3. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

To, čo je v tejto chvíli podstatné a na čo je potrebné sa sústrediť, je vyšetriť dvojnásobnú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. O ostatnom sa môžeme baviť dlhé dni potom. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý týmito slovami odpovedal na otázku, či má kompetenciu a legitimitu byť i naďalej ministrom vnútra.
"Teraz musíme dobehnúť troj-štvordňový náskok, ktorý má páchateľ vzhľadom na čas spáchania vraždy a čas odhalenia tohto skutku," zdôraznil Kaliňák. Odmietol sa zaoberať úvahami o vplyve, ktorý môže mať na nestranné a dôsledné vyšetrenie prípadu nedôvera voči jeho osobe i osobe prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara. "Mojou úlohou je zabezpečiť, aby sa tento prípad vyšetril," zdôraznil Kaliňák, podľa ktorého sú všetky možné sily v nasadení. "Robí na tom stovka ľudí z rôznych úrovní polície, pri akciách niekoľko stoviek, samotný vyšetrovací spis už má teraz viac ako tisíc strán,“ uviedol.
Jeho kolega v diskusii, poslanec NR SR a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak je presvedčený, že výsledok vyšetrenia prípadu bude zásadný. „Pre budúcnosť Slovenska je strašne dôležité, aby orgány činné v trestnom konaní vydali signál, že objednávateľ sa strašne zmýlil, keď dal pokyn na túto vraždu, na tom sa musíme snažiť pracovať úplne všetci, pretože ak nie, potom môže akýkoľvek mafián zastreliť novinára, policajta, sudcu, lebo si bude myslieť, že sa mu to prepečie," deklaroval. Zdôraznil, že je potrebné pracovať so všetkými verziami, ktoré sa ponúkajú a preveriť všetky stopy, na ktoré vyšetrovatelia narazia. Za potrebný prejav úcty k obeti Jána Kuciaka Krajniak považuje aj to, aby sa dôkladne preverili všetky kauzy a podozrenia, o ktorých vo svojich článkoch písal.
Na otázku, či dôveruje vedeniu polície a ministrovi vnútra, že zabezpečia nestranné vyšetrenie prípadu, Krajniak odpovedal, že verí generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi. "Verím, že nedovolí, aby ktokoľvek zamietol akúkoľvek stopu pod koberec," uviedol. "Rovnako verím, že ak by sa aj o také niečo niekto pokúsil, nájde sa dosť ľudí, ktorí tomu budú chcieť zabrániť," uviedol s presvedčením, že medzi policajtmi, prokurátormi a i politikmi je veľa ľudí, ktorí majú pevné odhodlanie túto vec vyšetriť. „Tí všetci potrebujú a majú mať našu podporu,“ zdôraznil opozičný poslanec.
Kaliňák v relácii opakovane vyvrátil názor, že by talianske orgány slovenskú políciu a prokuratúru varovali pred skupinou Kalábrijčanov, ktorí boli vo štvrtok (1.3.) zadržaní. Zopakoval slová policajného prezidenta, že naopak, slovenská polícia žiadala opakovane taliansku stranu o informácie k niektorým osobám tejto skupiny. „Po roku a pol sme dostali informáciu, v ktorej je napísané, že o jednej z osôb, ktoré sme teraz zadržali, ani nemajú žiadnu informáciu," uviedol. Zdôraznil, že slovenská polícia sa o skupinu a jej činnosť zaujíma už od roku 2002. "Keď prezentoval policajný prezident výsledky vyšetrovania, odozva v médiách nebola žiadna," upozornil.
Krajniak potvrdil, že polícia voči skupine konala. "Budeme sa ale odlišovať v názore, či tie zásahy polície boli dostatočné,“ povedal s poukázaním na informácie o prípadoch vyhrážania sa či podvodoch, ktoré sa Taliani mali na východnom Slovensku dopustiť.


