26. 2. 2018

Vyjadrenia ku vražde novinára

Vyjadrenia ku vražde novinára

Vraždu slovenského novinára Jána Kuciaka v pondelok odsúdil aj predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani, ktorý v tejto súvislosti pripomenul vlaňajšie zavraždenie maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej. K vražde Jána Kuciaka sa vyjadrili aj slovenskí europoslanci Anna Záborská, Eduard Kukan, Branislav Škripek, Monika Beňová, Miroslav Mikolášik a József Nagy.
      "Európska únia nemôže akceptovať, že zavraždia novinára za to, že vykonáva svoju prácu. Vyzývam slovenské orgány, aby spustili dôkladné vyšetrovanie prípadu Jána Kuciaka, ak treba aj s medzinárodnou podporou," uviedol šéf europarlamentu prostredníctvom svojho účtu na Twitteri.
      Tajani upozornil, že Európsky parlament si - rovnako ako v prípade vraždy maltskej novinárky - "nevydýchne", kým nebude učinené zadosť spravodlivosti. Europarlament po maltskej novinárke, ktorá prišla o život v októbri 2017 počas vyšetrovania prípadov korupcie na najvyšších politických miestach, pomenoval tlačové stredisko vo svojej štrasburskej budove.
      Na vraždu slovenského novinára a jeho priateľky zareagovala aj poslankyňa EP Anna Záborská (KDH). Podľa jej slov sa Slovensko zaradilo medzi krajiny, v ktorých investigatívnym novinárom hrozí smrť.
      "Politickú zodpovednosť za tento stav má v prvom rade minister vnútra, pretože on je zodpovedný za bezpečnostnú situáciu v krajine," uviedla Záborská. Aj ona pripomenula, že úkladnou vraždou maltskej novinárky, ktorá taktiež písala o politických kauzách, sa zaoberali aj poslanci Európskeho parlamentu. "Sme členským štátom Európskej únie a môžem ubezpečiť predsedu vlády, ministra vnútra, policajného prezidenta, aj generálneho prokurátora, že priebeh vyšetrovania bude pod drobnohľadom. V prípade najmenšej pochybnosti budem prvá, ktorá požiada predsedu Európskeho parlamentu o vyslanie skupiny poslancov na preskúmanie ich postupu," odkázala europoslankyňa.
      Europoslanec Eduard Kukan (nezávislý) uviedol, že nikdy si ani len nepomyslel, že na Slovensku dôjde k vražde novinára. "Je to bezprecedentná, šokujúca správa a tragédia, ktorá je tieňom v súčasnom stave našej demokracie. Preto je potrebné tento ohavný čin nielen tvrdo odsúdiť, ale najmä vyšetriť", uviedol. Dodal, že Slovensko sa nemôže stať krajinou, v ktorej je sloboda slova a bezpečnosť novinárov takto brutálne spochybňovaná.
      Obete víkendovej vraždy, ku ktorej sa vyjadril aj poslanec Branislav Škripek, si poslanci EP uctia minútou ticha.
      "Vražda investigatívneho novinára je bezprecedentný a ohavný čin. Polícia by mala rázne konať a tento ohavný čin vyšetriť," uviedol asistent Branislava Škripeka (OĽaNO) Martin Štuk. Zároveň Škripek jeho prostredníctvom upozornil na to, že nezávislosť novinárov a demokratické hodnoty je potrebné chrániť. "Preto ako člen Výboru pre občianske slobody a člen skupiny pre slobodu slova budem iniciovať, aby sa prípadom vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice zaoberalo aj plénum EP," konštatoval Škripek.
      V rovnakom duchu chce konať aj poslankyňa EP Monika Beňová (Smer-SD), ktorá požiada vedenie EP, aby na svojej schôdzi v stredu a štvrtok tento týždeň vraždu odsúdili a uctili pamiatku zavraždeného novinára minútou ticha. "Samozrejme, že to ale nestačí. Novinárov a slobodu slova si ctí každá demokratická spoločnosť a verím, že vraha/ov čo najrýchlejšie odsúdia," uviedla na sociálnej sieti, pričom zároveň vyslovila úprimnú sústrasť pozostalým a redakcii aktuality.sk.
      Vraždu novinára odsúdil aj Miroslav Mikolášik (KDH). "Je šokujúce, že sedemdesiat rokov po komunistickom puči sa nám pred očami odohrávajú udalosti presne podľa scenára z tých čias – za pravdu a slobodu slova sa platí životom. Ak sa potvrdia slová policajného prezidenta o motívoch vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý ich dal do súvislosti s jeho prácou, dáva to celej spoločnosti naliehavú otázku, kam sme to dovolili tomuto štátu prísť," vyhlásil Mikolášik, ktorý vraždu novinára ostro odsúdil a najbližším vyjadril hlbokú účasť. Zároveň dôrazne požiadal zodpovedné orgány o dôsledné objasnenie a potrestanie tohto tragického činu .
      K mediálnemu a politickému tlaku na políciu sa podľa vlastných slov pridal aj europoslanec József Nagy (Most-Híd), podľa ktorého " násilie a strach nesmie ovládať naše životy". Na Facebooku odsúdil akúkoľvek vraždu ako "ohavný čin", pričom dodal, že ak ide o osobu, ktorá "háji spravodlivosť" je to "ohavnosťou ešte vyššieho rangu".
      "Čo sa týka návrhu opozičných kolegov z EP na okamžité prejednanie kauzy v Európskom parlamente už po niekoľkých hodinách vyšetrovania, však považujem za nenáležité, škodlivé predbiehanie a znevažovanie autority EP - zatiaľ bez argumentov," dodal Nagy. 


