14. 11. 2018

LUX FILM PRIZE

LUX FILM PRIZE


Európsky parlament (EP) v stredu rozhodol o víťazovi 12. ročníka filmovej ceny LUX. Víťazným dielom sa stala snímka Žena vo vojne islandského režiséra Benedikta Erlingssona, natočená v koprodukcii Islandu, Francúzska a Ukrajiny.
Cenu, ktorú udeľuje každoročne Európsky parlament, odovzdal v stredu režisérovi víťazného filmu predseda EP Antonio Tajani.
V správe EP sa uvádza, že Žena vo vojne je politickým filmom, feministickou ságou a bájkou rozprávajúcou príbeh učiteľky hudby, ktorá žije druhý život ako vášnivá bojovníčka za ochranu životného prostredia. Vo chvíli, keď plánuje svoju najodvážnejšiu operáciu proti miestnej hlinikárni, sa dozvie, že jej bola schválená žiadosť o adopciu a na Ukrajine na ňu čaká malé dievčatko.
Ďalšími tohtoročnými finalistami boli filmy Druhá strana všetkého srbskej režisérky Mily Turajličovej (v koprodukcii Srbska, Francúzska a Kataru) a Styx rakúskeho režiséra Wolfganga Fischera (v nemecko-rakúskej koprodukcii).
Tajani zagratuloval všetkým finalistom a vyhlásil, že je "nesmierne hrdý" na filmovú súťaž, ktorú podporuje EP a ktorá je od roku 2007 venovaná európskej kinematografii. Parlament prostredníctvom súťaže podporuje filmy, ktoré sa zameriavajú na zásadné témy pre EÚ: univerzálnosť európskych hodnôt, integrácia a tolerancia a obrana kultúrnej rozmanitosti.
"Filmy vo finále sa zaoberali troma témami, ktoré sú pre budúcnosť Európy kľúčové: rizikom spojeným s extrémnym nacionalizmom, naliehavosťou konať pre záchranu životného prostredia a potrebou nájsť ucelené a súdržné odpovede na otázky spojené s migráciou. Filmy odlišných žánrov spája jeden dôležitý moment: rozprávajú príbeh silných žien, ktoré sú rozhodnuté zmeniť svoj život," uviedol Tajani.


Copyright ©TASR 2018