28. 2. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) si v stredu - na úvod plenárneho zasadnutia v Bruseli - minútou ticha uctili pamiatku zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) v tejto súvislosti upozornil, že tento zločin predstavuje priamy útok na slobodu slova a má presah aj mimo hranice Slovenska.
      Štefanec pripomenul, že vraždu odsúdili aj hlavní lídri Európskej ľudovej strany (EPP), najdôležitejšej celoeurópskej politickej skupiny vrátane predsedu EP Antonia Tajaniho, predsedu eurokomisie Jeana-Clauda Junckera a šéfa frakcie EPP v Európskom parlamente Manfreda Webera.
      "Podľa dostupných informácií pracoval novinár na reportáži o prepojení talianskeho organizovaného zločinu so slovenskými firmami a nitky tohto prípadu siahajú až k vládnym špičkám a strane Smer-SD," uviedol Štefanec, ktorý je v EP vedúcim šesťčlennej slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane.
      Podľa jeho slov to, čo sa stalo na Slovensku, nie je len vecou SR, ale vecou dodržiavania demokratických štandardov a vlády práva v celej Európskej únii.
      "V Európskom parlamente si chceme obete uctiť nielen minútou ticha a vyhlásením, ktoré tento čin jednoznačne odsúdi, ale na ďalších schôdzach budeme otvorene hovoriť o tom, čo sa stalo a ako môžeme podobným tragédiám zabrániť," uviedol. Zároveň vyzval slovenskú vládu a vyšetrovacie orgány, aby sa namiesto nedôstojného divadla s prezentáciou bankoviek venovali dôkladnému vyšetreniu tohto prípadu a nápravy pošramotenej povesti Slovenska.

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani v stredu na úvod plenárneho zasadnutia v Bruseli vyzval členov zákonodarného zboru EÚ, aby si minútou ticha uctili pamiatku zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
      Tajani pred europoslancami uviedol, že je neprijateľné, aby boli v EÚ vraždení novinári kvôli výkonu svojej práce. "Ide o neprijateľný útok na jeden zo základných kameňov našej demokracie," pripomenul Tajani a dodal, že k vražde novinára na Slovensku došlo len pár mesiacov po zabití maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej. "Ide o vraždu, ktorá predstavuje ďalší útok na hodnoty, ktoré sú základom demokracie v Európe," uviedol. 
      Politická frakcia socialistov a demokratov (S&D) v tejto súvislosti vyzvala na úplné a nezávislé vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy a tiež na diskusiu v Európskom parlamente o ochrane investigatívnych novinárov.
      "Všetci sme boli šokovaní a ohromení, keď sme počuli o strašnej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Je potrebné uskutočniť úplné a nezávislé vyšetrovanie tejto vraždy a európske agentúry, ako je Europol, musia urobiť všetko čo je v ich silách, aby podporili slovenské orgány," upozornil úradujúci šéf skupiny S&D Udo Bullmann.
      Dodal, že sú tu jasné paralely medzi touto vraždou a usmrtením Caruanovej Galiziovej. "Obaja boli vysoko uznávanými novinármi, ktorí vyšetrovali korupciu a nezákonné finančné aktivity. Obe vraždy ukazujú, aké dlhé ruky má organizovaný zločin," skonštatoval. Uviedol, že frakcia socialistov chce na marcovom plenárnom zasadnutí europarlamentu v Štrasburgu iniciovať otvorenú a úprimnú diskusiu o tom, čo sa dá urobiť na ochranu dôležitej práce investigatívnych novinárov bez ohľadu na to, kde v Európe pôsobia.
      Poslankyňa Monika Smolková (Smer-SD), ktorá je šéfkou slovenskej delegácie v skupine S&D vyjadrila nádej, že vyšetrovací tím s pomocou Europolu a ďalších medzinárodných služieb nájde tých, ktorí sú zodpovední za vraždu Jána Kuciaka a jeho partnerky.
      "My, politici, urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme prelomili podvody a nedovolené finančné machinácie. Novinári zohrávajú dôležitú úlohu pri odhaľovaní týchto postupov a musíme zabezpečiť, aby tak mohli urobiť bezpečne a bez obáv z nejakých následkov," uviedla Smolková v oficiálnom stanovisku.

