26. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Novým majiteľom maďarského opozičného denníka Népszabadság sa stala spoločnosť Opimus Press Zrt., ktorá vydavateľskú spoločnosť Mediaworks kúpila od rakúskej spoločnosti Vienna Capital Partners (VCP).
Nový majiteľ deklaroval, že chce vážne preveriť možnosť obnovenia vydávania Népszabadságu, informoval dnes spravodajský server hrportal.hu.
Spoločnosť VCP sa podľa servera pre okamžitý predaj Mediaworksu rozhodla z dôvodu veľkého záujmu, ako aj preto, že "v súvislosti s pozastavením vydávania Népszabadságu sa objavili zavádzajúce a zlomyseľné informácie".
Americká občianska organizácia Freedom House (FH) podľa dnešnej správy agentúry MTI predaj denníka ostro kritizovala. "Pozastavenie vydávania a predaj majiteľa svedčia o tom, že v krajine rastie vplyv vlády v médiách," cituje MTI vyjadrenie podpredsedu FH zodpovedného za medzinárodné programy Roberta Hermana.
Podľa jeho slov by Európska únia i Spojené štáty mali ostro odsúdiť tento útok voči médiám. Maďarská vláda totiž získavanie majetku používa ako prostriedok na umlčanie kritických hlasov v tlači.
Vydavateľská spoločnosť Mediaworks pozastavila vydávanie Népszabadságu i jeho internetovej verzie 8. októbra. Vydavateľ v oficiálnom komuniké zdôvodnil vtedy tento krok pripravovanou zmenou koncepcie.

Copyright © TASR 2016



Americká spoločnosť Netflix zverejnila prvý oficiálny trailer očakávaného pokračovania seriálu Ženy z rodu Gilmorovcov (2000 - 2007) s podtitulom A Year in the Life, ktorý premiérovo uvedie 25. novembra. Vo videu možno vidieť hlavné hrdinky Lorelai Gilmore, jej dcéru Rory ako aj jej matku Emily, ako sa snažia vyrovnať s krízami, ktoré sa objavili v ich životoch. Takmer dvaapolminútový klip naznačuje, že je Lorelai nespokojná so vzťahom s Lukeom, Rory nemá prácu a Emily sa svojským spôsobom vyrovnáva so smrťou svojho manžela Richarda. Okrem toho v traileri možno vidieť takmer všetky obľúbené postavy z fiktívneho mestečka Stars Hollow ako napríklad Sookie St. James, Kirka Gleasona či spomínaného Lukea Danesa, ktorý v ňom svoju partnerku a jej dcéru karhá za nezdravé jedlo.
V pokračovaní príbehu, ktorého každá časť sa bude odohrávať v inom ročnom období, si svoje úlohy zopakujú Lauren Graham (Lorelai Gilmore), Alexis Bledel (Rory Gilmore), Kelly Bishop (Emily Gilmore) či Scott Patterson (Luke Danes). Okrem nich sa znova predstavia aj Melissa McCarthy (Sookie St. James), Keiko Agena (Lane Kim), Sean Gunn (Kirk Gleason), Milo Ventimiglia (Jess Mariano), Matt Czuchry (Logan Huntzberger), Liza Weil (Paris Geller), Yanic Truesdale (Michel Gerard), David Sutcliffe (Christopher Hayden), Vanessa Marano (April Nardini) a Jared Padalecki (Dean Foster). Nové 90-minútové časti vznikli pre Netflix pod režisérskou taktovkou americkej filmárky Amy Sherman-Palladino. Na tvorbe spolupracovala so svojím manželom, producentom Danielom Palladinom.
Seriál Ženy z rodu Gilmorovcov priniesol príbeh slobodnej matky Lorelai a jej dospievajúcej dcéry Rory, pričom spomínaná Lauren Graham si v roku 2002 za svoj výkon vyslúžila nomináciu na Zlatý glóbus.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.