27. 2. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka


Vražda novinára Jána Kuciaka

Zavraždený novinár Ján Kuciak sa v posledných mesiacoch zaoberal aj pôsobením ľudí blízkych talianskej mafii 'Ndrangheta na Slovensku a ich vzťahmi z minulosti s hlavnou štátnou radkyňou premiéra Roberta Fica Máriou Troškovou. Informuje o tom denník Sme, ktorého reportér o prepojeniach vypovedal na polícii v súvislosti s vyšetrovaním Kuciakovej vraždy.
'Ndrangheta je podľa denníka najmocnejšou mafiánskou skupinou v Taliansku. Policajný európsky úrad Europol skupinu priradil k najbohatším a najmocnejším zločineckým organizáciám na celom svete vôbec.
Trošková mala podľa denníka podnikať s Antoninom Vadalom, ktorý pôsobí na Slovensku. Hlavná štátna radkyňa bola od augusta 2011 do júna 2012 spoločníčkou a spolumajiteľkou firmy GIA Management, ktorú zakladala s Vadalom.
Neskôr sa majiteľom firmy stal Pietro Catroppa. Ten podľa denníka Sme od roku 2016 vlastní aj firmu Prodest, v ktorej bol minulosti spoločníkom aj bývalý poslanec Smeru Viliam Jasaň a terajší šéf krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády. Firmu vlani monitorovala Slovenská informačná služba.
Trošková v minulosti pracovala ako Jasaňova poslanecká asistentka, zoznámiť ich mal Vadala. V súčasnosti je Trošková hlavná štátna radkyňa na Úrade vlády.
Portál aktuality.sk avizoval, že Kuciakov článok zverejní. "Chcem vám všetkým povedať, že článok, na ktorom Jano robil, vyjde. A vyjde v čo možno najkratšom čase," uviedol šéfredaktor portálu Peter Bárdy.
V súvislosti s vraždou hovoril v pondelok (26.2.) policajný prezident Tibor Gašpar, že mohla súvisieť s jeho prácou. V televízii TA3 povedal, že na mieste činu sa našli nevystrelené náboje.

Smrť dvoch mladých ľudí je bezprecedentným činom, ktorý nesmie mať v spoločnosti miesto. Takto na vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky reagovala predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková v mene celého súdu.
"Je nepredstaviteľné, že v dnešnej dobe sme svedkami takýchto skutkov," vyhlásila Macejková. "Ak by sa na základe policajného vyšetrovania preukázalo, že smrť mladého novinára súvisela s jeho novinárskou investigatívnou prácou, išlo by v našej spoločnosti o nevídaný útok na slobodu prejavu a slobodu tlače," zdôraznila.



Sloboda slova a slobodné médiá sú, podobne ako slobodný výkon advokácie, neodmysliteľným pilierom demokratickej spoločnosti a preto si zaslúžia zo strany verejnej moci maximálnu ochranu. Pripomínajú to zástupcovia Slovenskej advokátskej komory (SAK), ktorí vyjadrujú úprimnú sústrasť rodinám, priateľom a kolegom tragicky zosnulého novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.
      "V súvislosti s podozreniami, že ich smrť mohla súvisieť s výkonom novinárskeho povolania, vyjadrujeme plnú podporu celému novinárskemu stavu v ich práci v prospech ochrany hodnôt slobodného, demokratického a právneho štátu," uvádzajú predstavitelia SAK. Vyjadrujú nádej, že orgánom činným v trestnom konaní sa podarí čo najskôr odhaliť páchateľov vraždy.
      Polícia našla v nedeľu (25.2.) v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta telá investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Policajný prezident Tibor Gašpar v pondelok (26.2.) informoval, že pravdepodobnou príčinou ich smrti boli strelné poranenia hrudníka a hlavy. Podľa šéfa polície išlo zrejme o dvojnásobnú úkladnú vraždu, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára. 



Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker je "šokovaný" hroznou správou o vražde slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Uviedol to hovorca šéfa exekutívy EÚ Alexander Winterstein na úvod pravidelného stretnutia s novinármi.
      Winterstein prítomnej novinárskej obci zopakoval, že novinár Kuciak a jeho snúbenica boli zastrelení zrejme v dôsledku vyšetrovania daňových únikov podnikateľmi s nejasným pozadím.
      "Odsudzujem tento zbabelý čin. Zabíjanie alebo zastrašovanie novinárov nemá miesto v Európe, nemá miesto v žiadnej demokracii," citoval hovorca Junckerovo vyjadrenie.