Ministerku spravodlivosti a podpredsedníčku Mosta-Híd Luciu Žitňanskú už slová ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) nezaujímajú. Uviedla to v reakcii na jeho vyjadrenie, že nateraz nemieni svoju funkciu opustiť. Podľa Mosta-Híd by mal.
"Mňa osobne už slová ministra Kaliňáka nezaujímajú. Strana Most-Híd svoje stanovisko povedala a dnes aj zvolala republikovú radu, ktorá sa bude konať 12. marca. Dovtedy v priebehu budúceho týždňa prebehnú stretnutia okresných organizácií strany, aby sme následne na republikovej rade mohli robiť rozhodnutia," povedal Žitňanská.
Republiková rada by mala rozhodovať o tom, či strana zostane v koalícii, alebo ju opustí. "Aj táto otázka bude na stole," uviedol pre TASR minister životného prostredia a podpredseda Mosta-Híd László Sólymos. Pripomenul, že Most-Híd už svoj postoj povedal. "Povedali sme, že Smer by to mal riešiť, ale nerieši a tak zvolávame republikovú radu a tam rozhodneme, čo ďalej," doplnil.
Zvolanie republikovej rady je reakciou na vyjadrenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka v sobotnej diskusii RTVS Sobotné dialógy. Kaliňák tam povedal, že sa nechystá odstúpiť z funkcie a chce všetky sily venovať tomu, aby polícia bola schopná v spolupráci s prokuratúrou objasniť vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.
Most-Híd tento týždeň po rokovaní predsedníctva povedal, že Kaliňák by mal odstúpiť, ale konať musí Smer-SD. Predseda Béla Bugár tiež avizoval, že podľa toho, ako sa Smer-SD rozhodne, Most-Híd zaujme stanovisko. Bugár si však nemyslí, že by bolo potrebné obetovať vládu ako celok.
Klub Mosta-Híd a koalíciu pre súčasnú situáciu okolo vraždy a podozrení na prepojenia politikov na taliansku mafiu opustil poslanec Igor Janckulík. Z Úradu vlády odchádza šéf kancelárie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) Roman Šipoš. Svoje pozície na úrade vlády opustili do vyšetrenia vraždy aj Mária Trošková a Viliam Jasaň, o ktorých písal vo svojom článku zavraždený novinár v súvislosti s talianskou mafiou.

Pokiaľ policajti nemali dôvody na obvinenie a väzbu, museli zadržaných prepustiť. Zareagoval v sobotu pre TASR na prepustenie talianskych občanov v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho družky bývalý šéf vyšetrovateľov a v súčasnosti advokát Peter Vačok. Podľa jeho slov "dôvodné podozrenie nie je len možný motív a motív nestačí".
Zákonná lehota policajtov, aby vzniesli obvinenie, je 48 hodín. "Policajt môže zadržať človeka nie iba keď si zmyslí, alebo to chce, ale môže zadržať, pokiaľ sú dôvody väzby. To znamená, že osoba, osoby sú dôvodne podozrivé, že spáchali trestný čin taký a plus okrem toho, že by mohli byť obvinené. Okrem toho že sú tam aj dôvody väzby a pokiaľ to policajti nemajú, tak ich musia pustiť," dodal na záver Vačok.
Polícia potvrdila prepustenie osôb, ktoré boli zdržané vo štvrtok (1.3.) pri policajnej razii na východnom Slovensku v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. TASR informoval hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) Martin Wäldl.
"Vyšetrovateľ vo štvrtok zadržal sedem osôb ako podozrivé v zmysle Trestného poriadku. V zákonnej lehote (48 hodín), ktoré má k dispozícii, preveroval a zisťoval skutočnosti potrebné na vznesenie obvinenia. Po lehote 48 hodín boli osoby zo zadržania prepustené," uviedol Wäldl. "Bližšie informácie, aj na základe rozhodnutia dozorového prokurátora, poskytovať nebudeme," dodal.
Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vydal už v stredu (28.2.) v súvislosti s prípadom vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky písomný pokyn, ktorým rozhodol, že Policajný zbor SR môže poskytovať informácie médiám len po výslovnom súhlase dozorujúceho prokurátora v záujme ochrany osobnosti, osobných údajov svedkov a poškodených a aby sa nemaril priebeh vyšetrovania.

