24. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká telekomunikačná spoločnosť AT&T sa dohodla na kúpe mediálneho koncernu Time Warner Inc za viac ako 80 miliárd dolárov. Píše o tom denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na informované zdroje. Spojenie bude najväčší dohodou uzavretou v tomto roku a zmení vďaka nej vlastníka napríklad televízny kanál HBO, CNN, alebo filmové štúdio Warner Bros.
Fúzia je významným míľnikom v rýchlo postupujúcej integrácii odvetví médií, komunikácie a internetu. Popredný americký telekomunikačný operátor získa kontrolu nad káblovou televíziou HBO, spravodajským kanálom CNN, filmovými štúdiami Warner Bros a ďalšími mediálnymi aktívami. Time Warner je tiež hlavným akcionárom spoločnosti Central European Media Enterprises (CME).
Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vyhlásil, že ak bude zvolený prezidentom, plánované spojenie firiem neschváli. Podľa neho je to prípad mocenskej štruktúry, proti ktorej bojuje, a je príkladom príliš veľké koncentrácie moci.
Súčasťou CME je spoločnosť CET 21, ktorá drží licencie na vysielanie televíznych staníc Markíza, Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov a Telka. CME okrem Slovenska prevádzkuje televízie v Česku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvátsku a Slovinsku.
Telekomunikačný operátor AT&T urobil prvý krok k vytvoreniu mediálneho impéria vlani, keď odkúpil majoritný podiel v spoločnosti prevádzkujúce satelitnú televíziu DirectTV za 48 miliárd dolárov. Ďalším krokom bol vznik spoločného projektu Otter Media, na ktorom sa firma podieľala spolu s Chernin Group.
O mediálny koncern Time Warner Inc prejavila už v roku 2014 záujem spoločnosť 21st Century Fox, ktorá skupinu oceňovala na viac ako 75 miliárd dolárov (1,85 bilióna korún). Vedenie vtedy ponuku odmietlo.

Copyright © ČTK 2016