1. 3. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Polícia vykonala vo štvrtok v Trebišove raziu v dome, ktorý sa spája s talianskym podnikateľom Antoninom Vadalom. Jeho meno sa spomína v poslednom článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Na mieste bol aj policajný prezident Tibor Gašpar.
Dom na Ružovej 12 v súčasnosti patrí podľa informácie z katastra firme AV-Real, o ktorej sa v článku píše tiež. Vlastniť ju má Antoninov brat Sebastiano.
Policajti zasahujú aj v Michalovciach na Kavarnianskej ulici v dome, ktorý sa spája s ďalšími talianskymi podnikateľmi.
"O činnosti polície budeme informovať v priebehu dňa," reagoval pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.
V súvislosti s raziami na Zemplíne, ktoré sú spájané s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky, bude pravdepodobne zaistených desať osôb. Následne budú s nimi vykonané úkony a rozhodne sa o ďalšom postupe. Pred jedným z michalovských domov na Kavarnianskej ulici to novinárom povedal policajný prezident Tibor Gašpar.


Minútou ticha na pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa začalo štvrtkové rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá. Tichú spomienku navrhol predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD).
 




V súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky vypátrala polícia dve osoby, ktoré sa v piatok (23.2.) dohadovali, že si majú zobrať zbrane a ísť do obce Veľká Mača. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že informácie o nich získala polícia pri dokumentovaní inej trestnej činnosti.
      Polícia vykonala v noci z utorka (27.2.) na stredu okolo obce Veľká Mača domové prehliadky u týchto osôb, ktoré sú dlhodobo podozrivé z drogovej trestnej činnosti. Našla a zaistila 160 gramov pervitínu, náboje, chladné zbrane a krátku strelnú zbraň, ktorá bola odoslaná na expertízu. V tejto súvislosti obvinila jednu z osôb, bol spracovaný návrh na jej vzatie do väzby, informoval Gašpar o aktuálnych výsledkoch vo vyšetrovaní vraždy Kuciaka.
      „Zisťujú a verifikujú sa informácie, o čom mal byť ten piatok, o čom mali byť tie zbrane, a prečo to malo byť vo Veľkej Mači,“ povedal Gašpar s tým, že okruh obvinených osôb sa môže rozšíriť. „Toto je jeden z konkrétnych príkladov, ako musí polícia uvažovať a pracovať a nemôže sa výlučne sústrediť len na jednu verziu, ktorej sú dnes plné médiá,“ ozrejmil.
      Podľa policajného prezidenta je však stále najpravdepodobnejšia verzia, o ktorej hovoril na prvom brífingu po vražde. „Intenzívne sa venujeme tej najpravdepodobnejšej verzii, ktorá súvisí s občanmi talianskej štátnej príslušnosti,“ doplnil s tým, že podrobnosti nie je možné poskytnúť.
      Polícia tiež získala od jedného z obyvateľov Veľkej Mače informáciu, že sa obcou pohybovala cez ploty a pozemky v obci minimálne jedna osoba, ktorá potom nastúpila do motorového vozidla. Stotožnená podľa Gašpara zatiaľ nebola.
      Doterajšie výsledky vyšetrovania a expertíza vystrelených nábojov ukázali, že ako Kuciak, tak aj jeho snúbenica boli zastrelení jednou zbraňou, prezradil policajný prezident. Typ zbrane nespresnil. Čas vraždy sa naďalej upresňuje, polícia vykonáva analýzu mobilných telefónov zavraždených.
      Gašpar uviedol, že zatiaľ nemieni odstúpiť zo svojej funkcie. „Ja sa rozhodnem o mojom odstúpení včas a dám vám vedieť,“ vyhlásil.
      Reagoval na kritiku opozície, ktorá požaduje jeho odchod. „Ja im nechcem vôbec vstupovať do svedomia, nechcem hodnotiť tie osoby, ktoré hodnotia moje svedomie, každý z nich by sa mal pozrieť do zrkadla a mal by sa opýtať sám seba, či sa nestretol s najkontroverznejším podnikateľom na Slovensku, či náhodou nečelí trestným stíhaniam v tomto období za daňovú trestnú činnosť, prípadne nemanipuluje s utajovanými písomnosťami z polície,“ povedal.