Copyright © TASR 2018


Katedra žurnalistiky Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre dnes organizuje spomienkový pochod na počesť jej absolventa, zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Odchádzať sa bude o 18:00 spred sídla katedry žurnalistiky na ulici Boženy Slančíkovej, odkiaľ účastníci pochodu pôjdu na Svätoplukovo námestie k Mariánskemu stĺpu. „Zapálením sviečky si pripomenieme jeho pamiatku a to, že ľudia vedia byť jednotní. Presne, ako to Janko vždy chcel,“ uvádza katedra na sociálnej sieti. „Uctime si pamiatku odvážneho novinára, učiteľa a priateľa Janka Kuciaka a jeho snúbenice Martinky Kušnírovej. Telo môže pominúť, duša a idey nikdy. Janko bol pre mnohých dobrým kamarátom, učiteľom, každému občanovi krajiny svojou prácou vyrábal svetlé zajtrajšky,“ uvádza katedra.
Ďalšie dva pochody v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej sú plánované v Bratislave. V stredu o 17:00 na Námestí SNP ho organizuje politické hnutie OĽaNO. Ďalší pochod bude v piatok o 17:00 na Hviezdoslavovom námestí, hlavnými organizátormi sú projektový manažér vydavateľstva Petit Press Peter Nagy a jeho manželka Katarína Nagy Pazmany.
Rovnako dôležité, ako objasniť samotnú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky, je, aby orgány činné v trestnom konaní dotiahli do konca vyšetrovanie káuz, na ktorých Kuciak pracoval. Povedal to na dnešnej tlačovej besede poslanec Národnej rady SR Milan Krajniak (Sme rodina). "Objednávateľ vraždy urobil najväčšiu chybu vo svojom živote. Jeho problémy sa len začali," povedal Krajniak s tým, že štát je vždy silnejší ako mafia, ak chce byť silnejší. "Chceme, aby bol naš štát silnejší ako mafia? Za seba odpovedám áno. Ak má byť silnejší, musí si vedieť zjednať rešpekt," uviedol a dodal, že v prípade vraždy novinára to neznamená iba nájdenie páchateľov.
Podľa neho by mali orgány činné v trestnom konaní vynaložiť všetky prostriedky na objasnenie a tak isto na ukončenie prípadov, na ktorých Kuciak pracoval. "Ak je jeho práca motív vraždy, potom sa objednávateľ nachádza v prípadoch, na ktorých Ján Kuciak pracoval. Žiadny prípad nesmie byť zabudnutý ani obídený, každý prípad sa pre orgány činné v trestnom konaní musí stať prioritou," vyhlásil. Dodal, že kým doposiaľ mal objednávateľ vraždy proti sebe len Kuciaka, dnes je proti nemu celé Slovensko. "Vyzývam políciu, prokuratúru, sudcov, politikov, štátnych úradníkov, aby konali s vedomím, že ide o vážnu situáciu," uviedol. "Dotiahnutie prípadov, na ktorých Kuciak pracoval, do konca, je pre Slovensko rovnako dôležité, ako objasnenie toho, kto vo Veľkej Mači stlačil spúšť," povedal Krajniak. Jeho podporu má každý, kto bude na objasnení pracovať. "Slovensko musí vydať signál, že násilie voči ľudom konajúcim vo verejnom záujme je v tomto štáte neprípustné," vyhlásil.
Priblížil, že podľa neho by bolo dobré, aby kompetentné orgány preverili, či talianske orgány nepožiadali SR o súčinnosť s nejakou kauzou. "Ak by to tak bolo, išiel by som po tej stope, či sa to preverovalo," povedal s tým, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár podľa neho chápe vážnosť situácie a verí, že nedopustí zametenie káuz pod koberec. Na mieste orgánov činných v trestnom konaní by Krajniak neopomenul preveriť si za tri mesiace všetky jeho žiadosti o odpovede od štátnych orgánov na základe infozákona.
"Podávam ruku každému politikovi vládnej koalície, ktorý má úprimnú snahu konať vo verejnom záujme a pri objasnení. Tu ide o Slovenskú republiku ako o štát. Viem, že aj vo vládnej koalícii sú politici, ktorí chcú veci objasniť a treba ich podporiť," uviedol. Podľa neho objasnením prípadov, na ktorých Kuciak pracoval, mu nedokážeme vrátiť život, ale dokážeme mu dať úctu a jeho životu zmysel.
Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Podľa zatiaľ dostupných informácií má ísť o úkladnú vraždu, Kuciaka zabili jedným výstrelom do hrude, Kušnírovú do hlavy. Obaja sú pravdepodobne mŕtvi od štvrtka, polícia na základe žiadosti matky jednej z obetí dom prehľadala v noci z nedele na pondelok. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara vraždy pravdepodobne súvisia s prácou novinára. Premiér Robert Fico prisľúbil milión eur každému, kto poskytne relevantnú informáciu o prípade. Podľa ďalších informácií by vraždy mohli súvisieť s talianskou mafiou operujúcou na východe Slovenska. Na druhý prípad vraždy novinára v EÚ za posledných päť mesiacov reagovali aj v zahraničí, tragédia sa dostala na titulky českých novín, ale informovali o nej aj iné médiá ako Reuters, AP, The Washington Post či New York Times. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára.


