojí telekomunikačný gigant so spoločnosťou vlastniacou televízne stanice HBO a CNN.
Time Warner Inc má približne 49-percentný podiel na hlasovacích právach v Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že sa touto transakciou stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r. o., ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá v Českej republike vlastní televíziu Nova a ďalšie stanice, v treťom štvrťroku výrazne zlepšila hospodárenie. Prevádzkový zisk pred odpismi a amortizáciou (OIBDA) sa viac ako zdvojnásobil na 18 miliónov dolárov (takmer 450 miliónov Sk) z 8,4 milióna dolárov pred rokom. V Českej republike zisk vzrástol o 39 percent na 13,2 milióna dolárov, uviedla dnes firma v tlačovej správe.
Celkové výnosy v 3. štvrťroku stúpli o osem percent na 126,7 milióna dolárov. V Českej republike sa zvýšili o desať percent na 39 miliónov dolárov.
"Tieto výsledky, v relatívnom porovnaní, sú pravdepodobne našimi najlepšími za celý rok. Vďaka kombinácii významného rastu výnosov a efektívne kontrole nákladov sme viac než zdvojnásobili OIBDA," uviedol Michael Del Nin, ktorý je jedným z dvoch generálnych riaditeľov CME.
Výsledky podľa Václava Kmienka z Patria Finance výrazne prekonali odhady aj trhové konsenzus. Tržby očistené o kurzové vplyvy výrazne prekonali očakávaný päťpercentný rast.
Podľa analýzy J & T banky je pozitívny predovšetkým obnovený rast tržieb a ziskovosti v ČR, kde bola prvá polovica roka nepresvedčivé. "Doterajšie výhľad manažmentu počíta s celoročným výsledkom asi 139,7 až 147 miliónov dolárov, pričom štvrtý kvartál je sezónne najsilnejší. Sme názoru, že prekonanie odhadov za tretí štvrťrok a slušná dynamika tržieb v ČR a Rumunsku povedú k prekonaniu celoročného cieľa. Náš súčasný odhad je 151,8 milióna dolárov, "dodal Pavel Ryska z J &aT.
Hlavným akcionárom CME je americká mediálna skupina Time Warner. Súčasťou CME je spoločnosť CET 21, ktorá je držiteľom licencií na vysielanie televíznych staníc Markíza, Doma,Dajto, Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov a Telka. CME okrem Slovenska prevádzkuje televízie v Česku,v Bulharsku, Rumunsku, Chorvátsku a Slovinsku.



Americký prezident Barack Obama zvyčajne hovorí o Donaldovi Trumpovi vo vážnom duchu ako o veľkej hrozbe, v pondelňajšej talk show komika Jimmyho Kimmel sa ale do neho pustil sa sarkastickým úsmevom. Moderátor televízie ABC ho rovnako ako iné známe osobnosti požiadal, aby prečítal niekoľko nepekných odkazov, ktoré dostal na twitteri.
"Prezident Obama skončí na dne ako zrejme najhoršie prezident v histórii Spojených štátov," čítal šéf Bieleho domu v relácii Jimmy Kimmel live odkaz z Trumpová twitterového účtu. "Vážne? Nuž, @realDonaldTrump, aspoň skončím na dne ako prezident," odkázal republikánskemu miliardári s použitím jeho twitterového mena v narážke na veľmi nepriaznivú volebnej predpoveď, ktorú Trumpovi prinášajú aktuálne voličskej prieskumy.
Obama si uťahoval aj z Trumpovcov vyhlásenie o zmanipulovaných voľbách. Potom, čo mu Kimmel v žartu poďakoval, že si našiel čas na jeho relácia vo chvíli, keď má plno práce s manipulovaním volieb, odpovedal prezident historkou z Bieleho domu. Komik Bill Murray ho tam vraj v Oválnej pracovni porazil v odhadovaní golfových loptičiek do pohára. "Vyhral niekoľkokrát za sebou. Ten pohár bol zmanipulovaný!" rozčuľoval sa Obama.
Keď sa potom Kimmel spýtal, či sa Obama niekedy zasmeje, keď vidí Trumpa - niekdajšieho moderátora - v televízii, prezident prisvedčil, že väčšinou áno.
Obama prečítal aj tweety od ďalších ľudí. Jedna dáma na neho zvádzala zlú kvalitu svojho vlasového kondicionéru, ďalší človek zase napísal, že Obama tancuje tak, ako vyzerajú jeho džínsy. "Ale no tak, to je tak starý vtip," reagoval prezident, ktorému zostávajú posledné tri mesiace v úrade.
"Barack Obama, kamoš, posilňuješ vôbec?" prečítal ešte jeden odkaz. "No, posilnil som naše vzťahy s Kubou, keď som zrušil zákaz dovozu kubánskych cigár. To má svoju váhu," odpovedal prezident, ktorý sa v komediálnych reláciách objavuje celkom pravidelne.

Copyright © ČTK 2016