 Americké veľvyslanectvo na Slovensku je šokované a zarmútené vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. "V otvorených demokratických spoločnostiach musia mať novinári pre svoju prácu zaručenú slobodu a bezpečnosť," vyhlásil v pondelok veľvyslanec Adam Sterling.
      "Tento strašný zločin vyžaduje dôkladné vyšetrenie a rýchle stíhanie zodpovedných osôb," dodal. Zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodinám, priateľom, blízkym a kolegom mladého páru.
      Policajný prezident informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.



 Po vražde slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka adresoval v pondelok syn zavraždenej maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej zásadnú výčitku Európskej komisii, informovala agentúra DPA.
      "Moja rodina varovala Európsku komisiu, že Malta vraždou mojej matky nastolila nový štandard prípustnosti správania na území Európskej únie a že čoskoro zomrú ďalší, pokiaľ nebudú prijaté rozhodné opatrenia," napísal v pondelok Andrew Caruana Galizia na Twitteri. "Ján Kuciak mohol byť zachránený," dodal.
      Slovenský policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, respektíve hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na pondelkovom brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka 22. do nedele 25. februára. Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.
      Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila vlani 16. októbra bomba uložená v jej aute a odpálená počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho bydliska v dedine Bidnija.


 Sloboda slova musí zostať nedotknuteľná. Uviedol to pre TASR podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič v súvislosti s vraždou slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.
      Slovenský eurokomisár pripomenul, že záväzok Európskej únie rešpektovať slobodu a pluralizmus médií (ako aj právo na informácie a slobodu prejavu) je zakotvený v článku 11 Charty základných práv, a hovorí sa o ňom aj v ustanovení článku 10 Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.
      "Som hlboko otrasený, že sme svedkami chladnokrvnej vraždy za výkon novinárskeho povolania. Zo srdca vyjadrujem úprimnú sústrasť blízkym týchto dvoch mladých, odvážnych ľudí, Jána aj Martiny. Ich smrť nesmie nikoho z nás nechať ľahostajným, pretože sloboda slova musí byť nedotknuteľná," uviedol Šefčovič.
      Zároveň odkázal, že potrestanie tohto činu je "morálny imperatív" pre zdravie celej slovenskej spoločnosti.


