16. 11. 2018

Zuzana Piussi sprístupní 17. novembra na YouTube svoje filmy

Zuzana Piussi sprístupní 17. novembra 
na YouTube svoje filmy


Slovenská režisérka Zuzana Piussi sprístupní 17. novembra na YouTube konte Zuzana Piussi Ultrafilm svoje filmy. Filmárka sa tak rozhodla preto, aby sa v súvislosti so sobotňajším Dňom boja za slobodu a demokraciu ľudia intenzívnejšie zamysleli nad realitou, v ktorej žijú. "Politická a mediálna scéna sa hysterizuje, konšpiračné teórie bujnejú, postfaktická doba sa stala normou a slovo pokrok stratilo obsah, narástol populizmus a nacionalizmus. Patologickému stavu, v ktorom žijeme, môžeme čeliť iba vtedy, keď mu porozumieme. Naše filmy sme robili preto, aby sme lepšie porozumeli, v čom žijeme,“ povedala Piussi, ktorá v týchto dňoch spolu so strihačom a producentom Vítom Janečkom postrihala ďalšiu verziu filmu o univerzitách Univerzity a sloboda a po siedmich rokoch dokončila film o Kremnici s názvom Obliehanie mesta.
Na YouTube kanáli bude najprv zverejnených deväť režisérkiných dokumentov - Ťažká voľba (2016), Od Fica do Fica (2012), Krehká identita (2011), Muži revolúcie (2010), Kuracia láska (2009), Stoka – Epilóg (2009), Výmet (2003), Rybári a rybárky (2003), Disk - Žatva (2001) a postupne pribudnú ďalšie, medzi nimi aj snímka Babička (2008), ktorá vznikla v produkcii Čestmíra Kopeckého.
Skoro pred desiatimi rokmi, 17. novembra, sme sa stretli s ‘mužmi novembra’. Pýtali sme sa ich a oni nám rozprávali svoje verzie novembrových a ponovembrových udalostí. Fond nám vtedy odmietol dať na film peniaze s komentárom ‘Ešte nie je čas, aby tento film vznikol’. Film sme urobili a naštvali tých, ktorí v ňom účinkovali, ale aj mnohých ďalších. Radi by sme ho, ale aj naše ďalšie filmy, ešte raz priblížili divákom k dátumu 17. november, nech sa môžu zamyslieť a porozumieť dobe, v ktorej žijeme,” povedala režisérka o filme Muži revolúcie.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.