2. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Slovensko sa začalo mafiou zaoberať až po smrti mladého novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Talianske mafie sa však na Slovensku ukrývajú a investujú tam už roky, napísal vo štvrtok na Facebooku taliansky novinár Roberto Saviano. Od zverejnenia knihy o talianskej mafii v roku 2006 sa mu vyhrážajú smrťou, žije preto pod policajnou ochranou.
Saviano vo svojom príspevku v taliančine i angličtine pripomenul, že Ugo De Lucia, zabijak zločineckej skupiny Camorra, ktorý zavraždil aj 22-ročnú nevinnú Gelsominu Verdeovú, bol vo februári 2005 zatknutý v Poprade. Podľa Saviana je v Bratislave prítomný aj klan Sarno.
"Ján Kuciak bol zabitý, pretože bol sám pri vyšetrovaní úlohy mafií vo svojej krajine. Položme si otázku, prečo sú novinári - od Giancarla Sianiho po Annu Politkovskú, od Antonia Russa po Daphne Caruanovú Galiziovú - stále tak zraniteľní, že ich možno považovať za obetovateľných na oltár podnikania... Nevinná krv Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa pripája k dlhému a neúnosnému zoznamu novinárov, pokúšajúcich sa odhaliť pravdy, ktoré museli zostať v tieni, niekedy v súvislosti s prepojeniami medzi zločineckými organizáciami a politikou," napísal Saviano, autor bestselleru Gomorra, ktorý poodhalil fungovanie Camorry.

 Niekoľko desiatok Slovákov a zástupcov médií z Európy si prišlo vo štvrtok krátko popoludní uctiť pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Akciu, ktorá sa konala neďaleko sídla Európskej rady v Bruseli, pripravila Európska federácia novinárov (EFJ).
Na pietnej spomienke sa zúčastnili mnohí zamestnanci inštitúcií Európskej únie a Slováci žijúci v Belgicku. Viacerí z nich držali plagáty s nápismi "Spravodlivosť pre Jána Kuciaka", zapaľovali sviečky a spoločne držali minútu ticha. Pripojili tiež svoje podpisy k petícii, ktorá vyzýva zodpovedné slovenské orgány, aby dôsledne vyšetrili okolnosti dvojnásobnej vraždy a potrestali jej vinníkov. 
Generálny riaditeľ Spoločného výskumného centra (JRC) Vladimír Šucha bol najvyššie postaveným Slovákom v hierarchii Európskej komisie, ktorý sa na tejto akcii zúčastnil. V rozhovore pre TASR uviedol, že sa všetci na Slovensku musíme pýtať, kde nastala chyba.
"Pýtam sa sám seba, či na mojich rukách nie je kvapka ich krvi. Či som urobil dosť preto, aby sa atmosféra v krajine vytvorila taká, ktorá nedovolí niečomu takému," uviedol s odkazom na dvojnásobnú vraždu. Dodal, že takéto otázky by si mal položiť každý občan SR - či sme čítali dostatočne volebné programy strán, kým sme išli voliť, či sme dostatočne reagovali, keď niekto častoval žurnalistov hlúpymi nadávkami a či sme si novinárov dostatočne vážili za ich náročnú a zodpovednú prácu.
Rovnako sa podľa neho treba pýtať aj to, či sme podporovali nielen slobodné médiá ale aj slobodné a nezávislé občianske organizácie, lebo demokracia je o slobodných občanoch a o aktivizácii všetkých ľudí, nie je o politických stranách a politikoch. "Ak občania nebudú aktívni, tak tá demokracia nám bude takto umierať. Ak nás neprebudí táto dvojnásobná vražda, tak kvapky krvi zostanú aj na našich rukách," odkázal.
Druhá pietna spomienka na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, ktorú pripravili členovia slovenskej komunity v Belgicku, sa uskutočnila vo štvrtok večer (18.00 - 19.00 h) pred budovou Veľvyslanectva SR v bruselskej štvrti Ixelles.


Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vydal v stredu písomný pokyn, ktorým rozhodol, že Policajný zbor môže poskytovať informácie médiám len po výslovnom súhlase dozorujúceho prokurátora v záujme ochrany osobnosti, osobných údajov svedkov a poškodených a aby sa nemaril priebeh vyšetrovania.
Týka sa to prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. "Pokyn bol expedovaný faxom a poštou všetkým expozitúram NAKA. Tlačová beseda prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara v Košiciach sa konala po predchádzajúcom súhlase a konzultácii s dozorujúcim prokurátorom," uviedla pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.
Podľa jej slov vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor budú postupovať v zmysle Trestného poriadku. "O detailoch nebudeme v súčasnosti poskytovať informácie. Podľa okolností vyšetrovania trestnej veci bude médiám priebežne poskytnutá súhrnná informácia v rozsahu, ktorý nebude brániť ďalšiemu vyšetrovaniu."
"So špeciálnym prokurátorom bolo dohodnuté a bolo mu generálnym prokurátorom uložené, aby vzhľadom na citlivosť prípadu a absolútne zamedzenie úniku informácií, ktoré by mohli sťažiť vyšetrovanie, neinformoval verejnosť a politikov už vôbec nie, a to až do doby, pokiaľ zverejnenie informácií bude možné bez negatívnych následkov na vyšetrovanie," uvádzalo sa v stanovisku generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára zo stredy.
Ako na tlačovej besede v pondelok vyhlásil generálny prokurátor, tomuto prípadu venuje mimoriadnu pozornosť. Absolútnou prioritou je podľa jeho slov objasnenie skutku, zistenie a potrestanie páchateľov, a preto akékoľvek informovanie považuje za kontraproduktívne.