Vraždu slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky odsúdila v pondelok vo zvláštnom vyhlásení medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).
      Organizácia zároveň vyzvala štátne orgány, aby zodpovedných dostali pred súd. Reportéri bez hraníc pripomenuli, že ide už o druhú vraždu novinára v krajinách Európskej únie za uplynulých päť mesiacov.
      "V krajine Európskej únie bol opäť zavraždený investigatívny novinár," uviedla Pauline Adesová-Mévelová šéfka RSF pre EÚ a Balkán.
      Organizácia zároveň vyzvala úrady, aby prípad dôkladne prešetrili a "určili presné okolnosti smrti Jána Kuciaka a vzniesli svetlo do tohto prípadu, to aj v súvislosti s vyhrážkami, ktoré novinár Ján Kuciak v uplynulých mesiacoch dostal".
      Reportéri bez hraníc pripomenuli, že ide o piatu vraždu novinára zabitého v krajinách EÚ v uplynulých desiatich rokoch. Investigatívna novinárka a blogerka Daphné Caruanaová Galiziaová bola 16. októbra 2017 zavraždená na Malte. Šéf aténskeho súkromného rádia Thema 98.9 FM Sokratis Giolias bol v roku 2010 zastrelený automatickou zbraňou pred svojím domom. Editor chorvátskych novín Ivo Pukanič bol zabitý bombou umiestnenou vedľa jeho auta v roku 2008.
      RSF pripomenuli aj masaker novinárov satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži 7. januára 2015.
      Slovensko sa aktuálne nachádza na 17. mieste v 180-miestnom svetovom indexe slobody tlače. Oproti roku 2016 sa posunulo o päť priečok nižšie.

   



      Vedenie územného združenia Syndikátu novinárov ČR pre Prahu a Stredočeský kraj vyjadrilo v pondelok úprimnú sústrasť všetkým pozostalým i kolegom chladnokrvne zavraždených Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. "Tento zločin nesmie zostať nepotrestaný," uviedlo združenie na Twitteri.
      O smrti slovenského novinára s partnerkou, ktorá mala podľa polície pravdepodobne súvis s výkonom jeho pracovnej činnosti, informovali české médiá, tlačové agentúry DPA, AP a Reuters i svetové denníky, ako napríklad Washington Post, Blick, Bild či magazín Focus.


Český premiér v demisii Andrej Babiš odsúdil násilie proti novinárom. "Som v šoku, je to šialené," reagoval na vraždu 27-ročného investigatívneho slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.
      "Čítam o vražde 27-ročného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Som v šoku. Ak sa potvrdí, že to súvisí s jeho prácou, je to šialené. V živote by mi nenapadlo, že sa niečo podobné môže v roku 2018 na Slovensku stať. Násilie proti novinárom úplne odsudzujem," napísal Babiš v pondelok na svojom Twitteri.
      Na udalosť reagoval aj šéf českého parlamentného klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. "Bol rovnako starý ako môj syn... Myslím na jeho rodičov a neviem si predstaviť väčšie utrpenie. Toto zverstvo musí byť potrestané. Európa nesmie byť miestom, kde sa za slobodu slova platí životom."
      Slovenský policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, respektíve hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na pondelkovom brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka 22. do nedele 25. februára.
      Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.


Vražda nemôže byť odpoveďou na žiadnu novinársku kritiku, lebo ani smrťou nemožno umlčať pravdu, ktorej hľadanie je podstatou novinárskeho remesla. V reakcii na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky to povedal predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD).
      "Vrah musí byť potrestaný. To je želanie moje aj všetkých slušných ľudí na Slovensku," zdôraznil v písomnom stanovisku Jarjabek, ktorý tento zločin považuje za "vrcholne neľudský spôsob riešenia sporu medzi investigatívnym redaktorom Aktualít.sk, ktorý si iba čestne vykonával svoju prácu a dotknutým vrahom, ktorý sa neštítil beštiálne zabíjať".
      Dosiaľ neznámy páchateľ zavraždil investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho partnerku v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Policajný prezident Tibor Gašpar v pondelok informoval, že pravdepodobne príčinou ich smrti boli strelné poranenia hrudníka a hlavy. Podľa šéfa polície pravdepodobne šlo o dvojnásobnú úkladnú vraždu, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.