 V súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky vypátrala polícia dve osoby, ktoré sa v piatok (23.2.) dohadovali, že si majú zobrať zbrane a ísť do obce Veľká Mača. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

V Bratislave bude zriadený špeciálny newsroom, v ktorom budú pokračovať najlepší investigatívni novinári zo spoločnosti Ringier Axel Springer Media, Axel Springer SE and Ringier AG, v práci zavraždeného novinára Jána Kuciaka z portálu Aktuality.sk. TASR o tom informoval hovorca Ringier Axel Springer Slovakia Peter Porubský.
      Kuciak v posledných mesiacoch pracoval na podozreniach z podvodných platieb EÚ fondov v rámci daňového systému medzi Slovenskom a Talianskom, ktoré boli prepojené na taliansku mafiu 'Ndrangheta. Na tomto prípade spolupracoval s Českým centrom pre investigatívnu žurnalistiku Investigace.cz, talianskou novinárskou organizáciou Investigative Project of Italy a medzinárodnou organizáciou Organized Crime and Corruption Reporting Project.
      Posledný článok, na ktorom pracoval zavraždený slovenský novinár pre Aktuality.sk, bol v stredu publikovaný vo všetkých spravodajských médiách Ringier Axel Springer Media AG, ako aj v médiách Axel Springer SE a Ringier AG. Článok spolu s editoriálom šéfredaktora Aktuality.sk Petra Bárdyho, bude taktiež sprístupnený pre medzinárodnú publikáciu.
      Publikovaním tohto článku vo vedúcich spravodajských médiách ako napríklad Bild, Welt, Blick, Le Temps, Politico, Business Insider, Newsweek, Blic, Blikk, Fakt a Nový Čas, chce spoločnosť Ringier Axel Springer Media AG a jej akcionári zabezpečiť maximálne zviditeľnenie dôležitej práce Kuciaka a jeho kolegov z investigatívneho tímu.
      Polícia v nedeľu (25.2.) našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta telá investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Policajný prezident Tibor Gašpar v pondelok (26.2.) informoval, že pravdepodobnou príčinou ich smrti boli strelné poranenia hrudníka a hlavy. Podľa šéfa polície šlo zrejme o dvojnásobnú úkladnú vraždu, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.

Smrť dvoch ľudí sa pre opozíciu stala obyčajným politickým nástrojom, ktorým chce vyhnať ľudí do ulíc a získať moc. Nie je totiž schopná to dosiahnuť v slobodných demokratických parlamentných voľbách. Vo vyhlásení bez možnosti kladenia otázok to v stredu novinárom povedal premiér Robert Fico (Smer-SD) na margo vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.
      "Od roku 2006 žiadne voľby nevyhrali. Teraz už opozícia vraha našla. Nepotrebujú žiadne dôkazy. Sú vyšetrovateľmi, prokurátormi a sudcami. Ich jediný cieľ je kriminalizácia Smeru-SD a koalície. Je mi veľmi smutno, že do roly ochrancov novinárov sa stavia človek, ktorý ich nechal nelegálne odpočúvať, o ekonomickej trestnej činnosti káže usvedčený daňový podvodník, o prepojení na mafiu hovorí skutočný mafián a na zodpovednosť a zákonnosť vyzýva užívateľ drog," povedal Fico s tým, že výsledkom tohto štýlu politiky nebude nič iné, len destabilizácia spoločnosti a rozklad štátnosti.
      Fico uistil, že jeho samotného a jeho vládu na rozdiel od opozície zaujíma objasnenie trestného činu vraždy. "Ubezpečujem domácu verejnosť aj zahraničie, že príslušné orgány preto robia maximum. Usvedčenie páchateľov je dôležité nielen pre rodiny obetí, ale aj pre krajinu. Teda pýtam sa, v koho prospech sú aktivity vlády a v koho prospech kroky opozície?" uzavrel.

Členovia Činohry Slovenského národného divadla (SND) venovali dve utorkové (27. 2.) predstavenia ako prejav úcty Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej. Minútou ticha si uctili obete neospravedlniteľného násilného činu. "Násilná smrť novinára je pre spoločnosť vždy výstrahou. Okrem veľkej osobnej tragédie prináša zásadné ohrozenie piliera demokracie a slobody slova," uvádza sa vo vyjadrení, s ktorým vystúpili účinkujúci a umeleckí pracovníci našej prvej činohernej scény pred predstaveniami Richard III. v novej budove a Veselými paničkami windsorskými v historickej budove divadla.
      "Každé i to najmenšie ohrozenie osobných slobôd môže stáť na počiatku udalostí, ktoré spoločnosť rozložia. Prestanú v nej platiť pravidlá a vytvorí sa priestor pre najnižšie ľudské pudy," píše sa ďalej vo vyjadrení, pod ktorým sú podpísaní Michal Vajdička, riaditeľ Činohry SND a Marián Chudovský, generálny riaditeľ SND. V jeho závere vyslovujú úprimnú sústrasť najbližším obetí, ako aj celej novinárskej obci a vyzývajú všetkých, ktorí sa pohybujú vo verejnom priestore, "aby sa začali správať zodpovedne a vážili každé svoje slovo".

