28. 2. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Približne 400 ľudí si v utorok 27. februára prišlo uctiť pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Obaja boli absolventmi Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. 
      Spomienku, ktorej predchádzal smútočný pochod mestom, zorganizovali študenti UKF z katedry žurnalistiky, kde študoval a neskôr aj prednášal Ján Kuciak a z katedry archeológie, ktorú absolvovala Martina Kušnírová. Spomienkový pochod sa začal pred sídlami katedier, neskôr sa všetci účastníci stretli pri Mariánskom stĺpe na Svätoplukovom námestí. 
      K študentom sa postupne pridali aj ďalší ľudia, ktorí na pamiatku zavraždených obetí v tichosti zapaľovali sviečky. „Janko bol študent žurnalistiky na UKF, potom tu pôsobil ako doktorand a aktuálne bol externým pedagógom. Jeho smrť nás hlboko zasiahla, morálne, ľudsky... Takže vzdávame česť jeho pamiatke,“ povedala vedúca katedry žurnalistiky na UKF Marcela Antošová.
      Zavraždenie bývalých študentov nitrianskej univerzity už ostro odsúdil aj rektor UKF Ľubomír Zelenický, ktorý vyjadril hlbokú sústrasť rodičom, rodinám a pozostalým. „UKF v Nitre vyjadruje svoje hlboké rozhorčenie nad tragédiou, ktorá zasiahla životy dvoch mladých ľudí a odsudzuje akýkoľvek akt násilia spáchaného na človeku,“ skonštatoval Zelenický.
      Pietna spomienka na zavraždeného novinára a jeho priateľku sa v utorok večer konala aj v Šali, kde sa ľudia stretli pred Pamätníkom obetiam komunizmu. „Smrť Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači nenecháva ľahostajných ani nás, občanov Šale. Nesúhlasíme s mafiánskymi praktikami a zastrašovaním. Chladnokrvná vražda novinára nemá v slobodnej krajine miesto. Krajina, kde vraždia novinárov, nie je slobodná krajina,“ uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na mestskej webovej stránke. 



Česká súvislosť s násilnou smrťou 27-ročného slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny má stelesnenie v osobe investigatívnej novinárky a zakladateľky Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku Pavly Holcovej. V utorok to s odvolaním sa na svoje informácie napísal český týždenník Respekt.
Týždenník v článku na svojom webe ďalej uviedol, že centrum je zapojené do projektu Organized Crime and Corruption Reporting Project a medzinárodných sietí investigatívnych novinárov a česká novinárka uplynulý rok a pol spolupracovala s Jánom Kuciakom na príprave článku, ktorý už pred svojou smrťou nestihol vydať.
Polícia podľa zistení Respektu vyhodnotila, že v ohrození by mohol byť aj život českej novinárky a preto ju stráži.
"Nehnevajte sa, ale nechcem a nemôžem sa k tomu vyjadrovať," povedala pre Respekt Pavla Holcová.
O českom presahu v tomto prípade hovoril v utorok popoludní na tlačovej konferencii v Bratislave bez ďalších podrobností slovenský policajný prezident Tibor Gašpar.

Spojené štáty odsúdili zabitie slovenského investigatívneho novinára skúmajúceho daňové úniky a temné obchodné praktiky, napísala v stredu tlačová agentúra DPA.
Jána Kuciaka (27) našli v nedeľu spoločne s jeho snúbenicou zastrelených v ich dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta.
Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Heather Nauertová uviedla, že Spojené štáty sú "šokované a zarmútené" týmito vraždami, ktoré, pokiaľ sa preukáže, že súvisia s Kuciakovou prácou, považujú za "bezprecedentný útok na slobodu tlače a demokraciu na Slovensku".
"Novinári musia byť schopní slobodne a bezpečne pracovať, aby zaisťovali otvorenú a demokratickú spoločnosť," povedala Nauertová. Dodala, že tento čin potrebuje "rýchle a rozhodné vyšetrenie, ktoré dostane zodpovedné osoby pred spravodlivosť".
 
Copyright © TASR 2018