 Slovenská sekcia Asociácie európskych novinárov (AEJ) je mimoriadne znepokojená úkladnou vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Konštatuje sa to v stanovisku AEJ zaslanom do redakcie TASR, ktoré podpísali generálny tajomník organizácie Tibor Macák, zakladateľ slovenskej sekcie AEJ Juraj Alner, bývalý predseda Július Lőrincz a člen organizácie Ivan Brada.
      "Tento zločin sa udial na pozadí investigatívnej činnosti pri odhaľovaní trestnej činnosti osôb napojených nielen na podsvetie, ale aj politické špičky tejto krajiny. AEJ, slovenská sekcia, vyzýva policajné orgány SR, aby túto vraždu dôkladne vyšetrili a vinníkov postavili pred súd,“ skonštatovali v stanovisku.
      Za vraždou vidia útok proti základným princípom právneho, demokratického štátu, proti slobode slova a tlače, jedného z ústavných práv občanov Slovenskej republiky.
      Slovenská asociácia novinárov (SAN) vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým v prípade vraždy investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a jeho priateľky. "Vraždu je nevyhnutné čo najskôr vyšetriť a páchateľov potrestať najvyššou možnou sadzbou. Smutná tragická udalosť je historicky prvou na Slovensku. V tejto súvislosti je nevyhnutné sa zamyslieť, či práca novinára v prospech spoločnosti má aj primeranú ochranu," uviedol predseda SAN Štefan Dlugolinský.
      Slovenský syndikát novinárov (SSN) prijal informáciu týkajúcu sa vraždy novinára Kuciaka a jeho družky s veľkou ľútosťou. „Tento barbarský čin je snahou nielen o zastavenie novinárskych aktivít Jána Kuciaka, je aj bezprecedentným útokom na nezávislú žurnalistiku v našej krajine,“ píše sa v stanovisku novinárskej organizácie.
      SSN apeluje na orgány činné v trestnom konaní, no aj nezávislé médiá a novinárov, aby sa udalosťami nenechali zastrašiť a pokračovali vo svojej práci. Len tak je podľa organizácie možné vyslať jasné posolstvo smerom k tým, ktorí tento ohavný čin spáchali. „Nemôžeme byť zatlačení do kúta a nechať zvíťaziť teror a násilie,“ zvýraznila.
      Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar ešte v pondelok dopoludnia informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.). Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.
Mladý novinár a náš bývalý spolupracovník z portálu Teraz.sk Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová sa stali obeťami úkladnej vraždy vo vlastnom dome. Tento čin je strašný, nepochopiteľný a absolútne neakceptovateľný bez ohľadu na jeho motív. 
      Ak sa však potvrdí, že motívom vraha bola investigatívna práca novinára, je to zároveň zákerný útok na samotnú podstatu demokracie a slobody slova na Slovensku. Chceme vyjadriť najhlbšiu sústrasť obom rodinám, ktoré postihlo nesmierne nešťastie.
      Dúfame, že orgány činné v trestnom konaní dokážu vyvinúť maximálne úsilie s cieľom vypátrať a usvedčiť páchateľov.
      Slovenská spoločnosť je dnes prvýkrát konfrontovaná s takýmto brutálnym útokom na zástupcov tlače. Je preto dôležité, aby dokázala adekvátne zareagovať. Nielen s cieľom usvedčiť vrahov, ale zároveň vyslať signál do budúcnosti, že takýto typ brutality u nás nemá miesto.


Predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Karol Mitrík verí, že sloboda slova a ochrana tých, ktorí poukazujú na citlivé spoločenské témy, bude pre štátne inštitúcie jednou z najvyšších priorít. Vyhlásil to v pondelok v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.
      "Priam beštiálnym spôsobom vyhasol život mladého človeka len preto, že poukazoval na nespravodlivosť, hľadal pravdu a nebál sa pomenovávať čierne ovce politického, hospodárskeho života," konštatoval Mitrík.
      Zároveň vyjadril hlbokú sústrasť novinárom aj rodinám a príbuzným Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.
      Policajný prezident informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.


Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Na znak solidarity vyvesilo hnutie čiernu vlajku. Europoslanec Ivan Štefanec bude žiadať v Európskom parlamente (EP) diskusiu o Kuciakovej vražde.
      "Celá Európa je otrasená vraždou slovenského novinára a jeho priateľky. Budem navrhovať, aby osobitný bod nášho plenárneho zasadnutia bol venovaný tejto vražde. Musíme o tom hovoriť aj na európskej pôde. Na Slovensku si musíme chrániť spoločné hodnoty a spoločnú bezpečnosť ľudí," vyhlásil Štefanec.
      Predseda KDH Alojz Hlina je zhrozený z toho, čo sa stalo. "Kam sme sa to vrátili? Z toho, čo sme počuli, to bola poprava a z toho ide hrôza. KDH je pripravené sa zúčastniť akcií, činností, ktoré budú viesť k tomu, aby polícia bola políciou, spravodlivosť spravodlivosťou, právny štát právnym štátom," zdôraznil. Podľa podpredsedu Pavla Zajaca sa zdá, že Slovensko je mafiánsky štát.
      Z vraždy novinára je zhrozená aj mimoparlamentná strana SPOLU - občianska demokracia. Rodinám a kolegom vyjadruje úprimnú sústrasť. "Sme zhrození a veríme, že tento trestný čin orgány v trestnom konaní čo najrýchlejšie objasnia a vinníkov stihne spravodlivý trest," uviedla strana vo svojom stanovisku.
      Úprimnú sústrasť vyjadruje aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko. Zdôrazňuje, že ak majú reportéri žiť v strachu, je to koniec demokracie. Vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky je podľa PS nielen obrovskou ľudskou tragédiou, ale aj útokom na slobodu médií a právny štát na Slovensku.
      "Ak sa potvrdí, že Kuciakova smrť súvisí s jeho investigatívnou prácou na daňových podvodoch, je to návrat do praktík mafiánskeho štátu deväťdesiatych rokov," uviedol šéf progresívcov Ivan Štefunko. Všetky demokratické strany sa podľa jeho slov musia postaviť na obranu novinárov a žiadať okamžité a dôsledné vyšetrenie Kuciakovej smrti.
      Progresívne Slovensko očakáva pre vraždu novinára mimoriadne zasadnutie parlamentného brannobezpečnostného výboru. Vražda novinára je podľa Štefunka dôvod na odstúpenie. "Bezpečnosť a sloboda novinárov je kľúčovou zložkou liberálnej demokracie. Ak majú reportéri žiť v strachu o svoj život, keď píšu o citlivých kauzách, je to koniec demokracie a právneho štátu na Slovensku," povedal Štefunko.
      Strana maďarskej komunity (SMK) označila vraždu novinára a jeho partnerky za útok proti základným hodnotám spoločnosti a žiada o urýchlené vyšetrenie tohto prípadu. Podľa predsedu Józsefa Menyhárta bude strana sledovať postup zodpovedných orgánov. Menyhárt uviedol, že je záujmom všetkých, aby sa vyšetrovanie ukončilo úplným objasnením prípadu. „Teraz nás sleduje celý svet a celý svet chce vedieť, ako sa s týmto prípadom Slovensko vysporiada,“ zdôraznil.
      „Nemôžeme dovoliť, aby sa vrátila strachuplná atmosféra mačiarizmu, keď sa stalo veľa znepokojujúcich vecí, ale k vražde novinára nedošlo. Je však pravda, že politické kauzy neboli vyšetrené, a táto skutočnosť má ďalekosiahle dôsledky. Tieto prípady sa naťahujú do dnešných dní, ba rozkvitajú,“ uviedol predseda SMK. „Táto úkladná vražda je odkazom pre všetkých tých, ktorí bojujú proti organizovanému zločinu a korupcii, ktorí nechcú mať Slovensko pod mafiánskym vplyvom,“ doplnil.
      Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na pondelkovom brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.). Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.


