27. 2. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Predstaviteľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Harlem Désir odsúdil vraždu slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Vyzval pritom úrady, aby prípad riadne, rýchlo a transparentne vyšetrili.
"Ide o bezprecedentnú vraždu novinára v Slovenskej republike. Vydesila slovenských občanov a mediálnu komunitu. Je to aj šok pre mňa a môj úrad, keďže Kuciak bol v mnohých prípadoch náš partner," uviedol Désir. "Vyzývam úrady, aby urobili všetko pre to, aby sa páchatelia a strojcovia zapojení do tejto odpornej dvojnásobnej vraždy dostali pred súd," povedal a ocenil, že slovenský prezident Andrej Kiska a premiér Robert Fico reagovali rýchlo.
Podľa Désira je znepokojujúce, že po minuloročnej vražde maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej došlo k ďalšej vražde novinára píšuceho o korupcii. "Nemôžeme akceptovať novú realitu, v ktorej sa žurnalisti pravidelne stávajú cieľmi útokov pre svoju investigatívnu prácu," dodal a vyslovil hlbokú sústrasť rodinám a kolegom Jána Kuciaka a jeho partnerky.
Hovorkyňa úradu predstaviteľa OBSE pre slobodu médií Anna Lundbladhová v pondelkovej tlačovej správe pripomenula, že Kuciak bol novinárom známy vyšetrovaním podozrivých prípadov podvodov s DPH. Bol tiež členom organizácie New Media Network a spolupracoval s úradom predstaviteľa OBSE pre slobodu médií na konferenciách Gaining a Digital Edge v rokoch 2015 a 2016.
Polícia našla telá novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky v nedeľu v rodinnom dome vo Veľkej Mači. Policajný prezident Tibor Gašpar v pondelok informoval, že príčinou ich smrti boli pravdepodobne strelné poranenia hrudníka a hlavy. Podľa šéfa polície pravdepodobne išlo o dvojnásobnú úkladnú vraždu, ktorej motív zrejme súvisel s prácou investigatívneho novinára.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby bol pre vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky vyhlásený na Slovensku jednodňový štátny smútok. Na znak pamiatky a sústrasti zároveň v utorok pred Úradom BSK v Bratislave vyvesili čiernu zástavu. TASR o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.
"Je to katastrofálny budíček pre všetkých, ktorí sme sa nádejali, že 90. roky sú definitívne za nami. Táto tragédia má devastujúci dopad na vnímanie Slovenska," uviedol Droba.
Smrť novinára Kuciaka a jeho priateľky podľa neho hlboko otriasla celou spoločnosťou a ohlas mala aj v zahraničných médiách. "Vyzývam premiéra SR Roberta Fica, aby bol vyhlásený jednodňový štátny smútok," dodal predseda BSK.
Ako tvrdí, vláda tak môže podľa zákona urobiť, ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby, ktorá mala mimoriadny vplyv na verejný život alebo osôb, ktoré tragicky zahynuli na území SR a ich smrť otriasla celou spoločnosťou. "A presne takou je podľa reakcií verejnosti aj smrť nevinnej dvojice," podotkol Droba.
Polícia v nedeľu (25.2.) našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta telá investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Policajný prezident Tibor Gašpar v pondelok (26.2.) informoval, že pravdepodobnou príčinou ich smrti boli strelné poranenia hrudníka a hlavy. Podľa šéfa polície šlo zrejme o dvojnásobnú úkladnú vraždu, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.


Na Katolíckej univerzite (KU) v Ružomberku si uctia pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Pri tejto príležitosti pripravili krátke modlitbové stretnutie, ktoré sa uskutoční v stredu 28. februára. Informovalo o tom vedenie univerzity.
"Na univerzite pripravujeme aj budúcich žurnalistov, a preto sa nás násilná smrť týchto mladých ľudí hlboko dotkla," uviedol rektor KU Jozef Jarab. Z iniciatívy študentov sa v stredu uskutoční krátke modlitbové stretnutie o 12.05 h pri soche sv. Jána Pavla II. pred budovou Pedagogickej fakulty KU.
Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na pondelkovom (26.2.) brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.). Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.

Slovenské centrum PEN je zdesené vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Kuciak bol podľa neho človek, ktorý "svojou prácou prispieval k posilneniu demokracie v čase, keď sa slovo opäť stáva dôležitou a účinnou zbraňou proti fašizmu a totalite".
"Dosiaľ sme od svojich kolegov vo svete často dostávali informácie o väznení, mučení i násilnej smrti novinárov a teraz pociťujeme zdesenie, že aj na Slovensku šírením strachu je ohrozená sloboda slova, sloboda tlače, a to tým najbrutálnejším spôsobom," vyhlásila slovenská pobočka organizácie, ktorá združuje básnikov, prozaikov, dramatikov, esejistov, prekladateľov, editorov a literárnych vedcov po celom svete.
Na vraždu novinára a jeho priateľky reagovala aj Konfederácia odborových zväzov SR. "Považujeme za potrebné, aj v súvislosti s charakterom našej odborárskej práce, pri ktorej tiež mnohokrát poukazujeme na nekalé praktiky a skutočnosti v spoločnosti, vyzvať orgány činné v trestnom konaní, aby sa prípadu venovali s maximálnym nasadením a aby polícia a prokuratúra venovala pozornosť všetkým podobným kauzám," uviedla.

Premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák (obaja Smer-SD) sa na Úrade vlády SR v pondelok stretli s generálnym riaditeľom spoločnosti Ringier Axel Springer Ralphom Büchim a so šéfom slovenskej pobočky Milanom Dubecom. Pod spoločnosť patrí aj portál Aktuality.sk, ktorého investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku zavraždili.
Stretnutie TASR v utorok potvrdili na úrade vlády aj v spoločnosti. "Môžem potvrdiť, že takéto stretnutie sa uskutočnilo. Ale po dohode oboch strán nebudeme o obsahu stretnutia informovať," povedala premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová. "Môžem potvrdiť, že sa stretli," uviedol hovorca Ringier Axel Springer Slovakia Peter Porubský.
Spoločnosti Ringier Axel Springer Slovakia, Ringier Axel Springer Media, Ringier a Axel Springer SE k vražde vydali v pondelok vyhlásenie. Správa ich šokovala, rodinám vyjadrili úprimnú sústrasť. Avizovali, že budú robiť všetko, "čo je v našich silách, aby sme podporili orgány činné v trestnom konaní pri identifikácii páchateľov". "V prípade, že tento zločin bol pokusom odradiť nezávislého vydavateľa, akým je Ringier Axel Springer, od odhalenia porušení zákona, použijeme to ako príležitosť na ešte väčšie posilnenie našej novinárskej zodpovednosti," vyhlasujú spoločnosti.
Premiér oznámil, že vraždu bude vyšetrovať špeciálny tím. Budú v ňom predstavitelia Generálnej prokuratúry SR, Úradu špeciálnej prokuratúry, ministerstva vnútra, Národnej kriminálnej agentúry, Prezídia Policajného zboru a Slovenskej informačnej služby. Vláda ponúka odmenu milión eur.

Copyright © TASR 2018