28. 2. 2018

Pokračuje pojednávanie v prípade zmenkovej kauzy týkajúcej sa TV Markíza

Pokračuje pojednávanie v prípade zmenkovej 
 kauzy týkajúcej sa TV Markíza

Výpoveďou Mariána Kočnera na Okresnom súde (OS) Bratislava V pokračuje v stredu pojednávanie v prípade zmenkovej kauzy týkajúcej sa TV Markíza a jej bývalého riaditeľa Pavla Ruska.
Marián Kočner okrem iného vo svojej výpovedi a na otázky právneho zástupcu spoločnosti Markíza – Slovakia, s.r.o., uviedol, že k Pavlovi Ruskovi nemá žiaden vzťah a to ani pracovný alebo obchodný. Na otázky právneho zástupcu Markízy týkajúcej sa kauzy Maják nádeje doplnil, že nevidí súvis s týmto prípadom. S Pavlom Ruskom sa podľa jeho slov nestretáva a ani nevie o tom, že by jemu alebo jeho firmám niečo dlžil. Pred podaním žaloby v tomto prípade však spolu hovorili.
Z výsluchu Kočnera ďalej vyplynulo, že nevie, koľko zmeniek mohol Pavol Rusko podpísať v roku 2000. Vtedajšia spolumajiteľka Markízy Sylvia Volzová však o vystavených zmenkách nevedela a Kočner ju o nich ani neinformoval. "V tejto záverečnej fáze pani Volzová so mnou nekomunikovala," povedal Kočner.
Právneho zástupcu Markízy zaujímalo aj to, ako sa Kočner presvedčil, že Pavol Rusko bol v tom čase oprávnený zaväzovať Markízu. "Všetky tieto veci zabezpečoval právny poradca," uviedol Kočner. Podľa neho ním mal byť aj Ernest Valko, ktorého zavraždili v roku 2010 v Limbachu. "Ernest Valko právnou argumentáciou presvedčil Pavla Ruska zmenky podpísať," vyhlásil Kočner. V čom presne mala právna argumentácia spočívať, si už nepamätal. "Neexistuje žiaden zákon na Slovensku, ktorý hovorí o centrálnej evidencii zmeniek, niečo sme porušili?" zareagoval Kočner na otázku, prečo bola existencia zmeniek držaná v tajnosti pred dobou ich splatnosti.
Sudkyňa v úvode pojednávania nesúhlasila s návrhom právneho zástupcu Markízy, ktorý žiadal, aby mohol byť do konania pribratý znalecký ústav, ktorý by posúdil pravosť podpisu na zmenke. Okrem iného to odôvodnila tým, že Pavol Rusko na súde prehlásil, že zmenku podpísal.
Bývalý riaditeľ televízie Markíza mal v roku 2000 podpísať spolu štyri zmenky, pričom dve vystavil na Mariána Kočnera a dve na Štefana Ágha. Pre tieto zmenky teraz na súdoch prebiehajú tri súdne pojednávania, v ktorých spoločnosť Mariána Kočnera žiada od Ruska a spoločnosti Markíza – Slovakia spolu viac ako 42 miliónov eur.
Stredajšie pojednávanie na Okresnom súde Bratislava V sa týka zmenky vo výške 8,3 milióna eur, kde na strane žalobcu figuruje spoločnosť Mariána Kočnera Správa a inkaso zmeniek, s.r.o., a na strane žalovaných Pavol Rusko a spoločnosť Markíza – Slovakia, s.r.o.

Copyright © TASR 2018