Hlboké znepokojenie nad vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyjadruje aj Asociácia hovorcov Slovenska (AHS). Stanovisko poskytol SITA predseda Asociácie Vladimír Machalík. „Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine a blízkym. Mnohí z nás s Jánom Kuciakom počas jeho novinárskej kariéry spolupracovali a chceme vzdať hold jeho novinárskej práci, ktorú vykonával vždy profesionálne a s novinárskou cťou,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré podpísalo zhruba 30 členov asociácie a je takisto otvorené hovorcom a riaditeľom odborov komunikácie mimo Asociácie hovorcov Slovenska z celého Slovenska. Členovia asociácie zároveň vyzývajú orgány činné v trestnom konaní, aby zabránili takýmto bezprecedentným zločinom na novinároch. Taktiež, aby vynaložili maximálne úsilie nielen na odhalenie a potrestanie páchateľov, ale aj ľudí, ktorí stoja v pozadí tohto zločinu. "Ak chce Slovensko zostať demokratickou krajinou, musí zabezpečiť, aby jeden zo základných pilierov demokracie, slobodné média, mali priestor na nezávislú činnosť a pri odhaľovaní protištátnej činnosti mohli pôsobiť bez strachu z fyzickej likvidácie seba a svojich blízkych," uvádzajú hovorcovia.
Za členov Asociácie hovorcov Slovenska stanovisko podpísali napríklad Vladimír Machalík (ministerstvo pôdohospodárstva), Ján Bača (U.S.Steel), Patrícia Macíková (Úrad vlády SR), Marek Tettinger (Bratislava - Nové Mesto), Zuzana Eliášová (ministerstvo zdravotníctva), Alexandra Doneva (Slovenská advokátska komora), Gabriel Tóth (Penta), Janka Burdová (Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu), Anna Jamborová Tkáčová (ČSOB) či Monika Hucáková (Slovenská akadémia vied). K vyhláseniu sa doposiaľ pridali Beatrice Szaboóvá a Erik Tomáš z Úradu vlády SR.
Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Podľa zatiaľ dostupných informácií má ísť o úkladnú vraždu, Kuciaka zabili jedným výstrelom do hrude, Kušnírovú do hlavy. Obaja sú pravdepodobne mŕtvi od štvrtka, polícia na základe žiadosti matky jednej z obetí dom prehľadala v noci z nedele na pondelok. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara vraždy pravdepodobne súvisia s prácou novinára. Premiér Robert Fico prisľúbil milión eur každému, kto poskytne relevantnú informáciu o prípade. Podľa ďalších informácií by vraždy mohli súvisieť s talianskou mafiou operujúcou na východe Slovenska. Na druhý prípad vraždy novinára v EÚ za posledných päť mesiacov reagovali aj v zahraničí, tragédia sa dostala na titulky českých novín, ale informovali o nej aj iné médiá ako Reuters, AP, The Washington Post či New York Times. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára.



Na budove Gymnázia v Bytči vyvesili čiernu zástavu na pamiatku zosnulého Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Učitelia spomínajú na Kuciaka ako na skromného a svedomitého študenta. „Keďže som ho učila angličtinu, poznala som ho osobne a môžem o ňom povedať iba pozitíva. Bol veľmi skromný, svedomitý, čestný a veľmi dobrosrdečný,“ povedala riaditeľka gymnázia Slavka Sitarčíková. Žilinský samosprávny kraj, ktorý gymnázium spravuje, ponúka pomoc pri prípadných spomienkových podujatiach. „Rodinám a blízkym by som chcela vyjadriť úprimnú sústrasť. Je to obrovská tragédia. Zomreli dvaja mladí ľudia a všetko nasvedčuje tomu, že dôvodom bola investigatívna a poctivá práca Jána Kuciaka. Verím, že kompetentní rýchlo a dôsledne situáciu prešetria a nájdu zodpovedného za tento ohavný čin,“ povedala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.