13. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes, v posledný deň plenárneho zasadnutia v Štrasburgu, schválili rezolúciu, ktorá požaduje okamžité prepustenie uväzneného saudskoarabského blogera Ráifa Badawího, odsúdeného na 1000 rán bičom za urážku islamu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Bloger Badawí bol odsúdený na desať rokov väzenia a 1000 rán bičom, ktorých má dostávať 50 týždenne niekoľko mesiacov. Podľa verdiktu nabádal Saudskoarabov, aby na jeho webovej stránke Slobodní saudskoarabskí liberáli (Free Saudi Liberals) zverejňovali svoje názory na úlohu náboženstva v krajine.
Poslanci EP odsúdili bičovanie Badawího ako "krutý a šokujúci čin".
Dnešnú rezolúciu schválili europoslanci 460 hlasmi proti 153, pričom 29 poslancov sa zdržalo hlasovania.
Badawí, 32-ročný otec troch detí, už dostal 9. januára 50 rán bičom, ale druhé bičovanie opakovane odložili zo zdravotných dôvodov.


Francúzsky orgán pre kontrolu vysielania elektronických médií vydal pre 16 tamojších televíznych a rozhlasových staníc oficiálne upozornenia za ich minulomesačné pokrývanie teroristických útokov, rukojemníckych drám a policajných zásahov v oblasti Paríža. Napísala to dnes agentúra Reuters.
Niektoré médiá dostali od rady, známej pod francúzskou skratkou CSA, iba jednoduché varovania, ďalšie však oficiálne upozornenia, ktoré môžu viesť až k finančným postihom v prípade opakovania priestupku.
Rada obvinila viacero staníc z ohrozenia života rukojemníkov tým, že počas intenzívneho pokrývania teroristických útokov v Paríži zo 7. až 9. januára zverejnili citlivé informácie.
Dve televízne stanice dostali pokarhanie za odvysielanie záberov, na ktorých radikálni ozbrojenci zastrelili pri úteku z redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo ležiaceho policajta na zemi priamo zásahom do hlavy.
Útok vyústil do rukojemníckej drámy, pričom počas snahy zadržať dvoch atentátnikov z redakcie Charlie Hebdo došlo k rukojemníckej dráme v obchode s kóšer potravinami. Pri oboch útokoch a následných rukojemníckych drámach a policajných zásahoch bolo zabitých 20 ľudí vrátane troch páchateľov.
V januári sa objavili obvinenia, že spravodajské televízne stanice odhalili priveľa informácií o miestach, kde sa ukrývajú rukojemníci atentátnikov, a to ich ohrozovalo. Niektorí predstavitelia uviedli, že stanice tým narušovali policajné operácie.
Rada by mala po preskúmaní "chýb" pri spravodajskom pokrývaní teroristických útokov v oblasti Paríža tiež rozhodnúť o pravidlách pre spravodajské pokrývanie mimoriadnych udalostí v budúcnosti.
Rýchly priebeh najkrvavejších a najdramatickejších teroristických útokov, aké sa vo Francúzsku odohrali za posledné desaťročia, pripútal k televíznym obrazovkám v krajine milióny ľudí.

Copyright © TASR 2015