11. 11. 2018

Zomrel Jan Petránek


Zomrel Jan Petránek


Vo veku 86 ROKOV zomrel v sobotu večer novinár a publicista Jan Petránek, dlhoročný redaktor Československého rozhlasu. V auguste 1968 bol jedným z tých, ktorí vysielali z budovy rozhlasu ostreľovanie sovietskymi vojakmi. Po roku 1968 bol z rozhlasu prepustený, podpísal Chartu 77. V roku 2015 dostal od prezidenta medailu Za zásluhy o štát.
Petránek sa narodil 28. decembra 1931 v Prahe. Do rozhlasu nastúpil v roku 1951, pracoval ako zahraničný korešpondent a odborník na kozmonautiku. V 60. rokoch pôsobil ako spravodajca napríklad v Sovietskom zväze alebo v Indii.
V roku 1969 ešte komentoval v rozhlasu v priamom prenose pristátie Američanov na Mesiaci, v čase začínajúcej normalizácie ale musel rozhlas opustiť a živil sa ako kurič. Ešte pred novembrovou revolúciou v roku 1989 začal písať do samizdatových Lidových novín, po legalizácii denníka sa stal jeho redaktorom. Neskôr sa ako komentátor vrátil do rozhlasu.
Preložil dejiny Spojených štátov a Stredného východu, napísal poviedkové knihy Anjeli a čerti a Pod hviezdnym šapitó. Bol tiež textárom, písal napríklad pre skupinu Šansón - vec verejná, s ktorou aj vystupoval.
V roku 2013 prevzal Petránek novinársku cenu Karola Havlíčka Borovského v kategórii Opus Vitae za doterajšiu novinársku činnosť.


Copyright © ČTK 2018