 Opozičné strany SaS a OĽaNO žiadajú predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD), aby v súvislosti s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky najneskôr do utorka (6.3.) zabezpečil odvolanie prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Predseda SaS Richard Sulík to povedal v stredu na tlačovej konferencii v Bratislave.
      Premiéra zároveň vyzvali, aby prestal koordinovať vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky a ponechal ho v rukách orgánov činných v trestnom konaní. "Ak to nespraví, sme pripravení konať. Budeme sa veľmi hlasne ozývať a budeme mobilizovať všetkých slušných ľudí v našej krajine. Toto jednoducho zašlo priďaleko. A minimálne títo dvaja páni sa musia okamžite pratať zo svojich funkcií," zdôraznil Sulík.
      Predseda Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Ľubomír Galko informoval, že NBÚ otvoril previerku šéfa krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády SR Viliama Jasaňa. "Vykonávajú sa potrebné kroky a úkony k tomu, aby sa posúdilo, či sa zlyhalo a kde sa zlyhalo. Z hľadiska štátnej radkyne pani Troškovej je situácia veľmi špeciálna. Nedisponuje bezpečnostnou previerkou NBÚ. Hovorím o previerke druhého, tretieho a štvrtého stupňa, ktorú udeľuje NBÚ. A dôvod, pre ktorý nebolo požiadané o túto previerku, nech si zodpovie každý sám," povedal Galko.
      Doplnil, že zvolá osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti NBÚ. "Bavme sa o tom, kto zlyhal. Pretože tu sa nám javí, že masívne zlyhali bezpečnostné orgány štátu, ktoré udeľujú bezpečnostné previerky. Nebudeme sa rozprávať len o NBÚ, ale budeme sa rozprávať aj o inštitúciách, ktoré pripravujú podklady. To znamená vojenské spravodajstvo, ale prednostne operatívci Policajného zboru a Slovenská informačná služba. Zatiaľ, aj z prípadu Viliama Jasaňa sa nám javí, že bezpečnostné previerky nie sú udeľované ľuďom, ktorí spĺňajú zákonné predpoklady, ale ľuďom, ktorí tieto bezpečnostné previerky potrebujú," uviedol Galko.
      Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) upozornila, že syn šéfa trebišovskej prokuratúry podniká s Antoninom Vadalom. "Sú spolu v siedmich firmách. On vystupuje ako správca niečoho, čo nazývajú VADALA GROUP, lebo viete, že Vadalovci majú veľmi veľa firiem. Samotný šéf okresnej prokuratúry je krstným otcom detí podnikateľa, ktorý bol odsúdený, aj keď nie ešte právoplatne, na 11 rokov väzenia za podvody pri získavaní dotácií z Poľnohospodárskej platobnej agentúry. Poľnohospodárska platobná agentúra bola práve tou, na ktorú sa sústredil celý klan Talianov z Kalábrie," povedala Nicholsonová.
      NBÚ na otázky TASR uviedol, že z dôvodu zákonnej prekážky sa úrad ku konkrétnym bezpečnostným previerkam nevyjadruje.
      Polícia v nedeľu (25.2.) našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta telá investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara šlo zrejme o dvojnásobnú úkladnú vraždu, motív ktorej mal súvisieť s prácou novinára.

Hlavná štátna radkyňa Mária Trošková a šéf krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády (ÚV) SR Viliam Jasaň opúšťajú až do vyšetrenia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej svoje pozície na Úrade vlády SR. Odmietajú spájanie ich mien s touto dvojitou vraždou. Oznámili to vo svojom stanovisku.
      "Chceme vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Ich smrť nami otriasla rovnako ako celou slovenskou verejnosťou. Spájanie našich mien s týmto ohavným činom niektorými politikmi či médiami je absolútne za čiarou," píšu v stanovisku.
      Kategoricky odmietajú akúkoľvek súvislosť s touto tragédiou. "Keďže však sú naše mená zneužívané v politickom boji proti predsedovi vlády Robertovi Ficovi, rozhodli sme sa až do vyšetrenia tohto prípadu opustiť svoje pracovné pozície na Úrade vlády SR," uvádzajú Trošková s Jasaňom, ktorí majú mať podľa medializovaných informácií väzby na taliansku mafiu. Práve talianska stopa sa spomína ako jedna z možných pri vyšetrovaní úkladnej vraždy novinára a jeho snúbenice. 
      Polícia v nedeľu (25.2.) našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta telá investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara šlo zrejme o dvojnásobnú úkladnú vraždu, motív ktorej mal súvisieť s prácou novinára.

Copyright © TASR 2018