28. 2. 2018

Výročné ceny Asociace českých kameramanů

Výročné ceny 

Asociace českých kameramanů

Filmár Kristián Hynek prevzal dnes cenu za celoživotné kameramanské dielo, ktorú mu na návrh svojho prezídia udelila Asociácia českých kameramanov s občianskym združením Dilia. Súčasne bola v pražskom kine Lucerna už 23 krát odovzdanéá výročné ocenenia za najlepšiu kameru.
Cenu za vynikajúce kameramanské televízne dielo porota udelila Vladimírovi Smutnému za televízny seriál Zádušní obeť. Za vynikajúce kameramanské filmové dielo bol ocenený Marek Dvořák za celovečerný film Terezy Nvotovej Špina. Do nominácií sa dostali takmer dve desiatky titulov. V porote zasadli prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška, ​​režisér Jan Prušinovský, strihač Jan Mattlach a kameramani Andrej Barla, Jan Osten, Josef Hanuš a Ondřej Belica.
Asociácia tiež ocenila študenta Katedry kamery FAMU Adama Macha za film Kamión, ktorý mal v októbri premiéru na medzinárodnom festivale vo Varšave. "Toto uznanie je určené poslucháčom odboru kamery filmových škôl za mimoriadny počin v oblasti obrazovej koncepcie filmu," uviedol prezident asociácie Marek Jícha.
Kristián Hynek študoval na FAMU v rokoch 1964 až 1971, krátko pracoval na Barrandove a potom v Českej televízii. Od 80. rokov sa uplatňoval v tvorbe hraných filmov.

"Na Barrandove som spolupracoval s Karlom Smyczka a Václavom Kristka, v televízii s Jiřím Adamcom, Ondrejom Havelka, Jaroslavom dudka, Jiřím Strachom, Zdeňkom Zelenkom, Viktorom Polesným, Ladislavom Smock a Hanou Kofránkovou," povedal ČTK Hynek, ktorý je od roku 1992 pedagógom pražskej FAMU.
"V televízii som pracoval v dokumentárnej redakcii, čo mi spočiatku nebolo moc blízke. Už preto, že na škole sme sa tento odbor moc neučili. Až neskôr ma to pritiahlo. Osobne si myslím, že dokumentárny tvorba je dnes jednou z najzaujímavejších disciplín kinematografie a diváci ju majú radi, "dodal Hynek.
Zvlášť s režisérom Viktorom Polesným si najviac rozumel, stali sa kamarátmi na celý život. "Tá naša spolupráca pri natáčaní fungovala tak, že sme si ani nemuseli nič hovoriť," podotkol. Obaja potom zbehli od dokumentaristiky k hranému filmu.
V minulosti boli cenami za celoživotné dielo poctení napríklad Jiří Kadaňka, Vladimír Opletal, Jaromír Šofr, František Uldrich, Miroslav Ondříček, Ilja Bojanovský, Ivan Šlapeta, Jan Kališ, Jiří Macháně a naposledy kameraman František Němec. Asociácia má 115 členov.


Copyright © ČTK 2018