1. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani vo štvrtok v rámci plenárneho zasadnutia v Bruseli predstavil návrh na vyslanie osobitnej vyšetrovacej misie EP na Slovensko v spojitosti s vyšetrovaním káuz, na ktorých pracoval zavraždený novinár Ján Kuciak.
Tajani spresnil, že návrh pochádza z dielne frakcie Európskej ľudovej strany (EĽS/EPP) a bol mu predložený lídrom tejto politickej skupiny Manfredom Weberom. Vplyvný nemecký europoslanec zároveň presadil aj to, aby sa Konferencia predsedov EP okrem vyslania osobitnej misie na Slovensko na budúci týždeň (6.3.) zaoberala aj návrhom na zaradenie "veľkej a otvorenej" debaty o situácii na Slovensku do marcového programu plenárnej schôdzke v Štrasburgu.
Weber, ktorý v týchto otázkach úzko spolupracuje s europoslancom Ivanom Štefancom (KDH), šéfom šesťčlennej slovenskej delegácie v EĽS, vo svojom stanovisku upozornil, že podľa najnovších správ môže byť motívom dvojnásobnej vraždy na Slovensku aj zneužívanie finančných prostriedkov EÚ. "Európsky parlament musí byť hnacou silou pri objasnení incidentov na Slovensku," povedal.
Weber pre tento návrh získal podporu skupiny Zelených/EFA, podľa Štefanca sa však v priebehu najbližších hodín má rozhodnúť zloženie osobitnej misie, do ktorej má každá politická frakcia v EP právo nominovať svojho zástupcu. Štefanec zdôraznil, že na základe návrhov EĽS sa podobná osobitná vyšetrovacia misia uskutočnila aj na Malte po zavraždení investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej.

Európska komisia (EK) žiada o vysvetlenie podozrení týkajúcich sa zneužívania eurofondov v oblasti poľnohospodárstva na Slovensku. O objasnenie situácie požiadala vo štvrtok v liste Poľnohospodársku platobnú agentúru (PPA). Vyplýva to z oficiálneho vyhlásenia EK.
Informácie o možnom zneužívaní eurofondov v poľnohospodárstve sa objavili po vražde novinára Jána Kuciaka.
"O dianí na Slovensku a všetkých zverejnených správach sme informovaní a situáciu sledujeme. Dnes Európska komisia zaslala list Poľnohospodárskej platobnej agentúre so žiadosťou o vysvetlenie podozrení týkajúcich sa zneužívania fondov EÚ v oblasti poľnohospodárstva," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení EK.
"Tolerancia Európskej komisie voči korupcii je nulová a od členských štátov očakávame, že jej budú účinne predchádzať. Akékoľvek podozrenia a obvinenia z nesprávneho nakladania s prostriedkami EÚ berieme vážne," zdôraznila EK.
V tejto súvislosti komisár EÚ pre rozpočet Günther Oettinger v rozhovore pre nemecký denník Die Welt uviedol, že EK bude preverovať informácie o možnom zneužívaní dotácií z európskeho rozpočtu do poľnohospodárstva na Slovensku.
"Dôkladne sa pozrieme na tento prípad. O niekoľko týždňov budeme mať jasno ohľadom finančných tokov a možného zneužitia," povedal eurokomisár, ktorý podľa vlastných slov považuje "za možné, že v tomto prípade boli priame alebo nepriame platby poľnohospodárom alebo agrárnym podnikom z nášho európskeho rozpočtu zneužité na kriminálne ciele".
Mladý slovenský novinár zverejnil informácie, ktoré je teraz potrebné "bezpodmienečne preveriť", uviedol Oettinger. "Je to vážne obvinenie, že sa s prostriedkami európskeho rozpočtu nenarábalo riadne a že je v hre možno aj korupcia či dokonca mafia," vyhlásil komisár.


Počas štvrtkovej razie v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky polícia na Zemplíne zadržala sedem osôb. Na tlačovom brífingu v Košiciach to povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

Copyright © TASR 2018