Most-Híd bude v pondelok 12. marca popoludní rozhodovať, ako ďalej v koalícii po tom, čo minister vnútra Robert Kaliňák povedal, že neplánuje odísť z funkcie. Podľa Mosta-Híd by mal. Zvolanie Republikovej rady strany TASR potvrdila hovorkyňa Klára Debnár. Ešte pred rokovaním Rady sa budú budúci týždeň o situácii rozprávať regionálne štruktúry.
Zvolanie republikovej rady je reakciou na vyjadrenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) v sobotnej diskusii RTVS Sobotné dialógy. Kaliňák tam povedal, že sa nechystá odstúpiť z funkcie a chce všetky sily venovať tomu, aby polícia bola schopná v spolupráci s prokuratúrou objasniť vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.
Most-Híd tento týždeň po rokovaní predsedníctva povedal, že Kaliňák by mal odstúpiť, ale konať musí Smer-SD. Predseda Béla Bugár tiež avizoval, že podľa toho, ako sa Smer-SD rozhodne, Most-Híd zaujme stanovisko. Bugár si však nemyslí, že by bolo potrebné obetovať vládu ako celok.
Klub Mosta-Híd a koalíciu pre súčasnú situáciu okolo vraždy a podozrení na prepojenia politikov na taliansku mafiu opustil poslanec Igor Janckulík. Z Úradu vlády odchádza šéf kancelárie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) Roman Šipoš. Svoje pozície na úrade vlády opustili do vyšetrenia vraždy aj Mária Trošková a Viliam Jasaň, o ktorých písal vo svojom článku zavraždený novinár v súvislosti s talianskou mafiou.

Vražda Jána Kuciaka a jeho partnerky končiaceho šéfa premiérovej kancelárie Romana Šipoša ľudsky, aj ako rodiča zasiahla. Uvádza to v stanovisku zaslanom médiám.
"Napriek tomu, že pevne verím, že sa nepotvrdí spojenie tejto nezmyselnej vraždy s politikou, dovoľujem si vyjadriť moju hlbokú úctu a úprimnú sústrasť rodinám týchto dvoch mladých ľudí," uvádza Šipoš.
Ten v piatok (2.3.) pre TASR potvrdil, že od apríla končí svoje pôsobenie na Úrade vlády SR. Do konca marca bude na dovolenke. Svoj odchod zdôvodňuje informáciami, ktoré sa objavili po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Okamžité skončenie pracovného pomeru premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) podľa svojich slov navrhol na osobnom stretnutí. V strane Smer-SD Šipoš ako člen ostáva.

Copyright © TASR 2018

Niekoľkými stoviek ľudí sa dnes prišlo v obci Štiavnik na severozápade Slovenska rozlúčiť s novinárom Jánom Kuciakom, ktorého spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou zavraždil minulý týždeň neznámy strelec v ich dome neďaleko Trnavy.
Smútočný obrad v Kuciakovej rodnej obci začala popoludní omša pod vedením arcibiskupa a predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského v miestnom kostole, kam prišli príbuzní ale aj kolegovia reportéra. Jeho tragická smrť podľa polície pravdepodobne súvisela s jeho investigatívnej prácou.
Kuciakova snúbenica bola pochovaná už v piatok v dedine Gregorovce na východnom Slovenskom. Na pamiatku zavraždenej dvojica sa v piatok na slovenskom v zahraničí konali zhromaždenia a sprievody ľudí, ktorých sa zúčastnili tisíce ľudí.

Copyright © ČTK 2018