27. 2. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Motív vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky, žeby súvisel s jeho prácou, je jedna z najsilnejších verzií. Uviedol pre TASR bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov, vysokoškolský pedagóg a právnik, Jaroslav Ivor.
      "Treba však povedať, že ide len o jednu z verzií. Bolo by veľmi predčasné robiť už záver v tom zmysle, že ide skutočne o súvislosť s jeho prácou. Treba si otvorene uvedomiť, že mnohé povolania v súčasnej spoločnosti sú viac-menej rizikové. Sú to napríklad rizikové povolania policajtov, prokurátorov, hasičov, sudcov, ale samozrejme aj novinárov, najmä investigatívnych novinárov a ony v sebe obsahujú určité riziko súvisiace s náplňou ich činnosti," povedal ďalej Ivor.
      Podľa jeho názoru títo pracovníci pracujú na rôznych úlohách, pričom to riziko ich práca obsahuje. "V každom prípade však to riziko nemôže byť také, že by niekto problém nejakého novinára alebo nejakého iného, povedzme verejného činiteľa, riešil takýmto spôsobom, akým je vražda," uviedol bývalý šéf vyšetrovateľov.
      "V kriminalistike platí zásada takzvaného pátrania po horúcej stope. Tu záleží predovšetkým od toho, aké stopy, aké dôkazy zaistila polícia pri obhliadke miesta činu a ako rýchlo dokáže reagovať, vyhodnotiť tie stopy, ktoré by objasnili priebeh činu, mechanizmus strelných zranení a samozrejme, ktoré by viedli k odhaleniu páchateľov," povedal Ivor.
      "Na záver však len jedinú vetu – teraz sa treba oprostiť od rôznych emócií. Tie emócie sú na mieste, ale na druhej strane treba dať priestor polícii pre chladnú, profesionálnu prácu a hodnotenie, či už motívu alebo príčin smrti si nechať až po určitom čase, keď bude známy motív činu a jeho okolnosti a príčiny," zdôraznil na záver Ivor.
      Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.

 Vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky odsúdil aj predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák. Podľa toho je neprípustné, aby sloboda slova, ktorou sa vyznačuje poctivá práca novinárov, bola upretá akýmkoľvek spôsobom. 
      "Odsudzujem chladnokrvnú vraždu mladého človeka, ktorý si vybral povolanie dôležité pre budovanie demokratického a právneho štátu," uviedol Hlivák v písomnom stanovisku. “Ako bývalý advokát som vždy stál na strane zákona a ctil som si princípy právneho štátu. Je neprípustné, aby sloboda slova, ktorou sa vyznačuje poctivá práca novinárov, bola upretá akýmkoľvek spôsobom," doplnil.
      Polícia v nedeľu (25.2.) našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači telá investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Policajný prezident Tibor Gašpar v pondelok informoval, že pravdepodobne príčinou ich smrti boli strelné poranenia hrudníka a hlavy. Podľa šéfa polície pravdepodobne šlo o dvojnásobnú úkladnú vraždu, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.