Predstavenstvo Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK) apeluje na zodpovedných v SR, aby v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prevzali politickú zodpovednosť.
"V Európskej únii musia byť uplatňované vysoké kritériá na osobnú integritu tých, ktorí nesú zodpovednosť v systéme presadzovania práva a trestného stíhania. To platí aj pre politickú zodpovednosť," píše SNOPK vo svojom stanovisku.
"Osobné dôsledky, ktoré sú vyvodené na základe politickej zodpovednosti, neznamenajú automaticky priznanie osobného zavinenia ani uznanie trestnoprávne chybného konania," konštatuje komora.
Zároveň vyjadrila sústrasť rodinám obetí a pracovníkom vydavateľstva Ringier Axel Springer, ktoré je členom komory. 
Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová nedisponuje informáciami o manipulácii pri prideľovaní spisov. Uviedla to v reakcii na medializované informácie, že by smrť novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky mohla súvisieť s konaním justičnej mafie, ktorá ovládla Najvyšší súd.

„Ak by pani predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová disponovala informáciami o manipulácii s prideľovaním spisov, okamžite by sa obrátila na orgány činné v trestnom konaní,“ uvádza sa v písomnom stanovisku Švecovej, ktoré poskytla hovorkyňa súdu Alexandra Važanová. Predsedníčka súdu vysvetlila, že prideľovanie spisov sa realizuje prostredníctvom elektronickej podateľne, je náhodné a nemožno ho ovplyvniť. Rovnako zdôraznila, že poskytla v tejto veci orgánom činným v trestnom konaní plnú súčinnosť. 
      Publicista Radovan Bránik vo štvrtok v rozhovore pre český spravodajský server uviedol, že smrť novinára Kuciaka podľa jeho presvedčenia nesúvisí s pôsobením talianskej mafie na Slovensku, ale novinár doplatil na to, že sa neopatrne dotkol masívnej korupcie na jednom z kľúčových slovenských súdov.
      "Ide o manipulácie s prideľovaním spisov na jednom z kľúčových súdov na Slovensku. Vznikla tam kasta firiem, ktorá žije z nepochopiteľných rozsudkov," uviedol Bránik, podľa ktorého je malá časť sudcov kúpená. "Vznikol okolo toho priemysel, ktorý vygeneroval desiatky rozsudkov a tie umožnili získať úzkej skupine ľudí závratný majetok. Vznikol štát v štáte," skonštatoval publicista.
      Policajný prezident Tibor Gašpar v rámci štvrtkovej tlačovej konferencie uviedol, že polícia sa začína zaoberať podozreniami ohľadom Najvyššieho súdu. „Potvrdím, že bolo podané trestné oznámenie zo strany pána novinára v tejto veci, že by to súvis mohlo mať. Vykonávajú sa vyšetrovacie úkony v tomto smere," uviedol Gašpar.
      Šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy, kde zavraždený novinár pracoval, vysvetlil, že on ani redakcia nemá informácie o tejto veci. „Dnes sa objavil rozhovor s pánom Bránikom, kde uviedol, že mám informácie o korupcii na Najvyššom súde. Nie je to pravda. Ani písmeno. Nikdy som s ním, ani s Jánom Kuciakom, ani s nikým iným o tom nehovoril,“ uviedol na sociálnej sieti.

