17. 11. 2018

Fašisti patria do väzby nie na obrazovky

Fašisti patria do väzby 
nie na obrazovky

Ľudová strana Naše Slovensko (ĽS NS) tvrdí, že Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) ich cenzuruje. Dôvodom je ich malé zastúpenie v politických diskusiách RTVS, menovite v O 5 minút 12. Podľa ĽS NS tým verejnoprávne médium porušuje nielen zákon o RTVS, antidiskriminačný zákon, ale aj Ústavu SR a medzinárodné dokumenty, ktoré v demokratickej spoločnosti garantujú pluralitu názorov, slobodu prejavu a zakazujú diskrimináciu na základe politickej príslušnosti. Pokiaľ RTVS nenapraví situáciu, podajú žalobu. Na nápravu dávajú verejnoprávnemu vysielateľovi jeden mesiac.
Ako na dnešnej tlačovej besede povedal podpredseda ĽS NS Milan Uhrík, na činnosti RTVS sa platením tzv. koncesionárskych poplatkov podieľajú aj voliči ich strany, ktorá je zároveň jednou z parlamentných strán. „Napriek tomu predstavitelia našej strany nedostávajú v diskusných reláciách RTVS prakticky žiadny priestor,“ konštatoval. Ako dodal, ich strana bola za dva a pol roka od konania parlamentných volieb do diskusnej relácie O 5 minút 12 pozvaná dvakrát a napríklad Most-Híd, ktorý má o troch poslancov menej, tam bol 34-krát. Uhrík to označil za cenzúru.
Ako v reakcii pre SITA uviedla hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková, „s predmetnou výzvou ĽSNS sme sa oboznámili a RTVS ako verejnoprávna nezávislá inštitúcia bude naďalej striktne postupovať v súlade s princípmi plurality, vyváženosti a objektívnosti“.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.