Spravodajská televízia TA3 považuje za odsúdeniahodné, smutné a neprijateľné, že bol násilne zavraždený novinár a jeho blízka osoba a že táto vražda pravdepodobne súvisí s výkonom povolania investigatívneho novinára. Jej redakcia to vyhlásila v reakcii na smrť investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.
      „Úlohou novinára je hľadanie pravdy a nie je akceptovateľné, aby tak pracoval v atmosfére strachu o svoj život. Veríme, že pravda o smrti novinára, ako aj pravda o kauzách, o ktorých písal, vyjde na svetlo a budeme tak vedieť vrátiť pocit slobody a demokracie všade tam, kde novinári pracujú,“ uviedla redakcia TA3 v písomnom vyhlásení, v ktorom vyjadrila sústrasť pozostalým, rodinným príslušníkom, ako aj všetkým blízkym osobám obetí.
      Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na pondelkovom brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.). Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.


 Vražda investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky môže mať vážny vplyv na slobodu slova a novinársku prácu. Vo svojom spoločnom vyhlásení to uviedli rektor Paneurópskej vysokej školy (PEVŠ) v Bratislave Juraj Štern a za Fakultu masmédií PEVŠ dekanka a bývalá premiérka Iveta Radičová. Ak sa spoločnosť a štátne orgány nespamätajú, bude mať podľa nich tento strašný skutok efekt výstrahy pre ostatných novinárov či občanov.
      "Zostáva len nádej, že rovnako silný bude mobilizačný efekt, ktorý povedie k vyšetreniu všetkých káuz, vrátane tých, ktoré rozpracoval Ján Kuciak. Zostáva len povzbudiť k vytrvaniu a v aktivite všetkých novinárov a občanov, ktorí sa zasadzujú za presadzovanie právneho štátu dodržiavajúc princíp, ktorý je pre prácu novinára najťažší – hľadanie faktov a odhaľovanie pravdy," píšu v spoločnom vyhlásení. Zástupcovia PEVŠ dúfajú, že právo na slobodu slova, právo na ochranu súkromia a osobnosti nebudú musieť byť činmi hrdinstva a obete, dokonca tej najväčšej. "Zostáva výzva konať, aby sa takýto skutok už nikdy nemohol zopakovať," podotkli Štern a Radičová.
      O smrti novinára informuje na sociálnej sieti aj Katedra žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, kde študoval. "Česť pamiatke Jankovi Kuciakovi," píše. Katedra žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku odsudzuje vraždu novinára a zároveň vyslovuje úprimnú sústrasť rodinám obetí, ako aj celej redakcii Aktuality.sk. Neoficiálna stránka Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave na sociálnej sieti uvádza, že smrť Kuciaka a jeho priateľky je prvou vraždou novinára v histórii samostatného Slovenska. "Nejde len o útok na dvojicu mladých ľudí, ale aj na slobodu slova a na všetkých novinárov, ktorí sa snažia hľadať pravdu a poukazovať na nespravodlivé dianie v spoločnosti. Tak ako to robil aj Ján Kuciak. Veríme, že polícia urobí všetko pre to, aby jeho smrť objasnila a páchateľov potrestala," informuje.
      Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na pondelkovom brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.). Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.