Stovky ľudí sa v stredu podvečer zúčastnili v centre Bratislavy smútočného pochodu za investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorí boli zavraždení. Ľudia sa stretli o 17.00 h na Námestí SNP, odkiaľ neskôr kráčali s kahancami so sviečkami, transparentmi či fotografiami novinára a jeho priateľky až k Úradu vlády SR. 
      Pred hlavnú bránu Úradu vlády SR ukladali ľudia kahance a zapaľovali ďalšie sviečky. Pochod sa niesol v pokojnej atmosfére. Iniciátorom podujatia bolo opozičné hnutie OĽaNO. Zúčastnilo sa ho aj viacero ďalších opozičných politikov. Tí spoločne žiadajú predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD), aby v súvislosti s vraždou novinára Kuciaka a jeho priateľky najneskôr do utorka (6.3.) zabezpečil odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Premiéra zároveň vyzvali, aby prestal koordinovať vyšetrovanie tejto vraždy a ponechal ho v rukách orgánov činných v trestnom konaní. 
      Fico vo svojej reakcii uviedol, že smrť dvoch ľudí sa pre opozíciu stala obyčajným politickým nástrojom, ktorým chce vyhnať ľudí do ulíc a získať moc. Ako podotkol, nie je totiž schopná to dosiahnuť v slobodných demokratických parlamentných voľbách. Premiér uistil, že jeho samotného a jeho vládu na rozdiel od opozície zaujíma objasnenie trestného činu vraždy.
      Smútočný pochod za Kuciaka a jeho priateľku bude aj v piatok (2.3.). Organizujú ho občania, medzi ktorými sú novinári i aktivisti. Pochod začína o 17.00 h na Hviezdoslavovom námestí a povedie na Námestie slobody. Očakáva sa ňom účasť niekoľko tisíc ľudí.
      Polícia v nedeľu (25.2.) našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta telá investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Policajný prezident Tibor Gašpar v pondelok (26.2.) informoval, že pravdepodobnou príčinou ich smrti boli strelné poranenia hrudníka a hlavy. Podľa šéfa polície šlo zrejme o dvojnásobnú úkladnú vraždu, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.

 Organizátori z banskobystrickej občianskej platformy Nie v našom meste sa pridávajú k bratislavskému pochodu a v piatok (2.3.) o 17.00 h na Námestí SNP v Banskej Bystrici organizujú protest Nechceme späť 90-te! Je to zhromaždenie na pamiatku zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. TASR o tom v stredu informovala Martina Strmeňová, koordinátorka platformy Nie v našom meste.
      Aktivisti zdôrazňujú, že na organizovaní zhromaždenia sa nepodieľajú žiadni politici či politické strany. Podľa Strmeňovej žiadajú nielen rýchle vyšetrenie vraždy novinára a jeho priateľky, ale tiež vyšetrenie káuz Mariána Kočnera a Ladislava Bašternáka.
      "To, že investigatívny novinár aj s jeho partnerkou boli zavraždení, je niečo, pri čom nedokážeme ostať ticho. Nedokážeme ostať ticho ako občania, ako novinári, ako ľudia aktívni v treťom sektore, ako ľudia, ktorí majú radi Slovensko a veria, že Slovensko má na to, aby bolo dobrou poctivou krajinou, kde sa takéto veci nedejú," tlmočila Strmeňová slová novinára Petra Nagyho, ktorý stojí za bratislavským pochodom.



Copyright © TASR 2018



Prípad dvojnásobnej vraždy ani vyšetrovanie politických kontaktov v talianskych mafiánskych kruhoch sa podľa štátneho tajomníka na ministerstve kultúry Konráda Rigá (Most-Híd) pre našu spoločnosť nemôže uspokojivo uzavrieť, kým minister vnútra Robert Kaliňák a prezident Policajného zboru Tibor Gašpar neodstúpia zo svojich funkcií. „Tu hovoríme o takom probléme a stupni zaťaženia pre spoločnosť, ktoré nemožno vyriešiť iba čakaním. Treba sa postaviť pred ľudí a naliať čistú vodu do pohára,“ napísal Rigó na sociálnu sieť.
Agentúra SITA v stredu informovala, že v strane Most-Híd zaznievajú názory, podľa ktorých akýkoľvek výsledok vyšetrovania bude spochybňovaný, kým neodídu z funkcií minister vnútra Robert Kaliňák a policajný prezident Tibor Gašpar. Agentúre SITA to uviedol zdroj z vnútra strany. Podľa informácií z Mosta-Híd sa to týka napojení na taliansku mafiu, ale aj vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

Slovenský europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO) dnes v noci v Európskom parlamente otvoril tému zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. „Tento ohavný čin otriasol Slovenskom a celou Európou. Hovorí sa o slobode slova, ktorú si všetci vážime a je vždy nutné za ňu bojovať,“ uviedol s tým, že organizovaný zločin predstavoval v 90. rokoch pre viaceré stredoeurópske krajiny vážny problém. „Ak sa ukáže, že za vraždou 27-ročného novinára je naozaj medzinárodná mafia s možným prepojením na vysoké slovenské vládne posty, na poplach by mala biť celá Európa,“ vyhlásil Škripek.
Mafiánske prepojenie na najvyššie kruhy je podľa europoslanca silným sústom aj pre krajinu, ktorá sa zmieta v nemalých korupčných škandáloch. „Chcem z tohto miesta odkázať všetkým zainteresovaným a zvlášť postkomunistickým vládam: Odmietame, aby sa vražda investigatívneho novinára stala novou normou. Patríme do civilizovaného sveta, kde organizovaný zločin nemá miesto a kde vrahovia budú za svoj skutok chytení a potrestaní,“ uviedol.


Kahance, ktoré v stredu položili ľudia pred úrad vlády, zmizli. Stovky kahancov, sviečok, ale aj niekoľko odkazov priniesli ľudia, ktorí za zúčastnili na tichom proteste, pochodovali od bratislavského Námestia SNP na Námestie Slobody k Úradu vlády SR. V stredu večer ešte okolo 21:00 sviečky horeli, dnes ráno tam už neboli. Hnutie OĽaNO ešte večer informovalo, že podľa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR ohrozujú sviečky a kahance bezpečnosť úradu vlády a požiadali ich, aby ich odpratali.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.