Copyright © TASR 2018

Bývalá viceprezidentka Finančnej správy a súčasná štátna tajomníčka na ministerstve financií, nominantka za SNS Dana Meager, bola podľa neoverených informácií podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) v lete 2014 na dovolenke s Talianmi z rodiny Vadalovcov. Uviedla to Nicholsonová na tlačovej besede s tým, že na dovolenke nebola sama. "Spolu s ňou tam bola riaditeľka osobného úradu Finančnej správy Soňa Karabelli a vedúca oddelenia boja proti podvodom Lucia Fecková, ktorá má byť pravá ruka Ondreja Jendroľa, riaditeľa odboru boja proti podvodom. Pýtam sa týchto dám, kde boli v lete 2014? Je pravda, že boli na dovolenke so spomenutými Talianmi?" pýtala sa Nicholsonová. Podľa nej je to zaujímavá informácia, keď vezme do úvahy, že v súčasnosti nevie, kde je predseda parlamentu Andrej Danko. "Ja som od neho nevidela ešte relevantné stanovisko," uviedla na margo toho, že doposiaľ neposkytol k prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky žiadne stanovisko hodné predsedu NR SR.
Lucia Fecková vo svojom stanovisku, ktoré agentúre SITA poslala hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová, uviedla, že nikdy nebola v kontakte s nikým z Vadalovcov. „V auguste 2014 som bola na dovolenke v Taliansku v termíne od 23. do 31. augusta so svojím rodinným príslušníkom. Cestu na Sicíliu som si organizovala a zabezpečovala sama. Nikdy som vedome neprišla do styku s akýmkoľvek členom rodiny Vadalovcov alebo inou medializovanou rodinou z Talianska, a to ani prostredníctvom iných osôb. Skutočnosti vzťahujúce sa na môj pobyt v Taliansku v uvedenom období sú preto účelovo spájané s verejne publikovanými kauzami, voči čomu sa ostro ohradzujem a považujem zverejnenie takejto informácie v súvislosti s medializovanými kauzami za závažné porušenie práva na ochranu môjho súkromia!“ uviedla Fecková. Zároveň dodala, že je pripravená potvrdiť svoje stanovisko aj na polygrafe. Aj napriek tomu však medializované informácie nechá prezident finančnej správy prešetriť Sekcii inšpekcie a vnútornej kontroly finančnej správy.
Podľa medializovaných informácií taliansky podnikateľ Antonino Vadala podnikal so synom okresného prokurátora v Trebišove Františka Bicka. Podľa denníka SME pôsobili spolu vo firmách, ktoré boli podľa zavraždeného reportéra Aktuality.sk Jána Kuciaka zapletené do machinácií s daňou z pridanej hodnoty.
Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára. Pre vraždu už odstúpil minister kultúry Marek Maďarič, prezident Andrej Kiska vystúpi v nedeľu v RTVS. Do vyšetrenia prípadu sa vzdali funkcií tajomník Bezpečnostnej rady SR Viliam Jasaň a štátna radkyňa Mária Trošková. Ich mená sa totiž vyskytovali v článku, na ktorom Kuciak pracoval. Tlaky na vystúpenie z koalície rastú aj v koaličnom Moste-Híd. Tí tvrdia, že bez odchodu ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara nebude verejnosť vyšetrovaniu veriť.

Na bratislavskom Hlavnom námestí sa v nedeľu o 17:00 uskutoční spomienkový koncert na pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Na Koncerte pre Jána a Martinu vystúpia David Koller, trio Jozef Lupták - Marián Svetlík - Andrej Baran, Vec, Bez ladu a skladu, Korben Dallas, Živé kvety, Billy Barman, Para, Longital, Modré hory, Muzička a B-Complex. Podujatie bude uvádzať moderátor Rádia_FM Martin Staňo. Agentúru SITA o akcii informoval Anton Repka z tímu festivalu Pohoda, ktorý bratislavský koncert organizuje. Na facebookovú udalosť tohto podujatia sa krátko po jej zverejnení prihlásilo už takmer dvetisíc účastníkov.

V súvislosti s úkladnou vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa včera v Kostole sv. Jána Krstiteľa vo Veľkej Mači v okrese Galanta konala svätá omša za obete tohto násilného činu. Miestny farár Gašpar Balla v úvode prečítal kondolenciu predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského, ktorý vraždu označil za vážne previnenie proti Božím i ľudským zákonom. Dvojicu mladých ľudí pripravil o život zatiaľ nezistený páchateľ v závere minulého týždňa.
Farár Balla vo svojej kázni v maďarskom jazyku odsúdil akékoľvek násilie, ale povedal, že ani v takejto neľahkej situácii netreba strácať nádej. Veriacich vyzval k zjednoteniu, ale aj k milosrdenstvu a odpúšťaniu. ,,Stojíme pri tých mladých, ktorí bojovali za pravdu,“ povedala po omši Alena Klastová. V prednej časti kostola je umiestnená fotografia Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka, horia pri nej sviečky. Ľudia zapaľovali počas dňa sviečky aj pred domom v tichej ulici Veľkej Mače, kde sa tragédia odohrala. Aj keď okrem najbližších susedov ich v dedine veľmi nepoznali, ľuďom udalosť nie je ľahostajná, čo dokazovali aj slzy v ich očiach pri odchode z kostola. Ján Kuciak kúpil rodinný dom v obci v júli minulého roka a postupne ho rekonštruoval. Posledná rozlúčka s Martinou Kušnírovou bude v piatok 2. marca v Gregorovciach, s Jánom Kuciakom v nedeľu 4. marca v Štiavniku.
Reportéra portálu aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zastrelili koncom minulého týždňa v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Úkladná vražda investigatívneho novinára podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara pravdepodobne súvisí s jeho prácou.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.