Poslanec Národnej rady SR a líder OĽaNO Igor Matovič vyzval v pondelok ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby odstúpili a umožnili nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.
      Matovič neverí, že "títo ľudia dokážu zabezpečiť nezávislé vyšetrenie prípadu". Zároveň obvinil premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra Kaliňáka, že svojimi vyjadreniami "urobili z novinárov lovnú zver".
      Ak by podľa Matoviča myslel premiér svoj boj proti skorumpovanej mafii úprimne, "dnes by sa začal sťahovať z bytu, ktorý je postavený z daňových podvodov" a je "symbolom všetkých týchto mafiánov, o ktorých Ján Kuciak písal".
      Z Kuciakovej novinárskej činnosti sa podľa neho dá vytvoriť obraz, ktorým ľuďom ležal v žalúdku. "Bašternák, Výboh, Fico, Ficov brat, Kaliňák, priamo Gašpar - policajný prezident, Lajčák, Plavčan, Raši, Glváč, Počiatek a Bödör," vymenoval ľudí, o ktorých boli Kuciakove články. Ďalších 16 sa týka podnikateľa Mariána Kočnera.
      "Tak ako mal Mečiar svojho Róberta Remiáša, tak Robert Fico bude mať naveky Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú," uzavrel Matovič.
      Policajný prezident informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.


Vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky vnímajú slovenskí študenti s mimoriadnym zhrozením. Uviedla to Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ), ktorá vyjadrila sústrasť pozostalým obetiam tohto činu.
      „Ako študenti si uvedomujeme dôležitosť slobodných médií ako jedného zo stavebných kameňov stabilnej a spravodlivej demokratickej spoločnosti. Z tohto dôvodu musíme chápať vraždu známeho novinára a jeho partnerky aj ako stav najvyššieho ohrozenia demokracie,“ uviedol v písomnom vyhlásení predseda ŠRVŠ Bálint Lovász.
      Medzi študentmi sú podľa neho aj takí, ktorí sa pripravujú na povolanie novinára. „Nesmieme pripustiť, aby ich práca a budúcnosť znamenali pre nich neistotu, ba až hrozbu,“ zdôraznil Lovász. Útoky na slobodné médiá a zastrašovanie novinárov považujú študenti za príznačné pre nedemokratické krajiny a nie pre civilizované, proeurópske a prodemokratické spoločnosti.
      „Sú obrazom o úrovni slobody slova v krajine. Ak Slovenská republika patrí medzi tieto vyspelé krajiny, je nevyhnutné, aby jej spoločnosť dala jasne najavo, že tento otrasný čin je hranicou, ktorú nemôžeme prekročiť,“ doplnil predseda ŠRVŠ.
      Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na pondelkovom brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.). Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára. 


Vláda ponúka od tohto okamihu odmenu milión eur za informácie, ktoré by pomohli odhaliť vraha novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Vyhlásil to v pondelok premiér Robert Fico (Smer-SD). Telefónne číslo, na ktoré možno volať, zverejní ministerstvo vnútra. Prijímať sa budú aj anonymné podania.
      "Naša prvoradá úloha je chytiť vrahov. Potom bude možné hovoriť o motívoch a o tom, čo sa vlastne udialo," odkázal Fico. Zopakoval, že pokiaľ motívom bola samotná práca novinára Jána Kuciaka, považuje to za útok proti demokracii a slobode tlače.
      Fico zároveň oznámil, že generálna prokuratúra bude tomuto prípadu venovať mimoriadnu pozornosť. "Keďže ide podľa všetkého o úkladnú vraždu, táto vec bude dozorovaná špeciálnou prokuratúrou a jej najskúsenejšími prokurátormi. Tiež sme sa dohodli, že sa vytvára špeciálny tím, v ktorom budú predstavitelia generálnej a špeciálnej prokuratúry, ministerstva vnútra, policajného prezídia a SIS," dodal.
      Premiér tiež deklaroval záujem pri vyšetrovaní nadštandardne informovať kolektív portálu Aktuality.sk, aby bola zabezpečená čo najväčšia miera transparentnosti a otvorenosti. Opozičné strany vyzval, aby túto situáciu hyenisticky nezneužívala.
      Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) zopakoval, že bol šokovaný tým, čo sa stalo. "Preto sme hneď od rána začali organizovať všetky sily a prostriedky na krajskej a celoštátnej úrovni, aby sa zapojili do vyšetrovania tohto brutálneho trestného činu. Vražda sa s najväčšou pravdepodobnosťou neodohrala včera, ale o čosi skôr, čo situáciu nezľahčuje. Ale všetky naše tímy sú nasadené, aby sme získali čo najviac dôkazného materiálu," uviedol.
      Policajný prezident Tibor Gašpar doplnil, že vlaňajší prípad údajných vyhrážok podnikateľa Mariána Kočnera novinárovi Kuciakovi polícia uzavrela s tým, že nešlo o trestný čin a nemalo ísť ani o priestupok. Polícia mala k dispozícii aj audiozáznam. Postup polície teraz preverí prokuratúra.
      Gašpar ešte dopoludnia informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.). Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.



