14. 11. 2018

Vyhlásenie Asociácie európskych novinárov, slovenskej sekcie

Vyhlásenie Asociácie európskych novinárov, 
slovenskej sekcie

Členovia Asociácie európskych novinárov, slovenskej sekcie sú znepokojení najnovšími výrokmi predsedu najpočetnejšieho parlamentného Klubu poslancov SMERu-sociálnej demokracie Roberta Fica. Právo na prejavovanie slobodného názoru a právo slobodne sa zhromažďovať je základnou zárukou každého právneho štátu. Hlavne vláda demokratickej republiky, jej predstavitelia a reprezentanti politických strán by si mali uvedomovať, že ľudia majú ústavné právo vyjadriť nespokojnosť s politickým dianím aj demonštráciou či štrajkom. Preto nás mimoriadne znepokojujú vyhlásenia predsedu najsilnejšej politickej strany na Slovensku, bývalého trojnásobného premiéra Roberta Fica, ktorý masové prejavy solidarity so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom a jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou označil za pokus o štátny prevrat. Protesty a demonštrácie nie sú hrozbou pre štát, hrozbou pre štát je hľadanie vnútorného nepriateľa za každú cenu. Ani politické požiadavky ulice neoprávňujú predstaviteľov vlády správať sa nezodpovedne.
​V súvislosti s komunálnymi voľbami zdôrazňujeme, že je právom občanov aj médií slobodne hodnotiť ich výsledky, komentovať ich a vyjadrovať svoje názory. Rovnaké právo má aj predseda politickej strany Smer – Sociálna demokracia Robert Fico. Takisto nepriznať si ústup z predchádzajúcich pozícii je jeho právo, tak ako aj prejav neschopnosti ísť cestou sebareflexie. Hádzať vinu predovšetkým na iných, je pritom svedectvo úbohosti a ťažko skrývanej politickej bezmocnosti. Urážanie médií, zloprajnosť a vulgárnosti z jeho strany nie sú hodné politika jeho formátu.
​Média sú súčasťou dialógu v demokratickej spoločnosti, systému kontroly politickej moci a úsilie viesť trvalú vojnu s nimi len potvrdzuje, že nie každý politik si vidí na špičku nosa.

Tibor Macák, medzinárodný tajomník Asociácie európskych novinárov
Ivan Brada, člen AEJ, slovenskej sekcie
Július Lőrincz, člen AEJ, slovenskej sekcie

Bratislava, 13. novembra 2018