3. 3. 2018

César Awards

César Awards

Najviac sošiek Césara na 43. slávnostnom udeľovaní týchto prestížnych filmových ocenení získala v piatok dráma 120 tepov za minútu.
Snímka, ktorá sa venuje problematike AIDS v 90. rokoch minulého storočia, získala dovedna šesť cien, vrátane ceny za najlepší film. Film tiež získal cenu za najlepší scenár, ktorý napísal režisér filmu Robin Campillo.
Cenu za najlepšiu réžiu si odniesol Albert Dupontel za film Dovidenia tam hore. Toto dielo si odnieslo päť sošiek, okrem iného aj za najlepšie kostýmy alebo najlepší adaptovaný scenár.
Snímka Bez lásky ruského režiséra Andreja Zvjaginceva zvíťazila v kategórii najlepší zahraničný film. Film sa zameriava na pár, ktorý prechádza nepekným rozvodom, keď ich dieťa zmizne. Minulý rok získal film cenu poroty na festivale v Cannes a je nominovaný v kategórii najlepší cudzojazyčný film aj na Oscara.
Španielska oscarová herečka Penelope Cruzová získala Čestného Césara, najvyššie francúzske filmové ocenenie, ktoré udeľuje tamojšia filmová akadémia. Cenu si prevzala z rúk španielskeho režiséra Pedra Almodóvara. Vo svojej ďakovnej reči uviedla, že práve Almodóvar bol dôvodom, pre ktorý začala nakrúcat filmy.  V zdôvodnení udelenia ocenenia akadémia zdôraznila, že 43-ročná herečka je múzou veľkých filmárov a má schopnosť žiariť tak vo veľkých medzinárodných produkciách, ako aj v nízkorozpočtových dielach.
      Predsedníčkou tohto ročníka udeľovania cien César bola speváčka a herečka Vanessa Paradisová, která vzdala hold v uplynulom roku zosnulým velikánom, akými boli legenda francúzskeho filmu Jeanne Moreauová alebo spevák Johnny Hallyday.
      Prvé odovzdávanie cien César, ktorého prezidentom bol Jean Gabin, sa uskutočnilo 3. apríla 1976. Trofej prevzala meno po svojom sochárskom tvorcovi, Césarovi Baldaccinim.

Copyright © TASR 2018