Strana SaS očakáva, že vyšetrovanie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky sa bude viesť s inou razanciou ako vyšetrovanie podvodov podnikateľov typu Ladislav B . či Marián K. Uviedol to v pondelok počas tlačovej konferencie v Bratislave predseda SaS Richard Sulík.
      Sulík pripomenul, že skutočný motív vraždy dvojice mladých ľudí zostáva nejasný. "Sme svedkami toho najhrubšieho a najbeštiálnejšieho zastrašovania a to nielen novinárov, ale aj všetkých občanov Slovenska, ktorí bojujú proti organizovanému zločinu," povedal Sulík. Doplnil, že je v najvyššom záujme občanov krajiny, aby páchateľ alebo páchatelia boli vypátraní a postavení pred súd.
      Strana očakáva, že policajti a prokurátori nebudú stáť na strane vrahov. Sulík pritom poukázal na prípad Róberta Remiáša. "V žiadnom prípade takýto vývoj, ako tu bol v 90. rokoch minulého storočia, nesmieme dopustiť," dodal.
      Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na pondelkovom brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.). Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára. 



 Šéfredaktori slovenských médií odsudzujú vraždu investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Štát v spoločnom vyhlásení vyzývajú, aby urobil všetko preto, aby nebola ohrozená sloboda slova.
      "Rodine reportéra Jána Kuciaka a jeho priateľky vyjadrujeme sústrasť a jeho kolegom spolupatričnosť a záväzok, že budeme pokračovať v témach, na ktorých Ján Kuciak pracoval," píše sa vo vyhlásení, ktoré zverejnili médiá na svojich weboch.
      Vražda novinára je podľa šéfredaktorov vážnym znamením, že sa zločin obracia proti jednému z najdôležitejších pilierov slobody - slobody slova a práva občanov kontrolovať mocných a tých, ktorí prekračujú zákon. "My, šéfredaktori, vyzývame štát, aby urobil všetky potrebné kroky nielen na vypátranie zločincov, ale aj na vytvorenie podmienok pre bezpečnú prácu novinárov," uvádzajú.
      Pod spoločné vyhlásenie sa podpísali šéfredaktori Štefan Hríb (.týždeň), Beata Balogová (Sme), Dušan Karolyi (Košice Dnes), Matúš Kostolný (Denník N), Júlia Kováčová (Nový Čas), Ivana Mandáková (Plus 1 deň), Peter Palovič (Rádio Expres), Zuzana Petková (Trend), Juraj Rybanský (RTVS), Nora Slišková (Pravda), Marcela Šimková (Hospodárske noviny) a Jaroslav Vrábeľ (Korzár).
      Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na pondelkovom brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.). Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.


Vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) považuje vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka za absolútne neprijateľný, v modernej histórii Slovenska doposiaľ nevyskytujúci sa skutok, ktorý sa viac nesmie opakovať. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
      V demokratickej spoločnosti je podľa vedenia RTVS neprípustné, aby prichádzalo k popravám novinárov, ich príbuzných a priateľov pre ich prácu. RTVS to vníma ako útok na slobodnú žurnalistiku a takéto konanie ostro odsudzuje. Verí, že sa zodpovedným orgánom podarí čo najskôr tento čin vyšetriť a jeho páchateľov potrestať. Zároveň vyjadrili hlbokú sústrasť rodine a priateľom zavraždeného reportéra a jeho priateľky.
      Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na pondelkovom brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.). Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.


Copyright © TASR 2018