 Takmer 300 českých novinárov a novinárok doposiaľ vyjadrilo úprimnú sústrasť rodine a priateľom zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martine Kušnírovej. Vraždu označili za útok na slobodu slova. Spoločné vyhlásenie českých novinárov zverejnil na svojej stránke na Facebooku Nadačný fond nezávislej žurnalistiky. 
      Podpísaní českí novinári upozornili, že za ostatné mesiace ide už o druhú vraždu investigatívneho novinára na území Európskej únie po zabití maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej z vlaňajšieho októbra. 
      Slovenský policajný prezident Tibor Gašpar pritom uviedol, že motív vraždy Jána Kuciaka pravdepodobne súvisí s jeho novinárskou prácou. 
      Českí novinári v tejto súvislosti konštatovali, že útoky na žurnalistov a ich slovné napádanie pre ich prácu sú útokmi proti slobode slova. Vraždy novinárov sú potom podľa nich "holým barbarstvom" a nesmú byť v demokraciách chápané ako "ticho prijímané riziko povolania".
      Českí novinári sa preto pripojili k výzve slovenských kolegov a spolu s nimi vyjadrili vieru, že slovenská polícia urobí všetky potrebné kroky vedúce nielen k vypátraniu zločincov, ale aj k zaisteniu bezpečia zamestnancov médií.
O vražde slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a okolnostiach tohto prípadu v pondelok podrobne informovali aj svetové médiá.
      "Slovenská verejnosť je šokovaná. Investigatívneho novinára a jeho priateľku chladnokrvne zavraždili. Aj policajný prezident vidí motív tohto činu v investigatívnej práci obete," napísala v súvislosti s týmto prípadom nemecká tlačová agentúra DPA.
      Podľa agentúry Reuters vražda Jána Kuciaka šokovala Slovensko a upozornila na obavy tamojšej verejnosti týkajúce sa korupcie. Životný štandard na Slovensku sa po vstupe do EÚ v roku 2004 podľa Reuters výrazne zvýšil, mnohí Slováci však stále poukazujú na nedostatočné stíhanie korupčnej trestnej činnosti. 
      "Ide o prvý prípad vraždy novinára v novodobej histórii Slovenska," zhodnotila česká spravodajská televízia ČT24. Spravodajský portál Novinky.cz píše o "Slovensku v strachu".
      Zahraničné médiá podrobne citovali vyhlásenia slovenských politikov - predsedu vlády Roberta Fica, prezidenta Andreja Kisku a ministra vnútra Roberta Kaliňáka - na tento čin, ako aj stanovisko Kuciakovho zamestnávateľa, spoločnosti Ringier Axel Springer Slovakia.
      S odvolaním sa na slová policajného riaditeľa Tibora Gašpara zahraničné médiá tento prípad už priamo dávajú do súvislosti s Kuciakovou novinárskou prácou.
      "Slovenská polícia spustila v pondelok vyšetrovanie vraždy po tom, ako popredného investigatívneho novinára známeho v súvislosti s článkami o daňových podvodoch na najvyššej úrovni našli spoločne s jeho priateľkou mŕtveho," začína správu o udalosti zo Slovenska tlačová agentúra AFP. Upozornila tiež na výzvy predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho a medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF), aby slovenské úrady prípad riadne vyšetrili.
      Agentúra AP citovala výzvu šéfredaktorov hlavných slovenských médií na vládu, aby prijala nevyhnutné opatrenia a našla osoby zodpovedné za tieto zločiny a "vytvorila podmienky na bezpečnú prácu novinárov". 
      Zahraničné agentúry a spravodajské weby informovali o vyhlásení premiéra Fica, podľa ktorého vláda ponúkla odmenu milión eur za informácie o ktoré by pomohli dolapiť vinníkov.
      Citované svetové médiá ďalej v súvislosti so zabitím 27-ročného novinára informujú o osobe slovenského podnikateľa Mariána Kočnera, o ktorého aktivitách reportér spravodajského portálu aktuality.sk Kuciak dlhodobo písal a ktorý sa mu údajne vyhrážal. Médiá tiež informovali že Kuciak vlani na sociálnej sieti napísal, že na Kočnera podal v súvislosti s vyhrážkami trestné oznámenie. Spomínajú sa tiež ďalšie podrobnosti okolo Kuciakovej práci a korupčných kauzách, na ktorých pracoval.

