3. 3. 2018

Vyjadrenie ÚV SR: Predseda vlády SR Robert Fico na stretnutí so zahraničnými novinármi neklamal


Vyjadrenie ÚV SR: 
Predseda vlády SR Robert Fico na stretnutí so zahraničnými novinármi neklamal

Predseda vlády SR Robert Fico neklamal o stretnutí so zahraničnými žurnalistickými organizáciami, keď povedal, že počas diskusie nezaznela "žiadosť o ospravedlnenie sa" slovenským novinárom. Posielame prepis konkrétneho vyjadrenia riaditeľa organizácie Reportéri bez hraníc Christopha Deloira od oficiálneho tlmočníka stretnutia:
      "Za atmosféru, v ktorej pracujú novinári, môžu aj politici tým, aké prostredie vytvárajú a ako sa k práci investigatívnych novinárov stavajú. Jedna vec je prácu novinárov kritizovať a to je, samozrejme, v poriadku, je to bežná súčasť života v demokratickej spoločnosti, ale niečo celkom iné je na novinárov útočiť a urážať ich. Aj preto by som Vás, pán premiér, chcel poprosiť, aby ste vzťahy s novinármi urovnali a vytvorili dôstojné podmienky, v ktorých môžu pracovať."
      Teda tak, ako sme uviedli včera, počas rozhovoru nezaznela ani raz "žiadosť o ospravedlnenie sa". Pevne veríme, že všetkým v tomto citlivom prípade ide o hľadanie pravdy a predseda vlády SR rovnako ako na stretnutí aj teraz opakuje, že zahraničné novinárske organizácie majú k nemu dvere otvorené a žiada ich o pomoc pri hľadaní páchateľov tohto ohavného trestného činu.
      Zároveň chceme pripomenúť, že podľa hodnotenia práve organizácie Reportéri bez hraníc je Slovensko krajinou s jednou z najväčších slobôd médií, pričom v rebríčku predbehlo aj tzv. tradičné demokracie.