Skupina slovenských europoslancov združená v Európskej ľudovej strane (EĽS) vyjadrila v pondelok v spoločnom vyhlásení "zdesenie nad brutálnou vraždou" investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Útok na novinára označila za útok na slobodu slova i celý demokraticky systém. Slovenskú políciu i príslušné orgány vyzvala, aby prípad dôkladne vyšetrili a odhalili páchateľa aj objednávateľa vraždy.
      Europoslanci Ivan Štefanec, Pál Csáky, Eduard Kukan, Miroslav Mikolášik, József Nagy, Anna Záborská pripomenuli, že vlani otriasla celou Európou vražda maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej.
      "Ak v prípade vraždy slovenského novinára Kuciaka orgány činné v trestnom konaní v primeranom čase objektívne nevyšetria túto ohavnú vraždu a jej pozadie, tak my, slovenskí europoslanci za EĽS budeme žiadať o prerokovanie prípadu Európskym parlamentom pre prijatie ďalších opatrení, ktoré ochránia žurnalistov pred násilím," uviedli ďalej v spoločnom vyhlásení.
      Zmienení europoslanci zároveň žiadajú, aby boli policajné zložky viac aktívne v prípadoch zastrašovania novinárov a vyšetrili každý takýto prípad, aby sa predišlo tragédiám, akou je aj vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

 K politikom, štátnikom i diplomatom, ktorí prejavili rozhorčenie nad úkladnou vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, sa pridal i veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Christophe Léonzi. "Sme zdesení ich násilnou smrťou," uviedol veľvyslanec v mene celého zastupiteľstva Francúzskej republiky v SR na tweeterovom účte ambasády.
      Príbuzným obetí vyjadril hlbokú a úprimnú sústrasť, zároveň vyjadril i podporu novinárskej obci. "Na celom svete bojujú novinári svojou prácou za slobodu a demokraciu," zdôraznil francúzsky ambasádor.
      Polícia v nedeľu (25.2.) našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači telá investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Policajný prezident Tibor Gašpar v pondelok informoval, že pravdepodobne príčinou ich smrti boli strelné poranenia hrudníka a hlavy. Podľa šéfa polície pravdepodobne šlo o dvojnásobnú úkladnú vraždu, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.

Výbor na ochranu novinárov (CPJ) so sídlom v New Yorku vyzval v pondelok slovenské úrady, aby rýchlo a účinne vyšetrili vraždu slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky a páchateľov doviedli pred spravodlivosť.
      "Slovenské úrady musia urýchlene vykonať spravodlivosť v prípade Jána Kuciaka, k čomu dôjde len vtedy, keď všetky strany zapojené do jeho vraždy budú stíhané v plnom rozsahu zákona," uviedol zástupca riaditeľa CPJ Robert Mahoney.
      "Takéto vraždenie je neradostnou pripomienkou toho, že keď sú novinári ohrozovaní kvôli svojej práci, hrozby sa musia brať vážne," dodal Mahoney.

Desiatky ľudí si v pondelok večer uctili v Prahe i Brne pamiatku zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pietne zhromaždenia zorganizovali ľudia spontánne cez sociálne siete.
      "Vec susedov je aj našou vecou. Dajme vedieť, že tieto zločiny nemajú v českej ani slovenskej spoločnosti žiadne miesto. Mladý pár zomrel za to, že sa Ján nebál postaviť mafiánskym štruktúram u našich susedov," písalo sa na Facebooku v pozvánkach na akcie.
      Podľa portálu Novinky.cz prichádzali v pondelok po 18.00 h na pražské Václavské námestie priebežne desiatky ľudí, ktorí mlčky zapaľovali sviečky pri soche sv. Václava. Zavraždeného Kuciaka a jeho snúbenicu tam pripomínalo veľa fotografií. V Brne ľudia kládli sviečky k Masarykovej soche na Komenského námestí.
      Obe akcie boli výlučne pietnymi zhromaždeniami a žiadne prejavy na nich nezazneli. Podľa organizátorov sa na každom zo zhromaždení zúčastnilo približne 200 ľudí.
      Polícia v nedeľu (25.2.) našla v rodinnom dome vo Veľkej Mači telá investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Policajný prezident Tibor Gašpar v pondelok informoval, že príčinou ich smrti pravdepodobne boli strelné poranenia hrudníka a hlavy. Podľa šéfa polície pravdepodobne šlo o dvojnásobnú úkladnú vraždu, ktorej motív zrejme súvisel s prácou investigatívneho novinára.

Copyright © TASR 2018